km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Megtisztulnak a terek, az utcák és a parkolók

Megtisztulnak a terek, az utcák és a parkolók

Eddig példa nélküli köztisztasági programot indított Szombathely. Megtisztítják a tereket, parkolókat, lemossák és fertőtlenítik a köztéri padokat. A munkálatokban a Szova és a Szompark több mint 30 munkatársa vesz részt. A részleteket a Fő téren ismertették. A szombathelyiek kedvelt tartózkodási helyén az Adventre is készülve a takarítás mellett téliesítik a szökőkutat, és hamarosan a növényzetet is cserélik.

 

Mossák és lefertőtlenítik a padokat a Fő téren. Az őszi nagytakarítás fontos része a lehullott lomb összegyűjtése. Eddig itt heti egy-két alkalommal dolgoztak a köztisztaságiak, most háromszor is visszatérnek ide. De még ezen a napon megtisztítják a Berzsenyi, a Szent Márton teret, és a Rákóczi utcát is, hamarosan pedig a könyvtár előtti téren dolgoznak a lombszívók.


Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy majdnem 35 ember vesz benne részt. Emellett természetesen folyamatosan tisztítják a város zöldterületeit is, ehhez a Szompark gépeket is beszerzett, melyeket most már több mint három hete használnak. Jelenleg a Diófa utcában, a Joskar Ola lakótelepen, vagy a Derkovitson tisztítják meg és szedik fel a lombot.


Az eddig példa nélküli köztisztasági programot ismertető sajtótájékoztatón dr. Nemény András szólt arról, hogy az ingyenes parkolás bevezetésével a város 130 millió forintos bevétel-kiesésre számíthat. Az intézkedés a vírus terjedését nem csökkenti, viszont a belvárosban szinte lehetetlenné válik a közlekedés, és a parkolás is. A parkolóőrök viszont nem maradnak feladat nélkül, ők is részt vesznek takarításban.


„Ami viszont a mi feladatunk, hogy tisztán tartsuk a várost. A SZOVA és a Szompark munkatársai valamennyi teret együttműködve meg fogják tisztítani, fertőtlenítik a padokat, összeszedik a lombokat, a szökőkutakat téliesítik, a növényzetet cserélik. Az a célunk, hogy Szombathely ebben a nehéz helyzetben is tiszta város legyen, hiszen ez dupla haszonnal jár: a járvány miatt és esztétikailag is” – fogalmazott a polgármester. 


Szólt arról is, hogy szeretné, ha a Győrbe vezényelt szombathelyi orvosok és ápolók hazatérhetnének. A Markusovszky kórházban több mint 180 covidos beteget kezelnek, naponta 5-9 fertőzött hal meg. 32 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de szakszemélyzet híján csak 17-et tudnak használni.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.