km/óra
  2024.04.24., szerda  •  György napja
Januári közgyűlés: útfelújítások, az orvosi ügyelet és a jégcsarnok jövője a terítéken (frissítve)

Januári közgyűlés: útfelújítások, az orvosi ügyelet és a jégcsarnok jövője a terítéken (frissítve)

Megújulhat a Károly Róbert utca egy szakasza, kiírják a múzeumigazgatói pályázatot, módosítják a tavalyi költségvetést és a jégcsarnok üzemeltetési szerződését, továbbá elfogadják Szombathely új környezetvédelmi programját. Ezek a témák is terítékre kerülnek az új esztendő első közgyűlésén. A képviselők 12 napirendi pontot nyilvánosan, egyet zárt ülésen tárgyalnak.

 

A 2023-as esztendő első közgyűlésén dr. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester köszöntötte a képviselőket: Németh Ákos és dr. Kecskés László igazoltan volt távol az üléstől. A tervezett napirendi pontokat elfogadta a testület. 


A két közgyűlés közötti eseményekkel kezdték a délelőtti programot a városatyák. Dr. Nemény András szerint sok pozitív dologról tárgyalnak ma, ebben a nehéz időszakban is komoly fejlesztések kerülnek napirendre. Sikeresen tárgyaltak a kormány képviselőivel, ez a megtakarítási programnak is nagyban köszönhető. A régióban a legtöbb támogatást kapta az energiaárak kompenzálására., de további forrásokra lesz szükség. Uniós támogatások is érkeztek Szombathelyre, így útfelújításokkal is kalkulálhatnak az idei évben, példaként a Jégpince utcai körforgalmat hozta a polgármester. Az emlékmű környékének a felújításáról is beszélt dr. Nemény András, megköszönte a cég 120 millió forintos felajánlását. Kiemelte az 1000 fa programot és a ledcsere-programot is – mindkettőt sikeresnek nevezte a városvezető. Jó az irány, vélekedett a polgármester, ezt a visszajelzést kapja más városok vezetőitől. Ennek eredménye, hogy Szombathelyt fejleszteni lehet, és megtartani a cégeket. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a közös munkában. 


Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető egyetértett azzal, jó hírekről számolt be a polgármester, azonban kiemelte: a köszönet a kormánynak szól. Sérelmezte, hogy a Távhő vezetése nagyon magas prémiumot vett fel néhány hónapos munka után. A polgármester az uszodának a működtetésére adott állami támogatást is megköszönte – ez nem fedezi a költségeket, de nagy segítséget jelentett.   


Dr. Czeglédy Csaba (független) Illés Károly szavaira reagált: a szombathelyi adófizetők áldozatos munkájának köszönheti a város a kormánytól kapott pénzt, és örülni kell annak, hogy nem Felcsúton épül egy újabb ötcsillagos szálloda. A közelmúltban történt rendőrgyilkosságról is beszélt, a védőfelszerelést emelte ki. Azt kérte a városvezetést, hogy tárgyaljon a rendőréggel annak a kérdéséről: a szombathelyi járőröknek szerezzenek be szúrás elleni mellényt, ennek milyen anyagi vonzata lenne. Ide sorolta a közterület felügyelőket is, őket el lehetne látni ilyen védőfelszereléssel. A derkovitsi parkolók rendbetételét is kérte a politikus. Dr. Nemény András azt válaszolta: a szakmai és anyagi kérdés a védőfelszerelés beszerzése, és egyeztet is majd a rendőrkapitánnyal. Az aggódást jogosnak nevezte. A közterület vezetőjével is egyeztet majd a témában. Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) a gazdasági bizottság elnöke a vagyonnyilatkozatok leadási határidejére emlékeztetett, amely január 31-e. A Wagner András sétányavatót február 6-án, délután 15 órakor tartják, emelte ki a polgármester.


Ágh Ernő (Fidesz) szerint nemcsak a szombathelyiek adóforintjairól kell beszélni, mivel sokan a környékről járnak be dolgozni. Később a játszóterekről beszélt. Ezek felújítására programot készített a városvezetés három éve, ebből csak kettő volt ellenzéki körzetben található. A Petőfi telepivel sokáig nem történt semmi. A közmeghallgatásra elhívta az érintett lakókat, majd megtörtént a helyszínbejárás is, amelyen részt vett a polgármester. Köszönetet mondott ezért a képviselő, bár jelezte: erről a problémáról már tudott a városvezetés. A Halastó utcában egy 100 méteres út pocsék állapotban van, ezt rendbe kellene tenni. A városba bevezető út mellett lévő buszváró lerobbant állapotban van, ezt a helyzetet is kezelni kellene. Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester is ott volt a Petőfi telepen. Egyeztetett a lakókkal, az igényeket felmérték, a költségek magasak, de megígérte: a saját fizetéséből egészíti majd ki a felújítás árát, erre biztatta képviselőtársát is. A játszóterekkel kiemelten foglalkozik a városvezetés, ha az elődök is ennyit költöttek volna erre a területre, sokkal jobb lenne a helyzet. A ledcsereprogram sikeres, lakosságarányosan egyik legtöbben éltek a lehetőséggel, húzta alá Horváth Soma.  

 

Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester szerint a szolidaritási adó nem igazságos, óriásiak az elvonások, az útfelújításra adott pénz ehhez képest lényegesen kevesebb. Dr. Nemény András azt hangsúlyozta: dr. Kecskés László körzetében költötték a legtöbbet játszótérre, mert ott nem is volt korábban. Nem tesznek különbséget politikai alapon a pénzek elosztásánál, emelte ki. 


Kopcsándi József (Éljen Szombathely!) a Távhőről beszélt, a cég tevékenységét jónak tartja, és arra kérte Illés Károlyt, hogy ne a menedzsment személyi összetétele alapján minősítsék a szervezetet.  A SZOVA balatoni üdülője is szóba került, ezt nem tervezi értékesíteni a városvezetés. Azon dolgoznak, hogy szombathelyi hátrányos helyzetű gyerekek nyaralhassanak majd ott, hangsúlyozta dr. Nemény András. Illés Károly visszatért a Távhőre: állami támogatás révén tudott eredményesen működni a cég, és továbbra is irreálisan magasnak tartotta, hogy az ügyvezető nyolc hónap munka után háromhavi prémiumot vehetett fel.


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely), a közbiztonsági bizottság elnöke arról beszélt, hogy az adventi időszakban eredményesen dolgozott együtt a közterület felügyelet és a rendőrség. A szúrásálló mellényről hosszasan egyeztettek a bizottsági ülésen is. A rendőrség részéről az a vélemény hangzott el, hogy ezt a témát országosan kell kezelni. A közterület felügyelők esetében más a helyzet, abban születhet helyi döntés, darabja 200-300 ezer forintba kerül. Erre az ügyre visszatérnek, mondta az elnök.


Január 27-ét az ENSZ a Holokauszt emléknapjának nyilvánította, az előző városvezetés ezt kiemelten kezelte, emlékhelyet alakítottak ki, ezt dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) mondta. 1944 nyarán hurcolták el a szombathelyi zsidókat, emlékeztetett a képviselő asszony, majd azt javasolta, hogy 27-én tartsanak megemlékezést ezen a napon. A belvárossal kapcsolatban úgy fogalmazott: a körzetéből mintegy 40 javaslattal fordultak hozzá, ezekről egyeztessenek majd a költségvetés elfogadása előtt. Nem 8,5 milliárd a város adóbevétele, hanem 10,5 milliárd forint, ezt azért emelte ki dr. Takátsné dr. Tenki Mária, arra utalva, hogy a polgármester egy korábbi interjúban az alacsonyabb összeget említette. A Savaria szállóval, valamint az Édász-teleppel kapcsolatban történt-e előrelépés, kérdezte a képviselő. Az állami normatívák nem fedezik a működési költségeket, idézte dr. Nemén András székesfehérvári kollégáját, a fideszes Cser-Palkovics Andrást. Valamennyi helyhatóság nehéz helyzetben van, tette hozzá. A nagyszállóval kapcsolatban sikerült a kapcsolatfelvétel a céggel, a tisztán tartást elvégezték, emelte ki a polgármester. A Magellán-centerrel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az „igazán fideszes biznisz”, ha tudnak segíteni, akkor állnak rendelkezésre. A Holokauszt-emléknapról azt mondta dr. Nemény András: remek kapcsolatot ápol a zsidó hitközséggel, a január 27-ei eseményről nem kapott értesítést. 


Putz Attila (Éljen Szombathely!) ismét szóba hozta, hogy dr. Hende Csaba immár lassan egy éve ígérte meg, hogy tavaszra 35 millió forintot szerez négy zanati utca felújítására. Az összeg nem érkezett meg, igaz, az országgyűlési képviselő nem mondta, hogy melyik tavaszra érkezik meg a pénz. A civil alap működési támogatását már megkezdték kiutalni, emelte ki a bizottsági elnök, aki köszönetet mondott, hogy nem csökkent a civileknek szánt támogatási összeg a nehézségek ellenére. A polgármester is sajnálja, hogy a térség országgyűlési képviselője ebben a kérdésben sem tudott megfelelően lobbizni. 


Dr. Czeglédy Csaba szerint jó lenne, ha Hende Csaba itt lenne a közgyűlésen, és akkor válaszolhatna dr. Takátné dr. Tenki Mária egyik kérdésére. Példaként azt mondta: akkor elmondhatná a honatya, hogy miről tárgyalt Vigh Gáborral a közelmúltban – itt arra utalt a képviselő, hogy anno a Magellán-beruházás a volt fideszes városi képviselő nevéhez volt köthető. Üdvözölte dr. Czeglédy Csaba a polgármester azon kijelentését, amely a SZOVA üdülő megtartására vonatkozott, illetve, hogy ott is hátrányos helyzetű szombathelyi gyerekek nyaralhat majd. 


Lendvai Ferenc (Fidesz) jelezte: Egyetértenek a szúrásbiztos mellények beszerzésével, ezt jó kezdeményezésnek tartotta a közterület felügyelők szempontjából is. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) kiemelte: amikor 3 milliárdot elvesz az állam, és visszacsöpögtet néhány tíz, vagy százmilliót, azért nem köszönet jár. Maradjon helyben a pénz, javasolta a városatya. A háziorvosi ügyeletről is beszélt, kiemelte: nem érti, hogy miért kell elvinni egy jól működő rendszert a várostól. A tankerületeket kritizálta, az iskolák ugyan darabszámban megvannak, de állapotuk egyre rosszabb. Az akkumulátorgyár is téma volt: korábban a fideszes képviselők azért ostorozták a polgármestert, mert nem tárgyalt egy ilyen profilú céggel. A debreceni események után még inkább helyes, hogy így járt el a városvezetés, mondta a Pro Savaria képviselője.   

 

Dr. Nemény András is úgy fogalmazott: nem érti hogy miért kell a mentőszolgálathoz integrálni a jól működő orvosi ügyeleti rendszert. Az egészségügy területével foglalkoznak majd, de a döntés nem a városé, mondta a polgármester. 


Horváth Gábor (Fidesz) megköszönte, hogy három év után a Bajnok utcában sikerült is egy kis járdaszakaszt rendbe tenni – vannak még felújítani a körzetében bőséggel. A Tulipán utcai játszótérre is ráférne a felújítás, nagyon sokan keresték meg a körzetéből, ez ügyben egyeztet majd a főkertésszel is. A ledcsere-programban az önkormányzat csak közvetítő szerepet vállal, ezt is aláhúzta a képviselő. Dr. Nemény András úgy reagált: valóban történtek korábban egyeztetések országosan a programról, de a lényeg, hogy ingyenes lesz az izzócsere a szombathelyieknek. Horváth Soma a játszóterekről beszélt: történt a herényi körzetben is kisebb felújítás. Dr. Takátsé dr. Tenki Mária szavaira is reflektált az alpolgármester: több fejlesztés is történt a belvárosban, az Ady téri fitnesz-parkot és az okoszebrát említette. Ne csak a rosszról beszéljünk, hanem a pozitívumokról is, kérte a képviselő asszonyt Horváth Soma. 


Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!) a testvérvárosi programokról adott beszámolót. Elhangzott: kínai testvérvárosunk képviselői egy kisfilmet forgattak Szombathelyről, egy hasonló videót lehetne készítenie Szombathelynek is, javasolta a képviselő. 


Illés Károly Kecskés László képviselő nevében jelezte: a Dozmat utcában nem készül szegély az út mellett, ez problémát jelent majd a későbbiekben. A Mindszenty téren a közvilágítás nem üzemel, ezt dr. Puskás Tivadar, volt polgármester mondta a frakcióvezetőnek. Dr. Nemény András úgy fogalmazott, „vették az adást”, utána is járnak a problémáknak. 


Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető szerint visszás, hogy a fideszes képviselők folyamatosan kritizálják a munkájukat, meglehetősen izzadságszagúan. A ledcsere-programot hozta példaként, de megemlítette a szentkirályi hídfelújítást is, amelynek költségeiből jelentős összeget vállal magára az önkormányzat. Szentkirályra nehéz idő jönnek a hídlezárás miatt, a tömegközlekedésben is változások várhatók, de a gyalogosok és a kerékpárosok tudnak majd közlekedni, az autósoktól türelmet kért. A hódok rengeteg kárt okoznak a déli városrészben is, központi segítséget kell majd kérniük. A vízügyi igazgatóság állami szervezet, a szakembereikkel folyamatosan egyeztetnek.


Ágh Ernő azt mondta: a Termelő utcában nincs közvilágítás, nem egy hosszú szakasz, de orvosolni kellene mielőbb a problémát. A Külső Nárai úton nincs járda és gyalogátkelőhely, ez is nagy problémát jelent az ott élőknek. Az Erkel Ferenc utcában járdalapokat kellene cserélni, jelezte a képviselő. 


Németh Ákos (Éljen Szombathely!) tanácsnok arról számolt be, hogy a SZOVA Újrahasználati központja igazi sikertörténet, ugyanis rövid idő alatt 400 tárgy került be, és 200-at el is vittek már. A képviselő azt javasolta: rögzítsék rendeletben, hogy a későbbiekben a városvezetés semmilyen akkumulátor gyárral nem tárgyal ingatlanvásárlásról. Ezt maximálisan támogatta Koczka Tibor is.   


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint nem működik jól a kátyúzás és a fizetőparkolók tisztán tartása a belvárosban. A belső udvarokban áldatlan állapotok vannak, példaként a Széll Kálmán utcát hozta. Dr. Nemény András szerint jobb a helyzet, mint három éve, és még jobb is lesz, hiszen több géppel tisztítják majd a várost. 


Dr. Czeglédy Csaba azt emelte ki: nem szabad akkumulátorgyárat telepíteni Szombathelyre, sajnálja a fideszes képviselőket, hogy kényszerből ezért kellett kritizálnia a polgármestert. Illés Károly úgy reagált: anno ő nem beszélt akkumulátorgyárról, csak annyit mondott, hogy bizonyos cégek megkeresésére nem reagált időben a városvezetés. Dr. Nemény András aláhúzta: korábban, és a későbbiekben is mérlegelnek majd mindig, hogy milyen beruházásokat engednek Szombathelyen létesíteni. A városvezetés jelenleg szabadon dönthet, nem úgy, mint Debrecen – utalt az ottani eseményekre a polgármester. Illés Károly azt is sérelmezte, hogy nem tudnak semmit azokról a tárgyalásokról, amelyeket a városvezetés folytat befektetőkkel. Dr. Nemény András úgy fogalmazott: ha eljut az egyeztetés arra szintre, akkor mindenről transzparens módon tájékoztatják a lakosságot. Arra kérte a frakcióvezetőt, hogy szavazzák meg Németh Ákos javaslatát, miszerint nem épülhet akkumulátorgyár a városban. 


Horváth Attila kiemelte: ha egy befektető érkezik Szombathelyre, diszkréten kell kezelni, van, hogy titoktartási szerződés is születik. Erről kell tudnia Illés Károlynak is, hiszen korábban alpolgármesterként ő is részt vett számos ilyen egyeztetésen. Horváth Attila szerint egyértelmű a helyzet: a szavazásnál lehet bizonyítani, hogy ki akar akkumulátorgyárat Szombathelyen létesíteni. 


Dr. László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester a szombathelyi háziorvosi rendszer kiszervezésével kapcsolatban azt mondta: kevés az információjuk, mert nem kapnak a döntéshozóktól, de majd mindenképpen külön napirendi pontban tárgyalnak majd a kérdésről. Tiltakoznak majd a bevezetése ellen, hangsúlyozta az alpolgármester. Az iskolák állapotát szeretné felmérni az önkormányzat, ez ügyben egyeztet a tankerület vezetőjével. Mindig azt halljuk, hogy az állam jó gazda, de sajnos, nem ezt tapasztaljuk, zárta szavait dr. László Győző. A két közgyűlés közötti vitát, amely délben ért véget, a polgármester lezárta. 


Németh Ákos módosító indítványáról szavaztak először a képviselők. Ennek lényege: akkumulátorgyár nem települhet a városban. 12 igen szavazattal átment a javaslat, a fideszes képviselők nem nyomtak gombot. 

 

A közgyűlés délután kettőkor folytatódik.

 

Az ebédszünet után a 2. napirendi ponttal kezdték az ülést: Javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (III.1.) önkormányzati rendelet III. számú módosításának megalkotására

 

Dr. László Győző alpolgármester a szünetben tárgyalt a mentőszolgálat regionális vezetőjével az ügyeleti ellátás miatt. „Ember ennél jobbat nem kívánhat” – mondta a mentőszolgálat vezetője. Ezzel a javaslattal szeretnének élni. Győr-Moson-Sopron vármegyében március 1-gyel indul az átszervezés, utána következik Vas vármegye ügyeleti rendszerének az átformálása. Elhangzott, hogy nem erőből, hanem együttműködésben szeretnék kialakítani az új ügyeleti ellátást. Kiemelte, nem értenek egyet azzal, hogy a várostól elvegyék az ügyeletet, de ez nem a mentőszolgálat hibája. Azt ígérték, mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobbat kihozzák belőle. A következő közgyűlésre hozzák vissza majd a javaslatot. 


A napirenddel kapcsolatban dr. Czeglédy Csaba azt kérte, hogy emeljék meg az egy főre jutó lakbértámogatás mértékét, terjesszék ki. Nehéz helyzetben vannak a bérlakásban élő szombathelyiek az infláció, az élelmiszeráremelkedés miatt. Fontos továbbá a Bem buszfordulóban a parkolóbővítés is.  


Dr. Nemény András a lakbérárakkal kapcsolatban elmondta, hogy nehéz olyan várost találni Magyarországon, ahol az elmúlt években nem volt emelés. Itt Szombathelyen nem volt az önkormányzati bérlakásoknál. Megígérte, nem fogják emelni idén sem. 


Illés Károly frakcióvezető visszautalt az előző napirendi pontra. A TOP-források útfelújításokra történő felhasználását maximálisan támogatják, de a rendelet egészét nem szavazzák majd meg. Szerinte azért jók a költségvetési számok, mert alultervezett volt az adóbevétel. Ez is bizonyítja, hogy felesleges volt az ingatlanok értékesítése, emiatt többször fel is emelték a szavukat. 


A polgármester szerint biztonságosan kell tervezni, főleg a mai helyzetben. Felelősen kell gazdálkodni! 


Horváth Gábor (Fidesz) szerint nagyon ráfér az útfelújítás a városra. Nádasdy Ferenc utcában egy csatornafedél letöredezik, szakad le, másutt megsüllyednek – tette hozzá. Ezért kéri, hogy erre jobban figyeljenek majd, hogy fél évvel később ne történhessen ilyen. 


A polgármester hozzáfűzte, hogy mindenki ki tudna választani utakat, melyekre ráférne valami miatt a felújítás. Most a legsürgetőbbeket végzik el. A csatornafedelek kérdése szinte minden utat érintenek. Sok úton, ha ezek szintbe lennének, nem lennének gondok sem. A következő fejlesztésben kimondottan csatornafedél rekonstrukcióra minimum 50 milliós tételt állítanának majd be. 


Sátory Károly (Fidesz) a Körmendi út 24-ben lesüllyedt csatornafedelet hozta fel, mely balesetveszélyes, sőt életveszélyes a motorosokra nézve. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szeretné látni a kommunális és városüzemeltetés terén mi az a 76 millió forintos tétel az egyéb sorban. Horváth Soma alpolgármester sorolta fel: aluljárók fenntartása, illemhelyek működtetése, buszmegállók takarítása. Azt ígérték, írásban is elküldik majd a listát. 


Szavaztak a képviselők, elfogadták a módosítást. 

 

3. napirendi pont: Javaslat a szombathelyi emlékmű környezetét érintő felújítással kapcsolatos döntés meghozatalára


Horváth Gábor (Fidesz) szólalt fel, szerinte a Brenner János liget felújításánál jó lenne egy LED-kereszt (hétvégi ünnepségen merült fel az ötlet), kérte, hogy vegyék bele a felújítás keretébe. A polgármester beszélt ez ügyben már a püspökkel, ők írásban kérik a javaslatot ehhez. Ennek a költségét, ha aktuális lesz, az egyház egyébként vagy részben vagy teljes egészében vállalná. Ha érkezik írásban ilyen kérés az önkormányzathoz, akkor megvizsgálják. 


Koczka Tibor szerint nem lenne jó elhelyezni semmit az emlékművön, a tervező-építész kifejezett kérése volt ez azért, hogy ilyen formában maradjon fent. Évekkel korábban azt kérte, hogy maximum fényfestéssel nyúlhatnak hozzá. 


A polgármester hangsúlyozta, hogy magához az emlékműhöz nem nyúlnak hozzá, maximum megtisztítják. Az emlékmű környékét teszik rendbe. Egyébként nagyon örül a felajánlásnak, hiszen az esztétikumon túl akár új rendezvénytér is kialakulhat majd itt. Mint kiderült, a kereszt elhelyezése sem az emlékmű területén merült fel, hanem a ligetnél. 


Illés Károly elmondta, hogy a frakció is örül az önzetlen felajánlásnak, reméli, hogy nem vár cserébe semmit a vállalkozó. Ő személy szerint nem örülne a hangos rendezvényeknek az emlékműnél. 


Horvát Soma alpolgármester is megköszönte a felajánlást a város nevében. Szerinte lehet olyan programot, rendezvényt találni oda, amely mindenkinek megfelelő, ez ügyben már el is kezdték az ötletelést. A sétány bizonyos szegélyei a biztonságos szánkózást sem teszik most lehetővé, a felújítás után ismét biztonságosan lehet majd használni. 


Tóth Kálmán frakcióvezető szerint is ez egy olyan térplasztika, melyet mindenképpen meg kell őrizni. Rendezvényhelyszínként használták korábban is, sok lehetőség van benne. Örül annak, ha úgy újul meg a város egyik ikonikus helyszíne, hogy a városnak egyetlen fillérjébe sem kerül. 


Dr. Czeglédy Csaba visszautalt arra, hogy 1990-ben lakossági kérésre megvizsgálták többször is, hogy le lehet-e bontani. Akkor horror költség lett volna a vasbeton szerkezet miatt. Jó, hogy ez nem volt téma az elmúlt években, hiszen időközben Szombathely jelképévé vált. Az 1945-ös számról majd dönteni kell, hogy rekonstruálni kell vagy sem. 


Az előterjesztést egyhangúlag megszavazták. 

 

4. napirendi pont: javaslat a Károly Róbert utca felújításával kapcsolatos döntés meghozatalára

 

Németh Ákos tanácsnok köszönetet mondott mindenkinek, aki ezt lehetővé tette, hiszen hatalmas előrelépés ez a köretben élőknek. 
Ágh Ernő (Fidesz) elmondta, hogy a fejlesztés alapja a Szent Kvirin út pénzmaradványa. Nem irigyli a lakótelepen élőktől, de máshol is el tudná képzelni a felújítást. A Jáki úti temetőnél lévő Hajnóczy utca rendkívül rossz állapotban van, ráfért volna a felújítás. 


A polgármester kiemelte, gyorsan kellett cselekedni, engedélyes terv kellett hozzá, ez a Károly Róbert utcánál volt. Ez a legforgalmasabb, legtöbb embert használt utca, kiemeltek között kellett lennie. Ha zöld utat kapnak, még idén el is készülhet. A megszavazott útfelújítások, a járdafelújítási program, a Károly Róbert utca felújítása és a kátyúzás miatt lehet, hogy kapacitáshiány alakulhat ki idén. 


Ágh Ernő kiemelte, a tervezéseknél a Fidesz oldalról szinte semmi nem szerepel, ezt kifogásolja. Így nem tudnak lépni ilyenkor. 


Dr. Horváth Attila alpolgármester elmondta, hogy a bejelentett útfelújításoknál azt vették figyelembe, hogy hol van olyan probléma, amit kezelni tudnak. Nem azt, hogy kinek a körzetében van. Hozzátette: szerinte soha nem volt ilyen szerencséje Ágh Ernőnek, mint az elmúlt három évben. Mert hatalmasat nyert a körzete azzal, hogy dr. Nemény András a polgármester. Sok fejlesztés valósult meg az elmúlt 3 évben. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária is hozzátette, hogy az ő listáján is vannak olyan felújításra váró területek, melyekhez a tervek készen vannak. Szerinte nincsenek az egyenlő elbírálás terén, a Fidesz által javasolt beruházásoknál nem indulnak el a tervezési folyamatok. 


Megszavazták, hogy részt vesznek ebben a projektben.

 

5. napirendi pont: beszámoló az 1000 fa program kiterjesztésével kapcsolatos tapasztalatokról

 

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária örül ennek a kezdeményezésnek, de a közterületi faprogramról is érdeklődött, hogy azokkal mi lesz. Németh Ákos tanácsnok válaszolt rá: 50 fát ültettek el a körzetében és 18 fát terveznek tavasszal. 


Illés Károly frakcióvezető is egyetért azzal, hogy Szombathely zöldüljön, de amúgy sem álltak ezzel rosszul. Az 100fa programmal kapcsolatban vannak fenntartásai: jó, hogy bevonták a lakosságot, de amikor cégek fásítanak a saját területükön, azt nem kellene ebbe beleszámolni. Kiemelte, a Homok úti területen 15-20 méteres fák vannak/voltak, az itteni fakivágásokkal le is lehet mínuszolni az 1000 fa programot. A favédelmi tervnek semmi értelme nincsen, tettek nincsenek mögötte. 


A polgármester elmondta, a rendezési terv lehetővé teszi a lakópark építését a területen. Hangsúlyozta, a favédelmi terv elvei mellett épül majd újra a terület. 


A napirendi pontban abban döntenek, hogy magánterületre kerülhet közel 600 fa – emelte ki a polgármester. Szerinte jó, hogy ebben az 1000fa programban cégek is részt vesznek, mert mindegy, hogy ki ültette a fát, a pozitív hatásait mindenki élvezheti. Idén még lesz második kör is, több mint 100 fát ültetnek. 


Horváth Gábor nem érti, hogyan kerülhetett bele a programba a kajszibarack fa, mert Szombathelyen nem igazán él meg. Nem tartja szerencsésnek ezt a fajta kiajánlását a lakosság számára. Megdöbbentette, amikor december 6-án az erről szóló sajtótájékoztató elhangzott, hogy 920 fát ültettek el. Pár napja kapott levelet a főkertésztől, melyben az állt, 259 fa került elültetésre 3 év alatt. Szerinte a turpisság ebben van. Személy szerint minden fának örül. 


Dr. Nemény András aláhúzta: 920 fát ültettek el ténylegesen, ehhez jön a mostani közel 600 fa. A program folytatódik továbbra is. A kitűzött cél volt az 1000 fa, mennek tovább. 


Bokányi Adrienn tanácsnok megosztotta tapasztalatait a programról, hiába jelöltek ki közel 90 helyet a körzetében falültetésre, a közművek és más akadályok miatt kicsivel több mint 60-at sikerült elültetni. 


Ágh Ernő bízik abban, hogy a körzetében kijelölt helyekre kerülnek majd fák. Szeretett volna regisztrálni ő is a programban, de lecsúszott róla, mert hamar beteltek a helyek. A kajszibarackkal kapcsolatban egyetértett Horváth Gáborral, valóban érzékeny típus. 


Németh Ákos tanácsnok örömét fejezte ki, hogy minden képviselő szeretné fát a körzetébe. Most már közel 2000 fa elültetéséről beszélnek, a kajszibarackot pedig a szakma javasolta – tette hozzá. 


Horváth Soma megkérdezte, hogy vajon tudják-e, tudták-e teljesíteni a fapótlási programot az előző ciklusokban! A válasz nem volt. A tavaly évben ez sikerült. Zöldíteni és fásítani akarnak, ennek örülni kell! Azon dolgoznak, hogy további 300 fát el tudjanak ültetni. 


Dr. Nemény András a vita lezárása után elmondta, hogy a Homok úti területet 2016-ban nyilvánították építési területnek, a fák akkor is ott voltak. Akkor miért nem gondoltak erre? – tette fel a kérdést.


Megszavazták, hogy megkaphatják a kérvényezett fákat a szombathelyiek. 

 

6. napirendi pont: javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Települési Környezetvédelmi Programjának elfogadására

 

Melega Miklós (Fidesz) a fantom akkumulátorgyárról beszélt, ha lesz konkrétum ebben, akkor elmondják a véleményüket ezzel kapcsolatban. Szerinte lehetne olyan határozatot is kezdeményezni, hogy soha ne legyen atomerőmű Szombathelyen. Ezek népszerű témák, bármikor be lehetne dobni. Szerinte ez konkrét ügy, a debreceniekre tartozik az akkumulátorgyár. Ott sem foglalkoznak szombathelyi ügyekkel. Megérti, ha felelősséget éreznek a városért és megszavazzák, ha konkrét ügy terítékre kerül, kinyilvánítják a véleményüket. Egy nem létező gyárral kapcsolatban nem fognak. 


Kormányzati koncepció, hogy akkumulátorgyárak létesüljenek Magyarországon. Azért volt fontos, hogy kinyilvánítsák a véleményüket – mondta el a polgármester. Ezt most a Fidesz-frakció nem tette meg. Érdeklődés volt Szombathelyen is, de nem találtak nyitott kapukra. 
Koczka Tibor örömmel fogadta a környezetvédelmi programot. Dr. Horváth Attila viszont nem gondolta, hogy még egyszer előkerül az akkumulátor-téma a közgyűlésen, majd visszautalt a délelőtt elhangzottakra.  


Az intermodális csomópontok többször is szóba kerültek, erről a főépítész adott tájékoztatót. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő tervei alapján az Éhen Gyula teret úgy építették volna át, mely összeegyeztethetetlen lett volna a várossal.  


Talajvíz vízszintje lecsökkent, érzik a problémát a környéken is. A jövő nagy kihívása, hogy jobban fókuszáljunk az ívóvízbázisra, hozta fel a témát Németh Ákos. 


A Vörösmarty utcában megvizsgálják, hogy kialakítható-e a buszsáv. 


Végül elfogadták a koncepciót. 

 

7. napirendi pont: javaslat a SZOVA NZrt. és a Pingvinek Jégkorong Klub között a fedett jégcsarnok hosszú távú üzemeltetéséről szóló szerződéssel kapcsolatos döntés meghozatalára


Illés Károly frakcióvezető elmondta, hogy a frakció nem fogadja el a koncepciót. Javaslatot tett arra, hogy a SZOVA segítsen abban, hogy a jelenlegi trafóról leválva a pingvinek saját maguk szerezhessék be az áramot, önálló bekötéssel. Ez nem azonnali megoldás lenne, de a jövőre nézve megoldás lehet. 


Dr. Nemény András kiemelte, ez a hosszútávú működtetésről szól, a pingvinek is kérték, hogy fogadják el a javaslatot. Visszautalt arra, hogy már a csarnok megnyitásakor is aggódtak. Akkor azt mondták, hogy a pingvinek addig üzemeltetik, ameddig tudják, ez december vége volt. Sok város kényszerpályán volt, kötötték őket a közbeszerzési szabályok. A SZOVÁ-nak szerződést kellett kötnie az áram beszerzésére. Januárban már más lett az áramhelyzet, ezt azonban előre nem lehetett látni. Napi egymillió forintos áramszámlát viszont nem lehetett a költségvetésből kifizetni. Az épület egy trafóról működik. Menet közben nem lehetett változtatni rajta a szigorú szabályok szerint. Ha jogszabályilag lehetséges, akkor támogatják őket, hogy tudjanak önállóan áramot vételezni.


13 igen, 7 tartózkodással elfogadták a határozati javaslatot. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Véget érnek a hűvös napok, visszatér a kora nyárias idő
Napról napra melegszik a levegő: szombaton hajnalban 2 és 8, délután 18 és 23, vasárnap hajnalban 5 és 11, délután 22 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet. A jövő hét elején kitarthat a napsütéses, kora nyári idő, írja a metnet Facebook-oldala.
Afrika vonzásában - érdekes előadások a múzeumban
Feiszt György nyugalmazott főlevéltáros és Kubassek János, az Érdi Földrajzi Múzeum nyugalmazott igazgatója tartott előadást a közelmúltban a Savaria Múzeum és az MTA Vas Vármegyei Tudományos Testületének közös rendezvényén, írja a múzeum Facebook-oldala.
Képzeletbeli utazás Izlandon
Sokan voltak kíváncsiak arra az utazásra, melyről Pék Tibor mesélt a Jászai Utcai Közösségi Térben, számolt be róla az intézmény hivatalos Facebook-oldala.
SZKKA: Május 4-én ünnepelhet feljutást a csapat
Szezonbeli 25. győzelmével továbbra is magabiztosan vezeti a női NB/I B-s kézibajnokságot az SZKKA. Vida Gergő együttese legkorábban a jövő szombaton ünnepelhet feljutást.
Április 23. a „Könyv Világnapja” - Feltöltötték a Lapozót
Ebből az alkalomból a Libri-Bookline és Szombathely MJV együttműködése jóvoltából új könyvekkel töltötte fel a Városháza előtti téren álló Lapozót Horváth Soma alpolgármester és Prieger Szabolcs kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor, írja a város hivatalos Facebook.oldala.