km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Egyre több bejelentés érkezik a közterület-felügyelethez

Egyre több bejelentés érkezik a közterület-felügyelethez

Részletes beszámoló kerül a képviselők elé a közterület-felügyelet 2022. január 1. és november 15. között végzett munkájáról, fejlesztéseiről és az elért eredményekről.

 

A beszámoló elérhető a város honlapján is, ebből szemezgettünk cikkünkben: 


1.    Térfigyelő ügyeleti szolgálat


A nap 24 órájában üzemelő Szolgálatirányítási Központba 2022. évben november 15. napjáig összesen 1953 lakossági bejelentés érkezett, ebből 1726 telefonon keresztül, 175 elektronikus úton (e-mail). Személyes bejelentés 52 esetben történt. Ez lényegesen több, mint a korábbi években. 


Lakossági bejelentések:

 • 2018: 885
 • 2019: 1312
 • 2020: 1335
 • 2021: 1746
 • 2022: 1953


A térfigyelő ügyeleti szolgálat összesen 40 esetben figyelmeztetett hangszórón keresztül szabálysértés elkövetése miatt, továbbá 175 esetben tett feljelentést. 857 esetben vált szükségessé egyéb intézkedés (FÉHE Nonprofit Kft. értesítése hajléktalan elszállítása ügyében, helyszíni ellenőrzés végrehajtása, lakosság tájékoztatása, IPL rendszerben adatlekérés stb.).


A Szombathelyi Rendőrkapitányság járőrei 33 esetben intézkedtek a térfigyelő ügyeleti szolgálat által kamerán észlelt szabálysértés és szabályszegés megszüntetésének ügyében.


2.    Reagáló szolgálat


A reagáló szolgálat az említett időszakban 1353 esetben alkalmazott szabálysértések észlelése esetén figyelmeztetést. 76 esetben helyszíni bírságot, 308 esetben a gépjármű üzembentartójának távollétében helyszíni bírságot szabott ki, illetve 269 esetben alkalmaztak feljelentést és 5854 esetben foganatosítottak egyéb intézkedést. 


Ezen időszakban a gépkocsizó reagáló egység – saját észlelésre, illetve a Térfigyelő Ügyeleti Szolgálat utasítására végrehajtott ellenőrzés során – a gépjármű forgalomra alkalmatlan állapota miatt 275 esetben helyezett el értesítést a gépjárműveken.


3.    Közterületi járőrszolgálat


A közterület-felügyelők járőrszolgálatuk ellátása során közlekedési szabálysértés miatt 2401 esetben alkalmaztak figyelmeztetést. Közrendvédelmi szabálysértések miatt a felügyelők 283 esetben éltek a figyelmeztetés lehetőségével. Helyszíni bírságot közúti közlekedési és közrendvédelmi szabálysértések elkövetése miatt 599 esetben szabtak ki. A kiszabott bírságok összege összesen 7.904.000,- forint volt. Közigazgatási eljárást közlekedési szabályszegés miatt 1 esetben indítottak a Szombathelyi Rendőrkapitányság irányába. Szabálysértési feljelentést közúti közlekedési szabályok megszegése miatt 24 esetben, közrend elleni szabálysértés elkövetése miatt azonban 126 esetben alkalmaztak a felügyelők.


4.    Állategészségügyi és Ebrendészeti Szolgálat


Az Állategészségügyi és Ebrendészeti Szolgálat munkarendjének átalakításával az ebrendészek a munkanapokon (a korábbi 16 órához képest) este 20 óráig elérhetőek, illetve rendkívüli esetekben hétvégén is berendelhetőek. Az idei évben új ügyfélfogadási rendet alakítottak ki, amely eredményeként növelték a lakossággal való kapcsolattartás minőségét, valamint mennyiségét.


Az Állategészségügyi és Ebrendészeti Szolgálat 2022. január-november közötti tevékenységéről az alábbiakban számolok be:

 • közterületen befogott eb: 59
 • telepről gazdának átadott eb: 41
 • örökbeadott: 14
 • lakossági bejelentésre közterületen keresett, de meg nem talált kóbor eb: 27
 • ebtetem elszállítása: 25
 • egyéb állattetem elszállítása (sün, galamb, patkány, macska): 125
 • jelenleg a telepen lévő ebek száma: 12


5.    Mezőőri szolgálat


A mezőőri szolgálat munkatársai a külterületi részeken 37 esetben észleltek és dokumentáltak illegális hulladéklerakást. Ezek alapján a közterület-felügyelet az idei évben 1 esetben kezdeményezett büntetőeljárást a Szombathelyi Rendőrkapitányság irányába, amely „hulladékgazdálkodás rendjének megsértése” bűntette alapos gyanúja miatt történt.


A mezőőri szolgálat által észlelt illegális hulladékelhelyezések miatt a közigazgatási eljárások megindításáról gondoskodtak az illetékes Kormányhivatal felé.


6.    Egyéb tevékenységek
Forgalomra alkalmatlan gépjárművek:
A közterület-felügyelők 2022. január 1-november 15. napja között összesen 353 esetben észleltek közterületen tárolt forgalomra alkalmatlan gépjárművet. Ezen időszakban 72 gépjárművet szállítottak el, amelyből 16 a tulajdonosok a jogszabályban előírt költségek megfizetését követően kiváltottak. A fennmaradó 281 esetben a gépjármű üzembentartójának felszólítása eredményeként megállapítható, hogy a forgalomra alkalmatlan gépjárműveket a közterületről az üzembentartók önként elszállították. Az elszállított gépjárművek üzembentartói ellen a Közterület-felügyelet 54 esetben kezdeményezte közigazgatási hatósági eljárás megindítását. 


A Közterület-felügyelet által több éve beszállított és ki nem váltott gépjárművek közül 41 gépjárművet végleg kivontak a forgalomból, Ezáltal biztosították a telephely kapacitásának növelését. 


A beszámolt időszakban 47 gépjárművet adtak át bontásra, amelyből 7 az alvázszáma alapján Magyarországon nem került regisztrálásra, nincs a nyilvántartásban. 


Fent leírtak alapján Szombathely város területén közel 400 db parkolóhely felszabadítását végezték el a Közterület-felügyelet munkatársai.


Büntetőeljárások:
A Közterület-felügyelet büntetőeljárást összesen 7 esetben kezdeményezett, ebből 2 esetben „garázdaság”, 1 esetben „egyedi azonosító jellel visszaélés”, illetve 4 esetben „hulladékgazdálkodás rendjének megsértése” bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.
Zöldterületen való várakozás miatti közigazgatási eljárás:


A közterület-felügyelők önálló intézkedései, a Szombathelyi Rendőrkapitányság feljelentései és a lakossági bejelentések alapján összesen 201 esetben indult közigazgatási hatósági eljárás az elkövetett szabályszegések miatt. Jelenleg 42 közigazgatási eljárás van folyamatban. A teljes közigazgatási eljárások lefolytatását 1 fő igazgatási ügyintéző végzi.


Illegális hulladék elhelyezése:
A hatáskörrel rendelkező Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály felé összesen 132 esetben történt közigazgatási eljárás megindításának kezdeményezése az adott időszakban.

 

Térfigyelő kamerarendszerrel kapcsolatos intézkedések


A Parkerdő területén az illegális hulladéklerakások megelőzésének, megakadályozásának érdekében 2020. évben a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-től átvett 7 db kamera, valamint a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által beszerzett és a térfigyelő kamerarendszerbe szintén beillesztett további 2 kamera – amelyek állandó megfigyelését a Közterület-felügyelet végzi – stabilan, hatékonyan működik. Az élő kamera képeknek köszönhetően számos jogsértő személy elkövetését dokumentálták, eredményes eljárásokat folytattak le velük szemben. 


A kihelyezett kameráknak, az intézkedéssorozatnak és a Közterület-felügyelet munkatársai által végzett helyszíni ellenőrzéseknek és hathatós intézkedéseknek köszönhetően abszolút sikeresnek mondható volt a fenti döntés. A megfigyelt területen az intézkedésszámok alábbiak szerint alakultak:


Kamerafelvétel alapján indított közigazgatási eljárások száma: 

 • 2020: 4
 • 2021: 72    
 • 2022: 4


A folyamatos intézkedéseknek köszönhetően a Parkerdő területén az illegális hulladék lerakások száma folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, a Jégpince út – Mezei utca kereszteződésében az elkövetett szabályszegések megszűnni látszanak.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.