km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Költészet napja: lírajárattá változott a 30Y busz

Költészet napja: lírajárattá változott a 30Y busz

A költészet napja alkalmából Lírajárattá változott a 30Y-os busz. A Minerva lakóparktól az oladi végállomásig minden második megállóban felszállt egy-egy közismert szombathelyi személyiség, aki elszavalta kedvenc versét az utasoknak. A program a Blaguss, valamint az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont együttműködésével valósult meg.

 

A Minerva lakóparkban szállhattak fel az első utasok a 30Y-os járatra, ami ezúttal verseket is szállított. Dr. Nemény András köszöntőjében elmondta: április 11. a költészetről szól, 1905-ben ezen a napon született József Attila. Úgy fogalmazott, hogy annak idején a verseknek különös jelentősége volt, generációk éltek a versek bűvöletében, sokkal lassabb volt az idő, és adták tovább ezt a csodát a következő generációknak. Majd elszavalta Nagy László: Tűz című versét.


A megállókban további verselők szálltak fel a Lírajáratra, elsőként Köcse Tamás mentőtiszt, aki Wass Albert Üzenet haza című művéből választott részletet. Szabó Róbert Endre színész gitárral érkezett. Szavalt mások mellett Rónaszéki Linda képzőművész, Bősze György, a vakok egyesületének elnöke, és Czetter Ibolya tanszékvezető főiskolai tanár is. Merklin Ferenc, a Kanizsai Gimnázium igazgatója a Holt költők társasága című filmből idézett. Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester a költészet napját kezdeményező Somlyó György Derkovits című versével készült.


A Lírajárat célja közelebb vinni a verseket az emberekhez, különösen a fiatalokhoz. Ez volt az első program az újrainduló 30Y Kultúrbuszon, de nem az utolsó.


Horváth Zoltán,  az AGORA Savaria Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, szeretnék hosszú távon a kultúrajáratot beüzemelni, és év közben is akár kiállítások, szavalójáratok, kis koncertek helyszíne lehet a 30Y-os busz.


A végállomáshoz közeledve Székely János megyéspüspök mondta el Pilinszky: Harmadnapon című, húsvéthoz kapcsolódó versét.


"Sok a sötétség a világban. Országok között, de akár családokban. A teremtő fénye azonban elpusztíthatatlan: az igazság, a jóság, a szeretet fénye, erről szól ez a vers. Úgy gondoltam, hogy különösen is aktuális" – tette hozzá. 


Az oladi buszfordulóban zenével, dallal köszöntötték a leszállókat. Mindenkinek tetszett a Lírajárat ötlete, volt olyan nyolcadikos osztály, mely például Vasvárról jött, külön erre az alkalomra.


Hubay Kinga, a Vasvári Általános Iskola testnevelő tanár kiemelte, nagyon tetszett a program, hallottak olyan verset is, amit tanultak, együtt is mondták az előadóval, mint Ady: Őrizem a szemedet. 


Emlékül csoportkép készült a résztvevőkről. A Blaguss buszai gyermeknapon játszótérré változnak az AGORA-val megkötött együttműködésnek köszönhetően.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Strasbourgig ment a méltóságteljes halál jogáért az ASL-beteg magyar alkotmányjogász
Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg. Ezzel a két mondattal kezdi "POSZT MORTEM – Hogyan kell (jól) meghalni?" című posztját dr. Karsai Dániel, aki ugyanattól a betegségtől szenved (ez az ALS), amiben a neves fizikus, Stephen Hawking is elhunyt. Most a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert Magyarországon a hozzá hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan betegeknek nincs lehetőségük szenvedés helyett méltósággal befejezni életüket.
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.