km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Kupakgyűjtés: zöld gondolkodás és segítség

Kupakgyűjtés: zöld gondolkodás és segítség

Két helyen is leadhatjuk a műanyag kupakokat Szombathelyen: az Éljen Szombathely! (ÉSZ) egyesület által készített és a városnak ajándékozott gyűjtőket a Domus Üzletközpontnál, illetve a Borostyánkő Áruház mellett állították fel. Megnéztük, hogyan funkcionálnak a tárolók, illetve mi lesz az összegyűlt darabok további sorsa.

 

Az első kérdésre egyszerűbb a válasz: a szombathelyiek gyorsan megkedvelték a fémből készült kék szíveket, amelyek napok alatt megteltek, sőt, előfordult az is, hogy kupakokkal teli táskákat helyeztek el mellettük. A kezdeményezés egyébként Dániából származik, az egyesület tagjai azt remélik, hogy minél több település követi a szombathelyi példát.  


Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely! Egyesület elnöke elmondta: a szervezet filozófiája szerint a gyengék, az elesettek segítése is a feladatuk, Szent Márton városában a szolidaritás alapvetés. Ugyanilyen fontosnak tartják a zöld gondolkodásra és a környezetvédelemre való nevelést. A gyűjtők felállításával a kettőt sikerült összekapcsolni: akik a kupakokat bedobják a tartókba, azok az autistákat befogadó Holnap Házát és az SMA betegségben szenvedő, másfél éves Horváth Noel gyógyulását is támogatják, ugyanakkor az ide bedobott kupakokat a lakosok környezettudatosan gyűjtik, és azok újrafelhasználása is fontos cél.

 

Elvihetőek a tervek


Tóth Kálmán beszámolt arról is, hogy a gyűjtőpontot Putz Attila (aki szintén az ÉSZ! képviselője) vállalkozása készítette. Az egyesület számos megkeresést kapott, ezért úgy döntöttek, hogy a terveket bárkinek ingyen a rendelkezésére bocsájtják, hogy másutt is létesülhessenek hasonló gyűjtőpontok. A kupakok elszállításáról a SZOVA-val kötött szerződést a város.


–  A SZOVA Nonprofit Zrt. munkatársai folyamatosan ellenőrzik a kupakgyűjtő szívek telítettségét – mondta el érdeklődésünkre Potyondi Nikolett kommunikációs és HR munkatárs. – Hetente két alkalommal ürítjük őket, de a szállítási dátumoktól eltérő napokon is elvisszük a tartalmukat akkor, ha azt tapasztaljuk, hogy gyorsan telnek. Az összegyűlt kupakokat a Körmendi úti Hulladékudvarban tároljuk, végül hulladékfeldolgozó cégeknek értékesítjük őket.


A kupakok kilónkénti ára 10 és 65 forint között van, az interneten nagyjából ebben a sávban találtunk adatokat. A privatbankar.hu egy korábbi cikkében kiszámolta, hogy 70 forintos átvételi árral több mint 4,7 millió kupakból jön össze egymillió forint. Beszéltünk olyan nem Vas megyei céggel, amely korábban foglalkozott a kupakok átvételével, azonban több problémával is találkoztak. Ezek közül az egyik legjelentősebb volt, hogy az összegyűjtött műanyag közé fém is került, ezért át kellett válogatni a teljes mennyiséget, ugyanis az idegen anyag megrongálta volna a berendezéseket.


De mire is használhatóak a kupakok, erre a kérdésre kerestük a választ.


– A polipropilén vagy polietilén kupakok nagyon jól újrahasznosíthatóak, élelmezési minőségű termékek ugyan nem, de ipari célra használható fröccsöntött termékek állíthatóak elő belőle, de az építőiparban és a kereskedelemben is alkalmazzák – válaszolta érdeklődésünkre Kupi Kálmán, akinek a szombathelyi cége műanyagipari hulladékokból gyárt különféle termékeket. –  Az összegyűjtött zárókupakokat ledarálják, innét kezdve aztán kétféle módon hasznosítják. Vagy egranulálják, azaz granulátumként adják hozzá más poliolefin alapú anyagokhoz, vagy közvetlenül fröccsöntésre használják fel. Ami nagyon fontos az ilyen akcióknál, hogy segítik a szemléletformálást: a legkisebb műanyag újrahasznosítása is védi a környezetet, és segíti a körkörös gazdaság működését – az utóbbi nagyon fontos szempont lesz az elkövetkezendő években. 

 

A zöld gondolkodás


Kupi Kálmán elmondta azt is, hogy a kupakok gyűjtése üzleti és gazdasági szempontból nem feltétlenül a legjobb megoldás, ugyanis nagyobb fantázia lenne a gyakorlatilag korlátlan alkalommal újrahasznosítható PET-palackokban (polietilén-tereftalát) – ezeket azonban a feldolgozók nem veszik át a lakosságtól.


– A PET-palack bálázott formában tőzsdei termék, slágerműanyagnak számít, a súlya is 8-10-szerese a kupakénak. Viszont nagyobb is, így jóval nehezebb tárolni – bár Magyarországon volt egy cég, amely próbálkozott a hővel történő tömörítéssel. A piacon 200-300 euró egy tonna kupak, míg a palack tonnája 500 euróba kerül. Ennek ellenére kerül jó része a természetbe, a folyókba, ezért tűnhet úgy, értéktelen anyagról van szó, pedig korántsem az. A feldolgozása, újrahasznosítása megoldott, ezért is fontos, hogy mindenképpen a szelektív hulladékgyűjtőkbe dobjuk be, hiszen a legkisebb műanyag összeszedésével is a Földet, a természetet védjük.  A kupakok gyűjtése is ezért fontos: a környezettudatos gondolkodás kialakulásában segít, hogy igenis tehetünk a jövőért. Tóth Kálmán felidézte, hogy évekkel ezelőtt oktatási intézmények számára hirdettek PET-palack-gyűjtést. Jelenleg nincsen ilyen lehetőség, ám az ÉSZ! elnöke azt mondta, amennyiben mégis lenne mód arra, hogy a lakossági gyűjtésből származó flakonokat átvegye egy feldolgozó cég, akkor az egyesület felkarolja ezt a kezdeményezést is. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak