km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Közlekedési változások: korlátozások a Farkas Károly utcában, jobb beláthatóság a Szelestey-Nádasdy baleseti gócpontál

Közlekedési változások: korlátozások a Farkas Károly utcában, jobb beláthatóság a Szelestey-Nádasdy baleseti gócpontál

Biztonságosabb lehet a Nádasdy és Szelestey utcák baleseti hírekben gyakran szereplő kereszteződése, 30-as tábla, súly- és várakozási korlátozás jöhet a Farkas Károly utcában. Forgalmi rend változásokat javasol a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottsága a közgyűlésnek, döntés az ügyben csütörtökön lehet.

Több szombathelyi utca – a Farkas Károly utca, a Szabadnép utca, a Szelestey utca, a Nádasdy utca, a Vasút utca - közlekedési rendjét is érinti az a közlekedés biztonsági szempontokat tartalmazó javaslatcsomag, amit a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság a hét elején tárgyal a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság kezdeményezésére. 

Farkas Károly utca 

A Farkas Károly utca közlekedési helyzete már több éve visszatérő téma a közmeghallgatásokon, az ott élők egy része sebesség, súly- és várakozási korlátozásokat szeretett volna elérni, de legalábbis ezek szükségességére hívták fel a döntéshozók figyelmét a 2022-es után a 2023-as év végi lakossági fórumon is. 

Az elhangzott problémákra reagálva dr. Nemény András polgármester dr. László Győzőt kérte fel, hogy dolgozza ki a lakók által kért forgalmi rend módosítási javaslatokat, áll a bizottsági előterjesztésben. Ez az alpolgármester kezdeményezésére a körzet képviselője, Horváth Gábor jelenlétében meg is történt január 10-én. 

Az érintettek által elfogadott javaslat értelmében március 15-től a Farkas Károly utca teljes szakaszán 30 km-es sebességkorlátozást vezetnek be, és tilos lesz ezentúl 7,5 t teherautóval behajtani az utcába, kivéve, az áruszállítókat. A Farkas Károly utcában a Kalló utca és a Prága utca közötti szakaszon várakozási korlátozást vezetnek be - kiegészítő táblával (padka) együtt - a telephelyek felőli oldalon, és a változások után nem szabad majd megállni a Farkas Károly u. 25. előtt, ez a korlátozás a Pipacs utcáig fog tartani.

Szabadnép utca

Augusztus 1-től a Galamb utca és a Szabadnép utca között tilos lesz várakozni az autókereskedés felőli oldalon, illetve a Galamb utca és a Farkas Károly utca 95. között szintén nem lehet majd autóval várakozni. Ugyancsak augusztus 1-től a Farkas Károly és a Szabadnép utcák teljes szakaszára tilos autóbusszal behajtani. 

A Nádasdy Ferenc és a Szelestey László utcák kereszteződése

Rendszeresek a balesetek Szombathelyen a Vasútállomásnál, a Nádasdy utca-Szelestey utcák kereszteződésében. Rendszerint a Nádasdyból érkező autósok nem adják meg az elsőbbséget a Szelestey utcán közlekedőknek, ennek egyik oka lehet, hogy a kereszteződés nehezen belátható a parkoló autók miatt is. A szakbizottság most olyan forgalom-technikai beavatkozásokra tett javaslatot március 15-ei határidővel, amelyektől azt remélik, hogy általuk nő majd a közlekedés biztonsága ezen a kritikus szakaszon.   

A vasárnap délután csendes, de hétköznap nagy a forgalom és gyakori a baleset a Nádasdy és Szelestey utcák találkozásánál Szombathelyen

Azt kezdeményezik, hogy a Nádasdy Ferenc utcában mindkét irányból a menetirány szerinti jobb oldalon az utolsó fákat távolítsák el. Ugyanezeken a helyeken az utolsó parkoló helyeket szüntessék meg a rálátási háromszög szabadon tartása érdekében. A megszűnő parkoló helyeket füvesítsék újra, és úgynevezett „pollerekkel” (parkolásgátló oszlopokkal) lássák el, amelyek fizikailag is megakadályozzák az autósokat a parkolásban. Javasolják továbbá, hogy a Nádasdy utcában tegyenek ki „Elsőbbségadás kötelező”, a „STOP” feliratot és az előjelzett tábla távolságát feltüntető kiegészítő jelzőtáblákat. A már meglévő kijelölt gyalogos-átkelő helyeket jelző táblákat pedig új, sárgakeretes táblákra cseréljék, és a Nádasdy Ferenc utca mindkét irányában a „Kijelölt gyalogos-átkelőhely” és az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblákat a baloldalon is tüntessék fel.  

A Szelestey László utcában a vasútállomás felől érkező járművek számára a csomópontban a kerékpárosok keresztirányú közlekedését előre jelző táblát helyeznének ki. A Nádasdy Ferenc utca északi ágán a Szelestey László utca 59. szám melletti parkolóhelyet megszüntetésére tettek javaslatot, a zebra utáni „Várakozó hely” jelzőtáblát pedig 15 méterrel áthelyeznék. A Nádasdy Ferenc utca déli ágán, a baloldalon, a 27-es szám melletti illegálisan használt várakozóhelyet újra füvesítenék, és szintén pollerekkel zárnák el a kocsik elől. Azt is szeretnék, ha a Nádasdy Ferenc utcában a Széll Kálmán utca felől érkezők számára forgalomtechnikai tükröt állítanának fel a csomópont jobb beláthatósága érdekében.  

Vasút utca 

A Vasút utca 41-43. sz. házak előtt a jelenlegi várakozni tilos tábla helyett pedig megállni tilos tábla kihelyezését javasolják, március 15-és határidővel. 

Előbb tehát a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság véleményezi a javaslatokat, amelyekről a döntéseket a csütörtöki közgyűlésen a képviselők hozzák majd meg. 

kapcsolódó cikkek
Forgalmas utcák, új piac és villamosközlekedés: közmeghallgatás volt a szombathelyi városházán
Forgalmas utcák, új piac és villamosközlekedés: közmeghallgatás volt a szombathelyi városházán
Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése december 3-án, szerdán közmeghallgatást tartott. A főként a közlekedést érintő lakossági felvetések mellett a vásárcsarnok áthelyezésére és a villamosközlekedés elindítására is volt javaslat.
címkék
kapcsolódó cikkek
Forgalmas utcák, új piac és villamosközlekedés: közmeghallgatás volt a szombathelyi városházán
Forgalmas utcák, új piac és villamosközlekedés: közmeghallgatás volt a szombathelyi városházán
Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése december 3-án, szerdán közmeghallgatást tartott. A főként a közlekedést érintő lakossági felvetések mellett a vásárcsarnok áthelyezésére és a villamosközlekedés elindítására is volt javaslat.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.