km/óra
  2024.03.28., csütörtök  •  Gedeon, Johanna napja
ESZ-kutatás
Szeptemberi közgyűlés: takarékosság, elszálló energiaárak

Szeptemberi közgyűlés: takarékosság, elszálló energiaárak

A nyári szünet utáni első rendes ülését tartja ma a szombathelyi képviselő-testület. 14 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyalnak. A 9 órakor kezdődő közgyűlést élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán, az sztv.hu-n és a Facebookon, valamint honlapunkon is.

 

Dr. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester nyitotta meg a közgyűlést csütörtökön reggel. A bevezető beszédét az első napirendi pontra tette át a város vezetője, a napirendi pontokat elfogadta a testület. 


Dr. Nemény András elmondta: történelmi időket élünk, az önkormányzat olyan helyzet előtt áll, amilyenre még nem volt példa. A covid utáni talpra állás után jött az energiaválság időszaka, erre felelősséggel kell reagálnia mindenkinek. Ez azt jelenti, hogy nem felelőst kell keresni, hanem megoldást a lehetőségekhez mérten. Olyan javaslatok készültek, amelyek a felelősséget tükrözi vissza. Az országban egyedülálló módon két munkacsoport jött létre, amelyben az ellenzéki képviselők is helyet kaptak. A munka hasznos volt, igyekeztek a lehet legjobb megoldást megtalálni a kialakult problémára. Olyan takarékossági program kerül ma a testület elé, amely 1.5 milliárdos megtakarítást tud garantálni. Minden javaslatot megtárgyaltak, közös döntések születtek – ez így történt. Lendvai Ferenc (Fidesz) is tagja volt a testületnek, majd a szakbizottságok is megszavazták a tervezetet. Szerdán azonban a fideszes képviselők kivonták magukat a felelősség alól, felvették az ellenzéki szerepet, és kihátráltak a közösen elfogadott program mögül, mondta a polgármester, aki arra utalt, hogy Gulyás Gergely miniszter is azt mondta: az önkormányzatoknak takarékosabban kell működniük, a szombathelyi programot támogatta a fideszes politikus. Dr. Nemény András a Megyei Jogú Városok Szövetségének ülésén vett részt a hét lején, itt – politikai színtől függetlenül – a polgármesterek egyaránt a nehéz helyzetre hivatkozva a kormánytól vártak segítséget. Szolnokon például éjfél és hajnali 4 között kikapcsolják a közvilágítást, utalt a probléma súlyosságára a polgármester. Lázár Jánost is idézte, aki elismerően szólt a makói önkormányzat azon döntéséről, hogy a déli városban több intézményt bezárnak. A polgármester sérelmezte a helyi fideszes képviselők azon nyilatkozatát, miszerint kidolgozatlan megszorító csomagot terjesztenek ma a testület elé. A felelősség alól kibújnak a képviselők, ez gyávaság – utalt az ellenzéki sajtónyilatkozatokra dr. Nemény András. A polgármester arra is kitért, hogy kevés a kormányzati információ, amelyhez hozzájuthatnak az önkormányzatok, ami híreket is kapnak, azok is bizonytalanok. Mindenkinek fájni fog valamennyire ez a döntés, hangsúlyozta a polgármester, aki végül arra kérte a képviselőket: ma ezúttal ne politikai lózungokkal rukkoljanak elő a városatyák. Dr. Nemény András azt kérdezte a fideszes képviselőktől, hogy miért hátráltak ki a közös döntés mögül egy nap alatt.


Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető szerint is szükség van megszorításokra, ám a képviselőcsoportjuknak más véleménye van több pontban is. A konkrét anyagot szombaton ismerte meg, vannak olyan intézkedések, amelyekkel nem értenek egyet, többel viszont igen, de mivel csomagban szavaznak, így nem tudják támogatni azt. A politikus megjegyezte: polgármester fogadja el, ha más a véleményük. Illés Károly sérelmezte azt is, hogy képviselőtársának, Horváth Gábornak a gazdasági bizottság határozati javaslatban adott ki munkát. 


Dr. Nemény András arra emlékeztette a fideszes frakcióvezetőt, hogy közösen készült az anyag, lehetett volna módosítani az anyagot. Ehhez képest egy politikai sajtótájékoztató, amely felelőtlen politikai magatartásra vall. Polgármester szerint az ellenzék politikát akar csinálni a kérdésből, amely méltatlan a jelenlegi helyzetben. A vízi-közművagyon átadásával kapcsolatban sem értettek egyet a felek.

  
Illés Károly szerint kiforgatta a szavait a polgármester. Dr. Czeglédy Csaba (független) szerint Illés Károlynak nem volt bátorsága megismételni a sajtótájékoztatón elhangzottakat, a fideszes képviselők egyébként is Hende Csaba magyar hangjai. A képviselő szerint az honatyának itt kellene lennie ilyen válságos helyzetben. Az e-rollerekről is beszélt a képviselő, szerinte néhány helyen szanaszét hagyták azokat. Szociális kérdéseket is szóba hozott dr. Czeglédy Csaba a kialakult helyzettel kapcsolatban, és a munkacsoport további működését kérte. A polgármester szerint az e-rollerek népszerűek a fiatalok körében, most tesztidőszak van, tette hozzá. 


Kopcsándi József (Éljen Szombathely!) szerint a fideszes képviselők akarnak segíteni, de nem látják át a helyzetet. Kínálati válság van a világpiacon, ráadásul a covid után vagyunk, amely szintén súlyosan érintette a világgazdaságot. Még nincs itt a válság, de a kezelésére fel kell készülni – így kell eljárnia az önkormányzatnak is. Tehetetlenség és bizonytalanság látszik a kormányzaton, vélekedett a képviselő. A gyenge gazdaságot kellene felfűtenie az államnak, az inflációt viszont meg kellene fékezni. Kétirányú tevékenységet kell végrehajtania a kormányzatnak. Várhatóan lesz munkaerő elbocsátás is, pedig még nincs itt a recesszió, mondta Kopcsándi József. Egyet kellene érteni a legfontosabb helyi kérdésekben, konstruktív együttműködésre lenne szükség, hangsúlyozta a városatya.    

 

Lendvai Ferenc (Fidesz) ugyancsak az e-rollerekkel kapcsolatban beszélt, annyit jegyzett meg, hogy tán a tavaszi bevezetés szerencsésebb lett volna. Azt javasolta: a város tarthatna tájékoztatást a rollerek használatáról, a közterület felügyelet segítő szándékkal forduljanak a rolleresek felé a balesetek megelőzése érdekében. Dr. Nemény András egyetértett azzal, hogy szükség van a lakosság tájékoztatására. Elhangzott: 18 éven aluliak nem használhatják azokat. 


Németh Ákos (Élje Szombathely!) tanácsnok arra emlékeztetett, hogy közösen fogadták el az e-roller bevezetését. Meglepte, hogy dr. Czeglédy Csaba nem ismeri a rendszert, hiszen korábban sokat beszéltek róla. Kell hozzá mobil és bankkártya, az applikációban minden fontos dolog szerepel, például az is, hogy hol nem lehet használni a rollert (Fő tér, közparkok). Most zajlik a próbaidőszak, a tapasztalatok alapján jelölik ki majd a parkolóhelyeket a lakótelepeken. Türelmet és megértést kért a szombathelyiektől a rolleresekkel kapcsolatban. 
Melega Miklós (Fidesz) is szót kért, a Bagolyvár épületéről beszélt. Páratlan építészeti értéknek nevezte az ingatlant, amely félmilliárd forintba kerül, ám ennek a megvásárlása most nem realitás. Ez az épület nincs veszélyben, nem úgy, mint a Brenner villa, amely borzasztó állapotban van, mondta a képviselő, aki tájékoztatást kért arról, hogy a város mikor tudja az elővásárlási jogát érvényesíteni. Dr. Nemény András válaszolt: a per folyamatban van, ezt meggyorsítani nem tudja. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető arról is beszélt, hogy a választókörzetében sokan jelezték: éjszaka komoly hanghatások vannak. Kiderült: ezek gázágyúk, terménymegvédés érdekében. Mint kiderült, hogy nem szombathelyiek használják ezt a vadriasztó rendszert, amely az itt élőket zavarja. A „mozaikos” kereszteződés is szóba került, ahol is évről-évre felgyűrik a kamionok nyaranta az aszfaltot. A közút kezelésében van a szakasz, ám együtt kell működni ebben a kérdésben. A végleges megoldás két hetes útlezárással járna, ennek időpontját is ki kellene majd találni. 


Horváth Gábor (Fidesz) is az e-rollerekről beszélt, sokan csak úgy lerakják azokat, ezek pedig akadályozzák a gyalogos közlekedést. Később a járdafelújítást hozta szóba, sérelmezte, hogy a beruházások szinte kivétel nélkül a városvezetéshez tartozó körzetekben valósulnak meg. Kámon-Herény mintha le lenne nézve, ezt jelzik neki a választók a körzetében, emelte ki Horváth Gábor. Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester reagált: történtek felújítások Herényben is, és terveznek is a jövőben, de erről a képviselő is tudott, hiszen tájékoztatta erről. Lehetőségeikhez képest igyekeznek mindent megtenni, de most valóban nehéz helyzetben van az önkormányzat. Az elmúlt tíz év elmaradásait pótolják most, jelezte az alpolgármester. 


Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester visszautasította azon vádakat, miszerint megkülönböztetné a városvezetés a körzeteket politikai alapon. Majd példaként hozta, hogy fideszes kerültekben is folynak vagy zárultak le beruházások, itt dr. Kecskés László és Ágh Ernő körzetét említette. Fejlődnek a fideszes városrészek is, akár önkormányzati, akár állami pénzből, summázta véleményét az alpolgármester. 


Dr. Károlyi Ákos jegyző válaszolt Tóth Kálmánnak a gázágyúk miatt, amely legális tevékenység, a a gazdák jogosan járnak el. Célravezető megoldásnak azt tartja, hogy a vadásztársaságokkal együtt kell esetleg alternatív megoldást találni. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a bűnmegelőzési bizottság azon döntéséről beszélt, hogy a testület a Fő téri keleti-nyugati irányú kerékpárforgalmat nem támogatja a sétálók testi épségének érdekében. Támogatja a szakbizottság a takarékossági programot is.

  
Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) a kerékpáros tilalomról beszélt, majd ez e-rollereket is felhozta, kérte, hogy ne maradjanak szerteszét a városban. Szeretné, ha sokkal jobban működne a rendszer. 


Dr. Nemény András elmondta, hogy a takarékossági program elengedhetetlen és szükséges, ezért arra kérte a képviselő asszonyt, hogy támogassa. 

 

Putz Attila (Éljen Szombathely!) bizottsági elnök is értetlenül állt a fideszes képviselők reakciója miatt, miszerint előbb támogatták, majd kifaroltak a takarékossági csomag mögül. Szóba hozta Hende Csaba korábbi ígéretét, amely a zanati utcákra vonatkozott, ám pénz azóta sem érkezett az államtól – ennek ellenére a négy szakasz már elkészült. 


Illés Károly kért szót: örömmel fogadta, hogy dr. Nemény András is megszavazta a megyei jogú városok szövetségében azt a döntést, miszerint kapják meg az uniós pénzeket az önkormányzatok. Koczka Tibor (Pro Savaria) gratulált az útfelújításokhoz (Magyar, Paragvári, Nádasdy), a kivitelezés jól sikerült, hangsúlyozta. A képviselő szerint ezeknek a szakaszoknak a rendbetétele is azt bizonyítja, hogy nem „színfüggő” a fejlesztés a városban. Mi lesz a kézicsarnokkal? - tette fel a kérdést, mert nem világos számára, hogy azt a beruházást is lehúzta e a kormány. Hiszen ha nem lesz, akkor a telekkel kell valamit kezdeni, vélekedett a képviselő. Dr. Nemény András semmit nem tud a csarnokprojekttől, de egyelőre kivár a város a területtel kapcsolatban. 


Ágh Ernő (Fidesz) egyetértett azzal, hogy nehéz helyzetben van a kormány és a helyhatóság is, előbb a covid, majd a háború miatt. Támogatta a biciklizés tiltását keleti-nyugati irányban a Fő téren. Azt is kiemelte: szakembereknek kell döntenie arról, hogy mely utakat kell rendbe rakni, valóban színtől függetlenül. 


Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) bizottsági elnök azt mondta: az ő körzetében sem lesz járdafelújítás az idén. Arra emlékeztette a fideszes politikusokat, hogy amikor a döntést hoztak ebben a kérdésben, akkor kivonultak az ellenzéki képviselők. Bokányi Adrienn jelezte: az ő javaslatára épül majd gyalogátkelőhely Horváth Gábor körzetében. 


Sátory Károly (Fidesz) a vízi-közművagyonnal kapcsolatban szólalt fel, de végül a Gyurcsány-kormányt kritizálta korábbi tevékenységéért. Később az e-rollerekről beszélt, neki is jelezték, hogy sokan össze-vissza használják a kétkerekű járgányokat. A nyugdíjas háznál lévő járda felújítását javasolta, ez utóbbival egyetértett a polgármester. Dr, Nemény András szerint biztosan voltak korábban is hibák, de az állam most sem igazán jó gazda, példaként a berényi üdülőt és az MMIK-t hozta. Előbbit kiszervezték privát tulajdonba, utóbbira nem kötött biztosítást az üzemeltető.   


Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!) tanácsnok a testvérvárosi ügyekről tartott rövid tájékoztatást. 


Dr. Kecskés László (Fidesz) kiemelte: fontos volt mindhárom út felújítása, amelyet a kormány támogatott. A Kárpáti Kelemen utca balesetveszélyes, ez mintegy 100 millió forintos tétel, erre kellene majd forrást találni. Ugyancsak jó lenne, ha a Gagarin út környékén lenne egy játszótér. Dr. Nemény András elmondta: hozzá is eljutott ez utóbbi probléma, ám nehéz lenne annak helyet találni, ha lenne is rá forrás. Közelben ott a Jókai park, jelezte. 


Kelemen Krisztián a körzetében történt változásokról is beszélt. Kiemelte a Hunyadi úti okoszebrát, amelynek létrejöttében a Rotary Klub és Bokányi Adrienn vállalt szerepet. Horváth Gábornak címezve arról is szólt, hogy 2015-ben kérte az akkori városvezetést a Pázmány Péter körúti járdák felújítását, amelyre csak évekkel később, immár az új többség segítségével került sor. Alázatos munkát javasolt képviselőtársának. 


Horváth Gábor kért szót: 2019-óta folyamatosan vannak kérései a körzetében történő felújításokra, de ezekre nem kapott támogatást. Szemétszedő akció is lesz a körzetében, október 5-én. 


Németh Ákos örült annak, hogy sokat beszélnek a rollerekről. E-mailen lehet jelezni, ha zavaró helyen van a járgány – ezt dr. Takátsé dr. Tenki Máriának mondta. Jelenleg még tesztüzem zajlik, később lehet majd módosítani a szabályokon. 


Dr. Czeglédy Csaba a Bagolyvár épületéről szólt. Szerinte a városnak elővásárlási jogot kellene szereznie az önkormányzatnak, ikonikus épületről van szó, ez pedig pénzbe nem kerül.  

 

Dr. Nemény András a Bagolyvárral kapcsolatban elmondta: szavaznak majd az elővásárlási jogról. Putz Attila szerint a korábbi érában a zanati körzetet nagyon elhanyagolták, ám az elmúlt pár évbn történtek komoly fejlesztések, ezeket sorolta fel. A Mérleg utcában játszótér épül, emelte ki a képviselő, és köszönetet mondott a sok segítségért a városvezetésnek. 


Horváth Soma alpolgármester a belvárosi tömbbelsőkkel kapcsolatban elmondta: társadalmi egyeztetésre van szükség, akkor lehet majd forgalmi rendet változtatni. Dr. Takátsné dr. Tenki Máriának szólt az a városa is, hogy okoszebra létesült az egykori Orlay iskola előtt, a körzetben pedig majd fitneszpark létesül a jövőben. Dr. László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester is szót kért. Országos szinte egyedülálló módos sikerült összehozni a takarékossági csomagot. Nem lesz óvodai megszorítás, ezt kiemelte. Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester is azt emelte ki: nem tesznek különbséget a körzetek között politikai szín miatt, erre egy sor példát hozott Ágh Ernő körzetéből. 


A két közgyűlés között történtekről szóló beszámolót elfogadta a közgyűlés. A szünet után 14.15-kor folytatódik a közgyűlés. 

 

A közgyűlés délutáni része két új bizottsági tag eskütételével kezdődött, majd rátértek a 2. napirendi pontra. 


2. Javaslat takarékossági program megvalósítására


Dr. Nemény András polgármester hangsúlyozta 8,5 milliárd forint az iparűzési adóbevétel, ebből 3 milliárd szolidaritási adót azonnal vissza kell fizetni a kormány részére. Ezek után 5,5 milliárd forint marad a városnál. 3,2 milliárd forint hiányzik az energiaárak emelkedése miatt, ám ebből még nincsenek bent egyes tételek (Vasivíz és Távhő). Továbbá nincs tudomásuk arról, hogy bevezetik-e a kedvezményes intézményi támogatást, ha nem, akkor a 15-szörös hődíjemelkedést kell megfizetni. A tegnapi kormányülésen nem született erről döntés. Nem tudni, hogy az önkormányzatok hogyan oldják meg ezt a problémát. Az biztos, az az önkormányzat kap kormányzati támogatást, amelyik végigvisz egy takarékossági programot.  Arra kérte az ellenzéket, hogy támogassa a programot, túlmutat mindez a pártpolitikán. 


Illés Károly is összegekről beszélt, azokról, melyekkel az állam támogatja a családok rezsicsökkentését. Kiemelte, fájó az, hogy Szombathely költségvetése nincs jó helyzetben. Egyetértenek azzal, hogy szükség van megszorító intézkedésekre, például a telephelyek összevonásával. Úgy gondolja, sokkal drasztikusabb összevonásokra van szükség, például rendezvényszervezés terén, a turisztikai kft. olvadjon bele az AGORA-ba. Szerinte a Savaria Fórum fenntartása sem indokolt, a hetilapot szüntesse meg a város. Kérte továbbá, hogy a megmaradó 322 milliós TOP-forrást adják át a szociális bizottságnak. 


Dr. Nemény András reagált a felvetésekre: az energiaárak az épületeket érintik, ha cégeket vonnak össze, az épületek megmaradnak. Mindent átnéztek, így hozták meg a legracionálisabbnak tűnő döntést. A 322 millió forintos fejlesztési forrásról úgy nyilatkozott, hogy ezt fejlesztésre kell költeni. A Savaria Fórumra szükség van, kellenek az információk a szombathelyieknek – emelte ki a polgármester. Emberek életéről kell dönteni.


Koczka Tibor szerint le kellene szállni a turizmus nonprofit kft.-ről, ezt nem lehet jogszabály szerint sem összevonni semmivel. 


Dr. Horváth Attila alpolgármester érti, hogy kétfajta választ lehet adni erre a helyzetre: foggal-körömmel próbáljuk az emberek munkahelyét megtartani vagy rúgjunk ki embereket! Ők harcolni fognak értük. Szakmailag nem indokolt, hogy még több forrást hozzanak be a segélyre, amelyre szükségük van a szombathelyieknek. Annyi pénz van rá, amennyi a szakmai vélemények alapján kell. 


Dr. Nemény András elmondta, nem élhetik fel a fejlesztési pénzt, útfejlesztésre van félretéve. 2018-ban 148 millió forint volt a segélypénz, most 365 millió forint. 


Tóth Kálmán nem érti, hogy mit akar az ellenzék, nem foglalkoznak azzal, hogy mi a valóság. A szociális csomagba akarnak még 322 millió forintot hozzátenni. Minek? – tette fel a kérdést. Majd akkor beszélnek róla, ha szükség lesz rá. A Savarai Mozit nyitva tartaná ellenzék, pedig nem is tudják, mennyibe fog kerülni. Nem érti, honnan vették azt, hogy összesen mintegy 8,5 millió forintra lenne egyébként december 31-ig ahhoz, hogy a mozi üzemeltetése biztosított legyen. 


Illés Károly is reagált, szerinte kiforgatják a szavaikat. 

Koczka Tibor szerint elszomorító a történet, mert amikor a megélhetésvédelmi és gazdaságvédelmi munkacsoportot megalakult, úgy gondolta, hogy alaposan előkészített anyag kerül a közgyűlés elé, melyben konszenzus van.  A 74 pont – a jelenlegi információk szerint – megfelelő arra, hogy takarékoskodjanak és mellette munkahelyeket őrizzenek meg. 


Lendvai Ferenc (Fidesz) elmondta, felkérést kaptak arra, hogy részt vegyenek a munkacsoportokban való munkában. Számoltak azzal, hogy az lesz, ami most történik. Meglepődött az ülésen, mert nagyon keveset tudott például a Vasivízről, s minden ülésen 200 millióval nőtt a cég vesztesége, megdöbbenve nézett. Látták a problémákat és most is látják. A frakciótagokkal többször is tárgyaltak az előterjesztésről és lesznek javaslatok is. Kötelességük ellenzékként ezeket megtenni. Kiemelte, a Fidesz-frakció nem akarja az útépítéstől elvenni a pénzt. Szerinte az összegből egy krízisalapot kellene létrehozni, mert nem tudják, mi lesz decemberben. Nem akarnak munkahelyeket megszüntetni, meg lehet oldani átcsoportosításokkal. Szerintük lehetne még takarékoskodni más módon is. 


Dr. Nemény András szerint nem korrekt a közgyűlés előtti napon egy sajtótájékoztatón azt mondani, hogy átgondolatlan ez az anyag. Másnap pedig köszönetet mondani, hogy milyen jó az anyag. Javaslatokat lehet tenni. Megkérdezte Lendvai Ferenctől, hogy emlékszik-e arra, hogy mit mondott a javaslatról a munkacsoport ülésén. A válasz nem volt. 


Bokányi Adrienn elmondta, hogy bár Lendvai Ferenc nem emlékszik, mit válaszolt arra a kérdésre, hogy ez a csomag közös javaslatként mehet-e, ő igen. Lendvai Ferenc válasza igen volt. „Önök nem csak a város vezetésére, hanem ellenzéknek is alkalmatlanok” – fűzte hozzá a tanácsnok.


Tóth Kálmán a tornacsarnok és az uszoda kapcsán beszélt. Kezdeményeznek majd központi megbeszéléseket, hogy ne kelljen bezárni ezeket a jövőben. A Farkas Károly utcai sportcsarnok kifűtése erőt meghaladó történet. Az uszoda fenntartása sokkal bonyolultabb történet. A 33 méteres medence 2 méter mély. Oda nem lehet úszásoktatást venni. Az oladi iskola medencéjét bezárták, a Bolyai iskolában sincs medence jelenleg. Jó eséllyel ebben a tanévben nem fog végigmenni az úszásoktatást. 


Dr. Nemény András hétfőn találkozik Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárral, az egyesületeknek nyújtható segítségről beszélnek majd. A torna nagy területigényű sport, ezt nem lehet csak úgy máshová pakolni. A csarnoknak ezen felül van fenntartási kötelezettsége is. Az uszoda is szóba kerül majd. A kisebb medence üzemeltetését idén még tudják vállalni, a cél, hogy a vízilabda mellet az úszósport és a közönségi úszás is jelen legyen. Nem segít az, hogy a többi uszoda, mely gyerekúszásra alkalmas lenne, bezárt Szombathelyen. A nehéz döntések is jobbak, mint a nemdöntések. 


Horváth Gábor szerint blődség kalkulálni olyan árakkal, amelyekről még nem is tudják, hogy pontosan mennyi lesz. Szerinte az AGORA üzleti tervét át kell dolgozni, s meg lehetne oldani a Savaria Mozi üzemeltetését december végéig. Szerinte csökkentett nyitva tartással is lehetne húzni a költségeken, erről külön is lehetne szavazni. A moziban működő kávézó bevételével is számolni kellene. Véleménye szerint át kellene dolgozni az AGORA egész üzleti tervét. 


Dr. Nemény András kiemelte, Szombathelyen lesz mozi, lesz hol nézni majd a filmeket, hiszen nemcsak a Savaria Mozi üzemel.  Úgy véli, nemsokára nem a mozi lesz a prioritás, hanem a számlák befizetése. 


Dr. Horváth Attila első körben gratulált Horváth Gábornak, mert alaposan utánanézett a dolgoknak, minden szükséges információt megkapott. A Savaria Mozit nem bezárni akarják, hanem be kell zárni. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint nem 8,5 milliárd, hanem 22 milliárd forint bevétele van a városnak, mely a működését biztosítja. A takarékossági intézkedéseknél ennek kellene lennie a kiindulási pontnak.  Dr. Nemény András kérte, ne tévesszünk meg senkit. Az állami forrás mind feladathoz kötött, ebből nem lehet máshová tenni. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária továbbra is azt taglalta, hogy 22 milliárd forint van a működtetésre. Szerinte jelentős intézményi megszorítások lesznek, ám a normatívákat teljesíteni kell. A feladatcsökkentés mellett is megkapjuk-e a normatívát? – tette fel a kérdést. A GAMESZ kiköltözésével és a szerződésfelmondásokkal kapcsolatban érdeklődött. Dr. Nemény András egyértelmű választ adott, törvényes minden és megkapják a normatívát. 


Kockza Tibor visszautalt arra, átbeszélték már, hogy ezek az intézkedések nem sértik a megállapodásokat és a szerződéseket, melyek az intézmények az állammal kötöttek. Inkább arról kellene beszélni, hogy a miért visz el az állam 3,5 milliárd forintos szolidaritási adót, mikor ilyen nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok. Az állam dolga, hogy megsegítse a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat. Dr. Nemény András is egyetértett azzal, hogy ha itt maradna a szolidaritási adó, akkor nem lenne gond. 


Melega Miklós pár szót a mozi bezárásáról szólt, szerinte túl korai az október közepi bezárás. Inkább korlátozott nyitva tartással kellett volna megoldani ezt a helyzetet. Főleg most, lenne nagy szükség rá, hogy hosszabb lesz a téli szünet. 


Illés Károly reagált pár hozzászólásra, szerinte a javaslataikat nem hallgatják meg. Jelezte, hogy folyamatos a vagyonfelélés, csak sírnak-rínak, hogy az állam folyamatosan pénzt von el. Szerinte jó kapcsolatot kellene ápolni a kormánnyal. Tóth Kálmán szerint a javaslataik rosszak, demagógok, nincs előzetes egyeztetés róluk. 


Dr. Czeglédy Csaba szerint Illés Károly felszólalását úgy kell érteni, ha a polgármester minden nap köszöntené Orbán Viktor miniszterelnököt és feleségét, akkor kapna pénzt a várost. Országosan üres a kassza, leállították titokban a kifizetéseket, lehet, hogy sokkal nagyobb a baj. 


Horváth Soma alpolgármester megköszönte az érintett ágazat dolgozóinak a közreműködését. Ő is hangsúlyozta, hogy a takarékossági szempontoknál  az állások fenntartása az elsődleges. Fegyelmezett, a jogszabályoknak megfelelő takarékossági programot állítottak össze. 


Dr. László Győző alpolgármester is hozzátette, hogy a sport sem lesz könnyű helyzetben. Felmérték az óvodai létesítmények sportkapacitását, megoldásokat keresnek. 


Szavaztak először a módosító javaslatokról, például arról, hogy a Savaria Fórum csak digitális formában jelenjen meg. Ezt elutasították, ahogy azt is, hogy a mozi december végéig maradjon nyitva. Leszavazták, hogy a 322 milliós fejlesztési forrás a szociális alapba kerüljön. Végül elfogadták a takarékossági javaslatot. 

 

3.) Javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (III.1.) önkormányzati rendelet II. számú módosításának megalkotására és a kapcsolódó döntés meghozatalára

 

Illés Károly ugyanazokat a módosító javaslatokat tette, mint a takarékossági pontoknál, szüntessék meg a Savaria Fórumot, illetve a 322 milliós fejlesztési forrást tegyék bele a szociális alapba. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária nem értette, hogyan csappant le az út, járda, játszóterek sora. Dr. Horváth Attila alpolgármester válaszolt, a járdafelújításokat berakták máshová. Tervezésekre csoportosították át a pénzt, ha az unió megállapodik az országgal és január 1-től megnyílnának a források, akkor Szombathelyen készen állnak a tervek, be lehetne nyújtani. 


Szavaztak a képviselők, módosították a rendeletet. 

 

4.) Javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntések meghozatalára

 

Illés Károly kért szót először, a SZOVA megtakarításai iránt érdeklődött, a végkielégítésekről, a régi és az új 20 milliós céges autóról érdeklődött. AGORA kapcsán arról beszélt, hogy 19,5 millió forintot kért még az idei üzleti évre. Szerinte, ha a Savaria Fórumot megszüntetnék erre nem lenne szükség. Dr. Horváth Attila alpolgármester elmondta a SZOVA-val kapcsolatban, hogy vannak végkielégítések a szerződések felbontásakor. Az, hogy mennyiért vette meg a régi vezérigazgató az autóját, nem tudják. Egy biztos, értékbecslés történt. Az új vezérigazgatótól azt kérte, hogy lízingeljenek, ne vegyenek új autót ebben a helyzetben. Ágh Ernő SZOVA felügyelőbizottsági tagjaként szólalt fel. Négy hónapja kérdezett valamint írásban, most kapott rá választ a végkielégítésekkel kapcsolatban. Kiderült, hat dolgozó távozása 42 millióba került a cégnek. Horváth Gábor a takarékossági programra utalt vissza, jónak tartja, hogy október 15-ig cselekvési programot kérnek a vezetőktől. Szerinte ilyen helyzetben nem kellene a célprémiumokat kifizetni, amikor a dolgozóknak kell bevenni a céghez bizonyos dolgokat. A takarékoskodás mindenkire ugyanúgy kellene, hogy vonatkozzon. Szerinte az AGORA üzleti tervét át kell dolgozni, például a mozi kávézójának üzemeltetése miatt. 


Minden cégnél külön szavaztak, támogatták a gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntéseket.  

 

7.) Javaslat az önkormányzat által alapított egyes tanulmányi támogatások szabályairól szóló rendelet megalkotására

 

Melega Miklós szerint kiemelkedő, hogy támogatják az óvodapedagógusokat, valamire azonban nem gondoltak. A tervezet kizárólag az önkormányzati fenntartású óvodákra korlátozza a pályakezdők támogatását. Javasolta, fontolja meg a közgyűlés, hogy az egyházi fenntartású Brenner óvodára is terjesszék ki. A havi 200 ezer forint, amit maximum 9 hónapig biztosítanak a pedagógusoknak, arra motiválja majd őket, hogy önkormányzati óvodába menjenek. Így a Bem utcai óvoda hátrányba kerülne. Dr. Nemény András kiemelte, hogy a saját intézmények fenntartásáért tartoznak felelősséggel. Dr. László Győző alpolgármester nem támogatja a javaslatot. A Bem utcai óvoda nem körzetes óvoda. Ha ezt beemelik, akkor a magánovik előtt is kinyitják az ajtót. Nem reális elvárás, hogy az önkormányzati pénzen támogatott óvodapedagógusok másutt dolgozzanak. De nyitottak arra, hogy az egyház csatlakozzon a támogatói programhoz. Koczka Tibor felvetette, hogy ki lehetne találni egy olyan rendszert, melyben együtt kezelhetnék az összes óvodát. Putz Attila 


Az előterjesztést egyhangúlag elfogadták, ahogy a következő napirendi pontokat is elfogadták. A közgyűlés zárt üléssel folytatódott, ahol az önkormányzati kitüntetések adományozásáról döntöttek. 
 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
ESZ-kutatás
Savaria Fórum 33. évfolyam 12. szám - 2024.03.28.
Savaria Fórum 33. évfolyam 12. szám - 2024.03.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Nomádtáborként üzemelhet tovább a felsőcsatári gyermeküdülő
A gyermek- és ifjúsági tábor besorolásának az épület komfortfokozata már nem felel meg, statikailag és műszakilag is több sebből vérzik az egykor szebb napokat látott felsőcsatári üdülő, amely idén várhatóan már csak alacsonyabb komfortfokozaton - nomád táborhelyként - kap majd használati engedélyt, derült ki azon a fórumon, amit a Kerekerdő Alapítvány szervezett a tábort üzemeltető AGORA Nonprofit Kft. székhelyén a szálláshely lehetséges jövőjét megvitatandó.
Lomtalanítás Szombathely 2024 - tavaszi időpontok és helyszínek
A SZOVA Nonprofit Zrt. meghirdeti a lomtalanítást Szombathelyen 2024-ben is. A város egyes részein, a tavalyi évhez hasonlóan idén is, nagyrészt úgynevezett bejelentéses rendszerben, illetve házhoz menő módon végezik el a lom, hulladék gyűjtését.
Lomtalanítás: házhoz mennek idén is a lomokért Szombathelyen
Elkezdődött a lomtalanítási akció. A korábbi évekhez hasonlóan a SZOVA idén is bejelentéses és házhoz menő rendszerben is szállítja a hulladékot a tavaszi időszakban a keleti városrészen, ősszel pedig a társasházas övezetekben.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Márciusi közgyűlés: speciális diéta, nyári tábor és Crushers
Bevezetik a speciális diétára szoruló gyerekek támogatását, idén is lesz nyári tábor Fonyódon, megállapodás születik az amerikaifutball csapattal a Városligeti Sporttelep működtetéséről. A márciusi közgyűlésen 9 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. A testületi ülést élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Agrometeorológia: a tavaszi vetés várja az esőt
A tavaszi vetések várják az esőt, mert a talaj felső rétege már nagy területen kiszáradt és csapadék alig várható, ugyanakkor az őszi vetések intenzíven fejlődnek, mert bőven van nedvesség a mélyebb talajrétegekben - írta a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzésében.
Újabb emberi maradványokat találtak Zalaegerszegen
Újabb emberi maradványokat találtak a rendőrök a Zala-réten, ahol márciusban egy elásott férfi holtteste került elő - közölték a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján csütörtökön.
Pityerszeren csodás környezetben várják a húsvétot
Hagyományos húsvétváró rendezvényre várják az érdeklődőket a páratlan hangulatú Pityerszer műemléki környezetében az Őrségi Nemzeti Parknál.
Nem tűntek el iratok az úgynevezett Völner-Schadl-ügyben - állítja a főügyészség
Az úgynevezett Völner-Schadl ügyben a vádiratban nem szereplő, fel nem használt bizonyítékok, adatok is megvannak, semmilyen irat nem tűnt el - közölte Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője a nyomozásáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.