km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Értékelték a közgyűlést

Értékelték a közgyűlést

Ingatlaneladásokról és a módosított költségvetésről esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. A frakciók értékelték a tegnapi ülést, amelyen 15 napirend került terítékre.

 

Kifogástalanul működik az orvosi ügyelet, ezzel kezdte a sajtótájékoztatót László Győző alpolgármester a városvezetés részéről. Több szociális célú rendeletet módosítottak. Már csak az nem pályázhat önkormányzati bérlakásra, akinek lakóingatlan van a tulajdonában, a MOP-házba való bejutás felső életkori határát 40 évre emelték. Döntöttek arról, hogy három pedagógiai asszisztenst alkalmaznak a Szivárvány, a Pipitér és a Barátság Óvodában, akik sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkoznak majd. Elfogadtak egy hároméves, 19 millió forint értékű bölcsődei játékcsere programot.


Horváth Attila elmondta, hogy 140 millió forint váratlan kiadás miatt kellett módosítani a költségvetést - köztük az Iseum fűtése, a Piac felújítása - de a város továbbra is stabil. A több mint 800 millió forint értékű ingatlancsomag eladása kapcsán ismertette: az egyik pályázó megfelelt a feltételeknek, a másik viszont érzése szerint tudatosan érvénytelen pályázatot adott be, hogy eredménytelen legyen az eljárás, ám ez nem jött be. Azért adják el csomagban az ingatlanokat, mert így olyan tételek is gazdára találnak, amik iránt nem lenne érdeklődés.


A tavalyi évre csak a szerződésben foglalt ellentételezést fizeti ki a város a Volánnak, a többi költségigényt nem fogadja el - erről beszélt Horváth Soma. Felkérték a képviselőket, mérjék fel körzetükben a menetrend-módosításra vonatkozó lakossági javaslatokat. Az alpolgármester elmondta, zárt ülésen döntöttek a SZOMPARK ügyvezetőjének közös megegyezéssel történő távozásáról. Kiss Dávidot Izer Gábor, a Prenor ügyvezetője váltja október elsejétől, aki a következő közgyűlésre új szakmai koncepciót és üzleti tervet dolgoz ki.


Illés Károly az ingatlanértékesítési eljárást kritizálta, szerinte nem valósult meg igazi verseny, és alulértékelték az ingatlanokat. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője mutyigyanút emlegetett. Bejelentette, hogy kiírták a közbeszerzést az északkeleti körgyűrűre és a Puskás Tivadar utca kivezető szakaszára, jövő tavasszal választhatnak kivitelezőt. Nem véletlenül a Markusovszky utcai híd felújítását javasolja a kormányzat, hiszen állami intézmények - kórház, mentők, vérellátó - vannak a közelben. Hét utca felújítására tettek javaslatot, amiket a csapadékvíz-elvezetési beruházás tönkretett. Ennek ellenére megszavazták a fejlesztési támogatásról szóló előterjesztést, másik hidat és más utakat tartalmat. Nem értenek egyet a Médiaközpont 15 milliós többlettámogatásával. Látszik a televízió műszaki leépülése, a közgyűlést is már csak egy kamerával közvetítik, a Savaria Fórummal terjesztési gondok vannak, vidéken propagandalapként terjesztik, mondta Illés Károly.


Tóth Kálmán gratulált Czeglédy Csabának előválasztási győzelméhez, és közölte, az Éljen Szombathely! frakció beáll mögé, hiszen közös céljuk a kormányváltás. Az ingatlaneladások kapcsán elmondta, tudják, hogy nem helyes vagyoneladással kompenzálni a bevételkiesést, de abban bíznak, hogy az értékesített ingatlanokban iparűzésiadó-bevételt hozó tevékenység kezdődik majd. Kiemelte, hogy az orvosi ügyelet sikertörténet, ami példa lehet a többi önkormányzat előtt. A frakcióvezető térképen mutatta be, hogy az új M86-os gyorsforgalmi út megépítése után is megmarad az átjárás Bogát és Táplánszentkereszt között, ide különszintű csomópontot terveztek. Szükség lesz zajvédő falra a lakók védelmében. Tóth Kálmán beszélt a sokat emlegetett szenkirályi hídról is, már folyik a tervező kiválasztása. Arról is döntött a közgyűlés, hogy minden évben fix összeget költenek a hidak karbantartására.


Putz Attila sérelmezte, hogy a zanati úti kerékpárutat vizsgáló bizottság beszámolójáról nem esett szó, pedig a városrészen élőknek ez fontos ügy. Biztosított mindenkit arról, hogy megépül a kerékpárút. Kiírják a Civil Alapot, 8 millió forintot működésre, 4-et rendezvényekre osztanak szét a szervezetek között. Hozzátette: az országos civil alapból alig részesültek támogatásban szombathelyi szervezetek, az a 6, amelyik összesen 50 millió forintot nyert, jól körvonalazható politikai oldalhoz köthető. A képviselő helyesli, hogy kisebb telkeket is parcelláznak az iparterületen, mert a kis- és középvállalkozásoknak arra van szükségük.


Júniusban megszavazta az ingatlancsomag értékesítéséről szóló napirendet Koczka Tibor, most azonban nem, mivel a liciteljárás csupán egyetlen ajánlatra korlátozódott. Az ingatlanok szerinte jóval többet érnek, mint 800 millió forint. A Pro Savaria képviselője - aki korábban a Médiaközpont ügyvezetője volt -, a cégről szólva elmondta: ma jár le az ügyvezetői pályázat. A Médiaközpont önkormányzati támogatása évről évre nő, a közgyűlés most is megszavazott 15 millió forintot, miközben nincs igazán látszatja, hiszen a Savaria Fórummal terjesztési gondok vannak, a televízió adását pedig csak kevesen látják. Szerinte racionalizálni kell a költségeket. Végezetül Koczka Tibor megköszönte a szavazóknak és támogatóinak az előválasztási részvételt.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
100 százalékos teljesítménnyel nyerte a bajnokságot az SZKKA
Az NB/I B-s kézibajnokság zárófordulójában az Orosházát is legyőzte Vida Gergő együttese, amely mind a 30 bajnokiját megnyerte.
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.