km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Költészet napja: lírajárattá változott a 30Y busz

Költészet napja: lírajárattá változott a 30Y busz

A költészet napja alkalmából Lírajárattá változott a 30Y-os busz. A Minerva lakóparktól az oladi végállomásig minden második megállóban felszállt egy-egy közismert szombathelyi személyiség, aki elszavalta kedvenc versét az utasoknak. A program a Blaguss, valamint az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont együttműködésével valósult meg.

 

A Minerva lakóparkban szállhattak fel az első utasok a 30Y-os járatra, ami ezúttal verseket is szállított. Dr. Nemény András köszöntőjében elmondta: április 11. a költészetről szól, 1905-ben ezen a napon született József Attila. Úgy fogalmazott, hogy annak idején a verseknek különös jelentősége volt, generációk éltek a versek bűvöletében, sokkal lassabb volt az idő, és adták tovább ezt a csodát a következő generációknak. Majd elszavalta Nagy László: Tűz című versét.


A megállókban további verselők szálltak fel a Lírajáratra, elsőként Köcse Tamás mentőtiszt, aki Wass Albert Üzenet haza című művéből választott részletet. Szabó Róbert Endre színész gitárral érkezett. Szavalt mások mellett Rónaszéki Linda képzőművész, Bősze György, a vakok egyesületének elnöke, és Czetter Ibolya tanszékvezető főiskolai tanár is. Merklin Ferenc, a Kanizsai Gimnázium igazgatója a Holt költők társasága című filmből idézett. Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester a költészet napját kezdeményező Somlyó György Derkovits című versével készült.


A Lírajárat célja közelebb vinni a verseket az emberekhez, különösen a fiatalokhoz. Ez volt az első program az újrainduló 30Y Kultúrbuszon, de nem az utolsó.


Horváth Zoltán,  az AGORA Savaria Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, szeretnék hosszú távon a kultúrajáratot beüzemelni, és év közben is akár kiállítások, szavalójáratok, kis koncertek helyszíne lehet a 30Y-os busz.


A végállomáshoz közeledve Székely János megyéspüspök mondta el Pilinszky: Harmadnapon című, húsvéthoz kapcsolódó versét.


"Sok a sötétség a világban. Országok között, de akár családokban. A teremtő fénye azonban elpusztíthatatlan: az igazság, a jóság, a szeretet fénye, erről szól ez a vers. Úgy gondoltam, hogy különösen is aktuális" – tette hozzá. 


Az oladi buszfordulóban zenével, dallal köszöntötték a leszállókat. Mindenkinek tetszett a Lírajárat ötlete, volt olyan nyolcadikos osztály, mely például Vasvárról jött, külön erre az alkalomra.


Hubay Kinga, a Vasvári Általános Iskola testnevelő tanár kiemelte, nagyon tetszett a program, hallottak olyan verset is, amit tanultak, együtt is mondták az előadóval, mint Ady: Őrizem a szemedet. 


Emlékül csoportkép készült a résztvevőkről. A Blaguss buszai gyermeknapon játszótérré változnak az AGORA-val megkötött együttműködésnek köszönhetően.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.