km/óra
  2022.06.28., kedd  •  Levente, Irén napja
Értékelték a közgyűlést

Értékelték a közgyűlést

Ingatlaneladásokról és a módosított költségvetésről esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. A frakciók értékelték a tegnapi ülést, amelyen 15 napirend került terítékre.

 

Kifogástalanul működik az orvosi ügyelet, ezzel kezdte a sajtótájékoztatót László Győző alpolgármester a városvezetés részéről. Több szociális célú rendeletet módosítottak. Már csak az nem pályázhat önkormányzati bérlakásra, akinek lakóingatlan van a tulajdonában, a MOP-házba való bejutás felső életkori határát 40 évre emelték. Döntöttek arról, hogy három pedagógiai asszisztenst alkalmaznak a Szivárvány, a Pipitér és a Barátság Óvodában, akik sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkoznak majd. Elfogadtak egy hároméves, 19 millió forint értékű bölcsődei játékcsere programot.


Horváth Attila elmondta, hogy 140 millió forint váratlan kiadás miatt kellett módosítani a költségvetést - köztük az Iseum fűtése, a Piac felújítása - de a város továbbra is stabil. A több mint 800 millió forint értékű ingatlancsomag eladása kapcsán ismertette: az egyik pályázó megfelelt a feltételeknek, a másik viszont érzése szerint tudatosan érvénytelen pályázatot adott be, hogy eredménytelen legyen az eljárás, ám ez nem jött be. Azért adják el csomagban az ingatlanokat, mert így olyan tételek is gazdára találnak, amik iránt nem lenne érdeklődés.


A tavalyi évre csak a szerződésben foglalt ellentételezést fizeti ki a város a Volánnak, a többi költségigényt nem fogadja el - erről beszélt Horváth Soma. Felkérték a képviselőket, mérjék fel körzetükben a menetrend-módosításra vonatkozó lakossági javaslatokat. Az alpolgármester elmondta, zárt ülésen döntöttek a SZOMPARK ügyvezetőjének közös megegyezéssel történő távozásáról. Kiss Dávidot Izer Gábor, a Prenor ügyvezetője váltja október elsejétől, aki a következő közgyűlésre új szakmai koncepciót és üzleti tervet dolgoz ki.


Illés Károly az ingatlanértékesítési eljárást kritizálta, szerinte nem valósult meg igazi verseny, és alulértékelték az ingatlanokat. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője mutyigyanút emlegetett. Bejelentette, hogy kiírták a közbeszerzést az északkeleti körgyűrűre és a Puskás Tivadar utca kivezető szakaszára, jövő tavasszal választhatnak kivitelezőt. Nem véletlenül a Markusovszky utcai híd felújítását javasolja a kormányzat, hiszen állami intézmények - kórház, mentők, vérellátó - vannak a közelben. Hét utca felújítására tettek javaslatot, amiket a csapadékvíz-elvezetési beruházás tönkretett. Ennek ellenére megszavazták a fejlesztési támogatásról szóló előterjesztést, másik hidat és más utakat tartalmat. Nem értenek egyet a Médiaközpont 15 milliós többlettámogatásával. Látszik a televízió műszaki leépülése, a közgyűlést is már csak egy kamerával közvetítik, a Savaria Fórummal terjesztési gondok vannak, vidéken propagandalapként terjesztik, mondta Illés Károly.


Tóth Kálmán gratulált Czeglédy Csabának előválasztási győzelméhez, és közölte, az Éljen Szombathely! frakció beáll mögé, hiszen közös céljuk a kormányváltás. Az ingatlaneladások kapcsán elmondta, tudják, hogy nem helyes vagyoneladással kompenzálni a bevételkiesést, de abban bíznak, hogy az értékesített ingatlanokban iparűzésiadó-bevételt hozó tevékenység kezdődik majd. Kiemelte, hogy az orvosi ügyelet sikertörténet, ami példa lehet a többi önkormányzat előtt. A frakcióvezető térképen mutatta be, hogy az új M86-os gyorsforgalmi út megépítése után is megmarad az átjárás Bogát és Táplánszentkereszt között, ide különszintű csomópontot terveztek. Szükség lesz zajvédő falra a lakók védelmében. Tóth Kálmán beszélt a sokat emlegetett szenkirályi hídról is, már folyik a tervező kiválasztása. Arról is döntött a közgyűlés, hogy minden évben fix összeget költenek a hidak karbantartására.


Putz Attila sérelmezte, hogy a zanati úti kerékpárutat vizsgáló bizottság beszámolójáról nem esett szó, pedig a városrészen élőknek ez fontos ügy. Biztosított mindenkit arról, hogy megépül a kerékpárút. Kiírják a Civil Alapot, 8 millió forintot működésre, 4-et rendezvényekre osztanak szét a szervezetek között. Hozzátette: az országos civil alapból alig részesültek támogatásban szombathelyi szervezetek, az a 6, amelyik összesen 50 millió forintot nyert, jól körvonalazható politikai oldalhoz köthető. A képviselő helyesli, hogy kisebb telkeket is parcelláznak az iparterületen, mert a kis- és középvállalkozásoknak arra van szükségük.


Júniusban megszavazta az ingatlancsomag értékesítéséről szóló napirendet Koczka Tibor, most azonban nem, mivel a liciteljárás csupán egyetlen ajánlatra korlátozódott. Az ingatlanok szerinte jóval többet érnek, mint 800 millió forint. A Pro Savaria képviselője - aki korábban a Médiaközpont ügyvezetője volt -, a cégről szólva elmondta: ma jár le az ügyvezetői pályázat. A Médiaközpont önkormányzati támogatása évről évre nő, a közgyűlés most is megszavazott 15 millió forintot, miközben nincs igazán látszatja, hiszen a Savaria Fórummal terjesztési gondok vannak, a televízió adását pedig csak kevesen látják. Szerinte racionalizálni kell a költségeket. Végezetül Koczka Tibor megköszönte a szavazóknak és támogatóinak az előválasztási részvételt.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
kapcsolódó cikkek
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Országos versenyt nyert Andor Sára
Megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt történelemből Andor Sára, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulója csaknem maximális pontszámmal. Az öt fordulóból álló maratoni vetélkedés komoly kihívást jelentett a diákoknak: pályamunkájukat történészekből álló bizottság előtt kellett megvédeniük.
Majomhimlő: az EMA megkezdte az Imvanex oltóanyag vizsgálatát
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze az emberek majomhimlő betegséggel szembeni védelmére is - jelentette be az uniós ügynökség kedden.
DK: hetente 5-700 benzinkútról hiányozhat az üzemanyag
Hetente akár 5-700 benzinkútról is hiányozhat az üzemanyag, holott a piacon nincsenek jelentős ellátásbeli problémák - mondta a Népszavára hivatkozva a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.
Meggondolta magát a Renault sofőrje, Opel furgont borított a manőverrel a 74-es főúton
A Vasvár felől Zalaegerszeg irányába tartó személyautó vezetője balra indexelt a győrvári elágazónál és be is hajtott a kanyarodósávba. Közben azonban meggondolta magát és gyorsan visszasorolt volna a főútra, de már mellette volt egy Opel furgon.
A szombathelyi börtönből verte át a sértettet, aki megadta neki a bankkártya adatait
A Körmendi Járásbíróság kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt 6 hónap végrehajtandó börtönre ítélte a különös visszaeső vádlottat, kötelezte továbbá a magánfél részére kártérítés megfizetésére, áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében.