km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Kutyát, embert, őzet és rókát is mentettek a jégről: így kerüld el a bajt

Kutyát, embert, őzet és rókát is mentettek a jégről: így kerüld el a bajt

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Facebook-posztban foglalta össze az elmúlt évek "jeges eseteit", és jó tanácsokkal is ellát.

Marcival, a 2019-ben jégen rekedt és megmentett labradorral "mondja el" a katasztrófavédelem, miért is ne menjünk a jégre meggondolatlanul.

A posztból kiderül, az utóbbi években kiket kellett menteni a jégről:
2020.: 2 kutya, 1 jégbe fagyott hattyú
2021.: 2 ember, 6 kutya, 5 őz, 1 róka beszakadt, 2 kacsa és 6 hattyú befagyott, de őket is kihozták
2022: 1 ember, 2 kutya, 1 őz, 
2023.:1 szarvas, 1 kutya

 

Az időjárás pedig ismét aktuálissá teszi a jó tanácsaikat, amik az alábbiak:

❄️10-12 centis jég a tuti, ehhez több napon keresztül kell -10 fokos hőmérséklet. Onnan tudod, hogy ilyen hideg van, hogy életedben először örülsz, amikor beérsz a munkahelyedre.
❄️Csak a táblával kijelölt területen szabad a jégre menni! A „Tilos a jégre menni!” feliratot tartalmazó tábla nem számít kijelölésnek! Magyarországon minden vízfelületnek van egy kezelője: ez lehet az önkormányzat, vagy egy horgásztársaság. Ezek feladata, hogy megmérjék a jég vastagságát és megfelelő vastagság esetén kijelöljék a sportolásra alkalmas jégfelületet. 
❄️Ha egyedül akarsz lenni, menj inkább moziba. Ott csak az ülés szakadhat le alattad. 
❄️Ne ess rá fenékkel a telefonodra (mert ugye van nálad?), bár jobb, ha az törik be, mint a jég. Ha mégis a jég törne, telefonálj. 
❄️Az is jó, ha tudod, hol vagy. A „valahol a város szélén, a nádasnál” helymegjelölés nem pontos. 
❄️Ha bereped, beszakad, és te még fölötte vagy, hasalj le, kússz, legyél fóka, vagy gyík, vagy képzeld magad valamilyen elegáns csúszómászónak, így evickélj a part felé. Ne kapálózz, ne szaladj, csak hasalj, haladj és lélegezz. 
❄️Ha elmerülsz… nos... Keresd a fényt, és a fény felé haladj. Fölötted lesz, és megtalálod! 
❄️Ha segíteni akarsz a társadon: látod, hogy csinálták a fiúk? Nagyobb ág, deszka, széles felületű holmi, összekötözött, odadobott sál segíthet, amennyiben te is fekszel, hasalsz, nem mész a leszakadt jég szélére, és meg tudod őrizni a hidegvéredet. Hideg az lesz, te csak lélegezz…
❄️Ha kimentetted, lassulj le. Meleg hely, száraz ruha és LASSÚ felmelegítés a hasznos. Langyos víz, kíméletes bánásmód. TILOS a forró víz, zuhany, ital! 
❄️A 1️⃣1️⃣2️⃣-es számon a mentőszolgálat diszpécsere pontosan el fogja mondani, mit csinálj. 
Alapszabály: csak akkor tudsz segíteni, ha te magad biztonságban vagy‼ Vasember nem létezik, Maverick is kitalált hős, akit Tom Cruise csak eljátszott, de Marci valódi volt. 

 

Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.