km/óra
  2024.04.26., péntek  •  Ervin napja
Közgyűlés: emelkedő díjak, buszos kérdések (frissítve)

Közgyűlés: emelkedő díjak, buszos kérdések (frissítve)

Ma tartja soron következő rendes ülését a szombathelyi közgyűlés. 16 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak. Emelik az önkormányzati térítési, szolgáltatási díjakat és várhatóan elfogadják a TOP Plusz fejlesztési csomagot. A 9 órakor kezdődő közgyűlést élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.

 

A júniusi közgyűlésen dr. Nemény András polgármester gratulált a Falco kosárlabdacsapatának a negyedik bajnoki címéhez, és elismerően szólt a Körmend teljesítményéről is. Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető a kórházzal szemben lévő parkoló ügyére kérdezett rá. A polgármester elmondta: már van egy adásvételi szerződés, a kormányzati döntést várják, a vállalkozónak már nincs mozgástere a kérdésben. Illés Károly ugyancsak rákérdezett a Gotthard iskolában történt atrocitásra. Dr. Nemény András szerint meg kell várni a vizsgálat végét, ha ez lezárul, lesznek következményei. Valakinek a harminc éves munkáját nem lehet eltörölni egy esetleges később bekövetkezett vétség miatt. A pedagógust jó tanárnak tartják a környezetében. 


Lendvai Ferenc (Fidesz) jobbulást kívánt Melega Miklósnak, aki balesetet szenvedett a minap. Ő is gratulált a Falco csapatának, szurkolóként élte meg a győzelmet. A sírból hozta vissza a győzelmet a gárda, bemutatva, hogy milyen az igazi Falco-szív. Csoda volt a vasárnap, szép estéje volt mindenkinek vasárnap. Molnár Miklós kinevezése miatt a jegyzőhöz küldött levelet, mivel a korábbi alpolgármester a Távhő igazgatói pozíciója mellett a Szovában is felügyelő bizottsági tag – ez nem összeférhetetlen? Dr. Károlyi Ákos jegyző válaszolt: nem áll fenn összeférhetetlenség Molnár Miklós ügyében. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) azt mondta: a fogadóóráján a belvárosi lakók azt panaszolták, hogy a városházán a földszinten nem megfelelő az ügyfélfogadási rendszer. A Covid-előtti rendszert kellene visszaállítani, javasolta. Mikor állhat vissza a megfelelő és helyes ügyfélfogadás? - kérdezte a képviselőasszony. Dr. Nemény András kiemelte: május 31-éig veszélyhelyzet volt érvényben. A városházához ez ügyben nem érkezett panasz, de ha ez megtörténik, akkor reagálnak a problémára. 


Ágh Ernő (Fidesz) arról beszélt: júniusban negy mennyiségű csapadék hullott a városra, ennek elvezetése gondot okozott. Kiemelte az Újvilág utcát, ott kimaradt egy rész. Újperinten, a Temesvár utcánál is hasonló probléma van, helyszínbejárás történt, de még nincs megoldás. Jelezte a beruházási osztálynak a gondot, reményei szerint megoldódik a probléma. Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester reagált: az Újvilág utcai vízelvezetésben már lépett a városvezetés. A többi problémára is figyelnek, átcsoportosításokkal igyekeznek megoldani a helyzetet. 


Putz Attila (Éljen Szombathely!) „szép, tavaszi napon” köszöntötte a képviselőket, utalva arra, hogy dr. Hende Csaba tavaszra ígérte a zanati utak felújítására fordítható pénzt, amely mind a mai napig nem érkezett meg a város számlájára. A zanati templomnál a közút kihelyezte a 30-as sebességkorlátozó táblát, ezért köszönetét fejezte ki a képviselő. Dr. Nemény András leszögezte: ha nem érkezik meg a kormányzati pénzt, akkor a városvezetés nem hagyja cserben a zanatiakat, és keresek megoldást az utak rendbetételére. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) is gratulált a Falconak és a körmendinek is, kiemelte a közönség szerepét, amely mindvégig kitartott a sárga-feketék mellett. Meg kell kezdeni a következő szezonra a felkészülést, a politikus azt javasolta, hogy legalább ekkora támogatást kapjon a klub a következő három évben is, mint az idén. A csónakázó-tó parkolójához vízcsap létesítését javasolta, nagy igény lenne rá szerinte elsősorban a futók körében. A közútkezelő az idén nem újít fel utakat Szombathelyen, pedig jó néhány, nagy forgalmú út az ő kezelésében áll. Dr. Nemény András is megerősítette, hogy a közút nem tervez idén fejlesztést, de hozzátette: országosan érezhető, hogy sok beruházást lehúzott a kormány. A polgármester jelezte: több kollégája is megkongatta már a vészharangot, nehéz helyzetbe kerültek a helyhatóságok, Győrt, Székesfehérvárt és Kaposvárt hozta példaként. Több városban is megfordult a polgármester a közelmúltban, és az utak állapota mindenütt rossz. A Facoval kapcsolatban a polgármester kiemelte: a gárda értéke a városnak. Megpróbálnak plusz szponzorokat is szerezni a csapat mellé, ehhez a Fidesz-frakció tagjainak is a segítségét kérte. A játékosok szeretnek itt kosarazni, mert kiszámíthatóan működik a klub. Horváth Soma a vízcsappal kapcsolatban reagált Koczka Tibor felvetésére: ő is rendszeres futó, volt egy felajánlás a város felé, de ez elakadt, de ismét felveszik a fonalat, és igyekeznek megoldást találni a problémára.


Dr. Kecskés László (Fidesz) arról szólt, hogy vannak olyan témák, amikor együtt tud ünnepelni városvezetés és ellenzék – ilyen volt a vasárnapi Falco-meccs, amikor is együtt drukkolt dr. Czeglédy Csabával (független). A Kárpáti Kelemen utcában hiányolta a képvisel továbbra is a forgalomlassító járdaszigetet és a járdát. Sokan elképesztően gyorsan közlekednek ezen a szakaszon, balesetveszélyes. Azt kérte: a járdafelújítások az ellenzéki körzetekben is történjenek meg nagyobb számban. Példaként az Esze Tamás utcát hozta fel.  

 

Horváth Soma úgy válaszolt: megvizsgálják az említett járdaszakaszok felújítását. Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!) elmondta: a lengyel testvérvárosnál jártak delegációban a közelmúltban. Összehangolt turisztikai kiadvány jelenik meg hamarosan. Sok kérdésben tárgyaltak, sok közös célt találtak. II. Rákóczi Ferenc iskola van a településen, ehhez keresnének szombathelyi testvérintézményt. Sőt, gazdasági együttműködés is létrejöhet, vélekedett a tanácsnok. Dr. Nemény András kiemelte: a testvérvárosi kapcsolatok Szombathely hasznára tudnak lenni, sokat tanulhatunk egymástól, vélekedett a polgármester. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) is gratulált a Falconak, úgy vélte, a városnak továbbra is stabil hátteret kell biztosítania a klub számára. Három térfigyelő kamera kihelyezését kérte korábban dr. Takátsné dr. Tenki Mária, ezt megtárgyalta a közbiztonsági bizottság. Az Apeh-parkolóban lévő szelektív hulladékgyűjtő szigethez a kihelyezést támogatta a szakbizottság. A Márton Áron-Ernuszt Kelemen utcához viszont visszakerül a mobil térfigyelő kamera. Egyeztettek a rendőrséggel a Fő téri kerékpározás, illetve a Kossuth Lajos utcai szórakozóhelyek miatt: itt gyakoribbak lesznek az ellenőrzések. 


Illés Károly úgy fogalmazott: nem fogadják el azt a jogi érvelést, amely Molnár Miklós összeférhetetlenségére vonatkozott. Valóban nehéz a gazdasági helyzet, szerte a világban, ám Szombathelyen az iparűzési adóbevételek kifejezetten jól alakultak. Dr. Nemény András azt mondta: az összeférhetetlenség kérdését majd akkor fellebbezés után zárják le, de meggyőződése, hogy alaposan körbejárták a kérdést a döntés meghozatala előtt. Később a közétkeztetést hozta példaként szóba: a szolgáltatások drágulnak, az önkormányzat helyzete ezért is nehéz. 


Illés Károly dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármesterrel vitázott a költségvetés miatt. A polgármester arra kérte a feleket, hogy felesleges, parttalan veszekedésekbe ne menjenek bele a felek. 


Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) is megerősítette: remek volt a lengyel testvérvárosi kiküldetés Elblagban, amelyen részt vett még Ágh Ernő is. A képviselőasszony is úgy vélte: sok lehetőség rejlik e kapcsolatban. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint indokolt lenne a hétvégékre például a Kossuth Lajos utcába mobil kamerarendszer kihelyezését. Egy új belvárosi egyesület alakul, ennek a támogatását kérte a képviselőtársaitól. 


Horváth Soma központi jogszabályt kellene alkotni, a helyi rendelet nem a megfelelő megoldás a nyitvatartásra vonatkozóan. A problémákat be kell jelenteni, akkor tudnak lépni a hatóságok. 


Kopcsándi Józsf (Éljen Szombathely!) is gratulált a Falconak. Mint elmondta: a szezon előtt az Aréna Savaria környékén meccsidőben sokan szabálytalanul parkolnak, egyeztetett a közterület felügyelettel, hogy rendet tartanak. A körzetében történtek fejlesztések: rekortán pálya épül a Tószertér mellett. Az István Lajos-Horváth Boldizsár körút-Paragvári úti kereszteződésben a közlekedési lámpák folyamatos működtetését javasolta a politikus, egyelőre kísérleti jelleggel, mert több baleset is történt itt a közelmúltban. 


Németh Ákos (Éljen Szombathely!) tanácsnok arról számolt be, hogy a volt gyermekek házában ismét működik közösségi tér. Sokan jelezték a térségben élők közül, hogy milyen tevékenységek legyenek a helyiségben. Kilenc helyszínnel bővült a használt sütőolaj-begyűjtő rendszer, emelte ki a politikus. A csapadékvíz elvezetésének a problémája is szóba került, amely több évtizedes gond a városunkban is. A klímaváltozás hatásait érezzük: aszály és özönvízszerű esőzés váltogatja egymást egy éven belül is. Nemcsak rekonstrukcióra, hanem fejlesztésre is szükség lenne. Meg kellene tartani az esővizet, emelte ki Németh Ákos. Ez ügyben beszélt Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselővel, aki a kormánytól kér majd 2,5 milliárd forintot a fejlesztésre.   


Kelemen Krisztián jó hírekkel szolgált a körzetével kapcsolatban: a Hunyadi úton járdafelújítás zajlik, kiemelte a templom környéki szakaszt.   


Sátory Károly (Fidesz) sajnos nem tudott beszámolni járdafelújításról a körzetében. A nyugdíjasház előtt viszont ígéretet kapott a felújításra, azt kérdezte a képviselő, hogy mikor kezdődhet a beruházás. Horváth Soma úgy felelt: minél előbb. Az építkezésekhez szükséges alapanyagokból is hiány van, ez gondot okoz. Ütemterv szerint megy a felújítás, még az idén szeretnék elvégezni ott a munkát. Egyetértett azzal az alpolgármester, hogy az a szakasz valóban mielőbbi megoldást igényel. 


Koczka Tibor a horvát testvérvárosban, Sziszekben járt a közelmúltban. Földrengés volt éppen ottjártakor, ahol ott ez megszokott dolog. Találkozott Ágh Ernővel, aki a szaléziak delegációját vezette – köszönetet mondott a képviselő a rend és a képviseltársa munkájáért. Itt is felvetődött az oktatási intézmények között együttműködés jöjjön létre. 


Dr. Czeglédy Csaba (független) arról szólt, hogy az elmúlt két év megannyi változást hozott életünkben. Példaként a home office-t hozta. Új elképzelésként vázolta fel a képviselő, hogy négy nap alatt végeznék el az adott munkát az emberek. A négynapos munkahét ötletét már tesztelik. Szakemberek szerint az irodai munkában bevezethető a rendszer leginkább, a produktivitás emelkedett 5-10 százalékkal.  Érdemes lenne Szombathelyen is kipróbálni a négynapos munkahetet, jó példaként járnánk elő, vélekedett a képviselő. Azt kérte: a jogszabályi hátteret vizsgálják meg, miként lehetséges a hivatal néhány osztályán a négynapos munkahét bevezetése. Hat hónapos próbaidőt javasolt dr. Czeglédy Csaba. Ha pozitív lenne a példa, akkor máshol is átvehetnék a szisztémát.  Úttörőnk lehetnénk ebben, vélekedett a városatya. Sokan élnek stresszben, leterheltek, a négynapos munkahét abszolút pozitív hatású lehetne. A Csónakázó-tónál valóban jó lenne egy vízcsap létestése, és erre meglátása szerint van is megoldás. Egy zebrát is kellene létesíteni a Csónakázó-tó és a Tófürdő között – veszélyes ott közlekedni, hangsúlyozta. Az elmúlt két évben legalább 3 milliárd forintot vontak el a várostól, ezt Illés Károlynak jelezte dr. Czeglédy Csaba, utalva a frakcióvezető korábbi gondolatára. 


A négynapos munkahétre vonatkozóan dr. Nemény András elmondta: megvizsgálják ennek lehetőségét, a szeptemberi közgyűlésre visszahozzák a témát, azzal a kikötéssel, hogy ez nem vonatkozik a városvezetésre. 


Dr. László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester is gratulált a Falconak, kiemelve azt, hogy végre itthon ünnepelhetett bajnoki címet a sárga-fekete alakulat. Az alpolgármester azt is aláhúzta, hogy az együttes támogatása soha nem okozott politikai vitát, ezért köszönetet mondott az ellenzéki képviselőknek is. Horváth Soma azt mondta: csodálkozott, hogy korábban a Csónakázótó-projekt átadásakor nem került bele a zebra a beruházásba, valóban szükség lenne rá. Terveztetni kell, közvilágítás is szükséges, bízik benne, hogy belefér a költségvetésbe. A Csónakázó-tónál a vízcsapot betervezik majd. 


A két közgyűlés közötti beszámolót elfogadta a testület. 

 

2. napirendi pont: javaslat idősgondozással kapcsolatos ellátási szerződés kötésére a Magyarországi Evangélikus Egyházzal

 

Javaslat idősgondozással kapcsolatos ellátási szerződés kötésére a Magyarországi Evangélikus Egyházzal – ez volt a 2. napirendi pont. Koczka Tibor támogatta az elképzelést, fontosnak nevezte a kontraktust. Dr. László Győző aláhúzta: alaposan körbejárták a kérdést, ennek eredménye a szerződés. Dr. Nemény András megköszönte valamennyi szereplőnek a munkáját, akik részt vettek a kontraktus létrejöttében.  

 

3. napirendi pont: javaslat a helyi közösségi közlekedéssel összefüggő döntések meghozatalára

 

A harmadik napirendi pont a Javaslat a helyi közösségi közlekedéssel összefüggő döntések meghozatalára vonatkozott. Horváth Soma alpolgármester szült elsőként. 2022. január elsejével törtét szolgáltatóváltás. Utasszámlálást végeztek, figyeltek a lakossági visszajelzésekre, emellett képviselők is juttattak el a céghez menetrend-módosítással kapcsolatban. Az alpolgármester kiemelte: a 9-es és a 30Y-os buszoknál lesznek korrekciók, azaz kevésbé lesznek csúszások. Visszatér az 5-ös busz, ez is lakossági igényre valósul meg. Sok üdvözölendő változás történik, summázta a véleményét az alpolgármester. Ezt követően Tóth Grgely, a Blaguss Agora Hungary Kft. szombathelyi kirendeltségvezetője tartott prezentációt a változásokkal kapcsolatban. A kirendeltségvezető megköszönte a visszajelzéseket. Január elejétől végzi a Blaguss a szolgáltatást, 1 millió kilométert tettek meg a buszok, havonta mindössze két járatkimaradás történt, nyilván, a nullára törekszenek. Bevált a Midi-buszok bevezetése, népszerűek ezek a kisebb forgalmú útvonalakon. Január elseje óta pontos adatokkal rendelkeznek, a korrekciókat ennek tükrében hozták meg. Azt szeretnék, hogy minden településrészről el lehessen jutni korrekt időben. A Blaguss nagyon figyel a tisztaságra, kétnaponta tisztítják a buszokat. Az üzemagyagár-emelkedés érezteti hatását, de ez nem jelenik meg a díjakban. Ha emelnék az árakat, akkor sokan elpártolnának a tömegközlekedéstől. Ugyanakkor tény, az üzemanyag ára egy év alatt megduplázódott. Hatósági áron nem jutnak hozzá az üzemanyaghoz. A menetrenddel kapcsolatban kiemelte az ügyvezető: biztos időpontokat akarnak garantálni az utasoknak, átszállással, vagy közvetlenül. Fél óra alatt el lehet majd jutni Zanatról az Órás házig, ismertette Tóth Gergely. Jelentős tanulság, hogy a 30Y és a 9-es járatokon a korábban kalkulált menetidő nem tartható, ezen változtatnak, a csatlakozásokat így elérik majd az utasok. Az új 5-ös járat az Órás háztól közlekedik majd a belvárosig, erre igény mutatkozik. A déli városrészről pozitívak voltak a visszajelzések, a 12 és 21-es vonalakon kisebb menetidő-korrekciót hajtanak csak végre. Egy plusz járat lesz még 18.00 óra után Bogát felé. A körjáratokat egységesítik majd, hangzott el a beszámolóban. A 6-os vonalán a hétvégén lesz változás, ütemesen járnak majd a buszok – figyelembe vették a lakossági igényeket. Lesz új járat is, amely összeköti Oladot a Minerva lakóparkkal.   

 

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária megköszönte az alapos munkát, kiemelve azt, hogy a Thököly utcában kevesebb busz közlekedik majd. Kiemelte: más cégek buszai is tartósan tartózkodnak a Thökölyben, holott ehhez nincs engedélyük. Azt javasolta, hogy a Ferences kertnél lévő buszvárónál oldják meg a le- és felszállást. Ezzel is lehetne tehermentesíteni a Thökölyben lévő megállót. 


Dr. Nemény András szerint ez nem új keletű probléma, de nyilván, beszélni kell róla Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető is megköszönte a Blaguss rugalmas hozzáállását a menetrend-módosításához. A politikus szerint jó irányban haladnak a dolgok, a déli városrészben például 15 perces járatkövetés lesz csúcsidőben. Sikeres a 12-es és a 21-es járat, emelte ki Tóth Kálmán. A frakcióvezető majdnem biztos abban, hogy a jelenlegi lehetőségekhez mérten a lehető legjobbat hozta ki a cég. Arra kérte a szombathelyieket, hogy használják a buszokat. Aláhúzta: tisztább, zöldebb városban szeretnének élni, ez a napirendi pont is ezt támasztja alá. Horváth Soma arról szólt, hogy a Thökölyben nem járt több busz, a másik felvetésre viszont úgy reagált: foglalkozni kell vele. 


Ágh Ernő örült neki, hogy a választókerületében pozitív változások történnek majd. Az Újperinti városrész lakói sokkal jobb helyzetbe kerülnek. Jó menetrenddel biztosan többen használják majd a buszokat, húzta alá a politikus. Kelemen Krisztián is megköszönte a Blaguss menetrend optimalizálását. A körzetében sok idős ember él, akik most majd könnyebben eljutnak a vasúthoz, MÁV-rendelőhöz, vagy akár az oladi lakótelephez is. A képviselő sok pozitív visszajelzést kapott a Blaguss szolgáltatásával kapcsolatban, példaként a netes utazástervezést említette. 


Putz Attila is megköszönte a cégnek a közös munkát. Örült annak, hogy szinte minden problémára találtak megoldást a körzetében. 
A közgyűlés elfogadta a határozati javaslatokat.  

 A közgyűlés az ebédszünet után a negyedik napirendi pont megtárgyalásával folytatódott.

 

4. napirendi pont: Szombathely Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája (FVS) és a TOP PLUSZ Városfejlesztési Programterv (TVP) 

A polgármester röviden ismertette a napirendi pontot. Illés Károly kért először szót. Elmondta, hogy szerinte büntetve vannak azok az állampolgárok, akik nem baloldali képviselőre szavaztak, mert úgy gondolják, hogy azokon a városrészeken lesznek nagyobb fejlesztések, ahol ellenzéki képviselők nyertek. Kijelentette, hogy a frakciójuk TOP PLUSZ Városfejlesztési Programtervet nem fogja támogatni.

 

Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária ismertette a TOP pályázatot, elmondta, hogy a pályázatban nem látja megvalósulni azt amit a stratégiában lát. Fő kérdése, hogy milyen fejlesztések lesznek a belvárosban? Tóth Kálmán elmondta, hogy azért fejlesztik a peremkerületeket mert eddig ezek nem kaptak prioritást. Tóth visszautasította azt a véleményt miszerint a jobboldali kerületek nem kapnak fejlesztéseket. Elmondta, hogy azért van kevés konkrét fejlesztés mert még nincs kiírva a TOP pályázat. Horváth Attila szintén kifejtette, hogy nem igaz, hogy a Fideszes városrészeket kihagyják a pályázatból. Horváth Attila szintén kifejtette, hogy nem igaz, hogy a Fideszes városrészeket kihagyják a pályázatból. A Fidesz frakció felszólalói elmondták, hogy csak a baloldali politikusokhoz köthető városrészek vannak nevesítve.  Nemény András több mint egy óra után lezárta a vitát, elmondta, hogy érdemben most nem tudnak módosítani a javaslaton.

 

5. napirendi pont: Szombathely Fenntartható Városi Mobilitási Terve 

A képviselők egy prezentációban ismerték meg a napirendi pont tartalmát. Elhangzott, hogy a kutatás készítői számára is meglepő volt, hogy a tömegközlekedést sokkal kevesebben használják Szombathelyen mint a többi megyeszékhelyen, Szombathelyen rendkívül sokan az autót használják. Tíz éve alatt egyharmadával nőtt a városban használt autók száma. Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária szólalt fel legelőször. Hiányolta a konkrét terveket. Tóth Kálmán elmondta, hogy a napirendi pontok összefüggnek, és azt az elkötelezettségüket mutatják, hogy azt szeretnék hogyha Szombathelyen 20-30 év múlva is megfelelő lenne a közlekedés. Czeglédy Csaba elmondta, hogy véleménye szerint fontos, hogy minél több szombathelyi megismerje ennek a felmérésnek az eredményeit. A képviselők egyetértettek abban, hogy a város közlekedését egyben kell vizsgálni. A képviselők egyetértettek abban, hogy a város közlekedését egyben kell vizsgálni. Nemény András azzal zárta le a vitát, hogy úgy gondolja, hogy helyes az a fejlesztési irány amit kijelöltek. 18 egyhangú javaslattal a közgyűlés elfogadta a határozati javaslatot.

 

 6. napirendi pont: LIME

A LIME egyik munkatára ismertette a céget és az elektromos rollerek működését. 2019 óta vannak jelen Budapesten, ’21 óta terjeszkednek vidéken. 2030-ig szeretne a cég karbon semleges lenni. A logisztikai partnert még nem jelölték ki Szombathelyen. Felhasználói szokások: Covid óta nőtt a rollerek népszerűsége. Úgy gondolják, hogy kell fél-egy év ahhoz, hogy a felhasználók elkezdjék munkába járáshoz is használni a rollert. Kifejtették, hogy LIME-mal azért érdemes az önkormányzatnak együttműködni, mert a LIME-os rollereket könnyebben lehet szabályozni: például vannak olyan helyek, ahol kikapcsolnak a rollerek, vannak olyan helye. 250-300 rollert szeretnének elhelyezni Szombathelyen. 34 kg súlyúak a rollerek, az utakat jól bírja, irányjelzővel felszerelt, 25 km/h sebeséggel tud haladni. 64 kihelyezési pontot szeretnének kialakítani. Hangsúlyozta, hogy a rollerek kihelyezési pontjait  át tudják változtatni.

 

Czeglédy Csaba volt az első hozzászóló. Ő azt javasolja, hogy szankcionálják azt, hogy 24 órán belül mindig kerüljenek vissza a fix elhelyezési pontokra. Illés Károly szólalt fel másodszor. Három dolgot kritizált: jogi aggályokat, a rollerek veszélyességét, és a Czeglédy által említett rendetlenséget. Lendvai Ferenc elmondta, hogy nem fogja támogatni a javaslatot. Veszélyesnek tartja az elektromos rollerek használatát, és Balatonon azt tapasztalta, hogy a lakosokat zavarják az eldobott rollerek. Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária belgiumi példákat hozott fel. Feltette a kérdést, hogy lehet, hogy az elektromos rollert csak kerékpárúton lehetne használni? Azt mondta, hogy amennyiben a lakosságnak nem tetszik ő nem támogatja. Dr. Kecskés László elmondta, hogy pilot projektben tudja maximum elfogadni a rollereket. Németh Ákos tanácsnok szerint a robbanómotor feltalálásakor is hasonló aggályok lehettek. Szerinte a LIME-mal mindenki jól jár, és a LIME támogatása összefügg az ötödik napirendi ponttal. Tóth Kálmán szerint a Fidesz-KDNP frakció és Czeglédy trollként viselkedik. Tóth Kálmán szerint az e-rollerek szombathelyiek érdekét szolgálják.

 

Sátory Károly véleménye szerint a LIME nem a szombathelyiek érdekét szolgálja. Úgy gondolja, hogy a szombathelyiek számára gond lenne az e-roller, mert szerinte a nyugdíjasok nem fognak erre felpattani.A testület 13 igen, 6 tartózkodással fogadta el a javaslatot.

 

7. napirendi pont: Térítési és szolgáltatási díjak felülvizsgálata

 

Nemény András javasolta, hogy a 12. és a 7. napirendi pontot cseréljék fel. Illés Károly elmondta, hogy felháborítónak tartja, hogy 600Ft/h lesz a parkolási díj a belvárosban, ugyanis Budapesten is ennyi lesz. Czeglédy azt kérte, hogy a kegyeleti szolgáltatások árát szeptemberig ne emeljék. Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária kifejtette, hogy nem támogatja a parkolódíj emelését, úgy gondolja, hogy negatívan fog hatni a belvárosban élők életére. Nemény András azt javasolja, hogy az 5000Ft-os parkoló bérletet tegyék ingyenessé jövőre. A házasságkötő terem felújítását sem szavazta meg a Fidesz-KDNP frakció, emiatt vita tört ki a terembe.

 

A közgyűlés 8., 9. 10. napirendi pontokat rövid vita után elfogadta.

11. napirendi pont: Közterületek elnevezése

Czeglédy Csaba elmondta, hogy azt tapasztalta, hogy a Petőfi telepen élők megkeresték őt azzal, hogy Sorokmajor nevet jobban szeretik. Czeglédy azt javasolta, hogy tartsanak lakossági fórumot arról, hogy mit szeretnének a lakosok. Ágh Ernő Péter elmondta, hogy őt ezzel nem keresték meg, azt javasolja, hogy keressék meg őt a lakosok, és akkor majd foglalkozik az üggyel.

 

12. napirendi pont: Ingatlanokkal kapcsolatos döntések

A Fidesz-KDNP frakció kiemelte, hogy véleményük szerint akkor kéne területet szombathelyi vállalkozóknak eladni, hogyha azokon beruházások történnének és a megvásárolt területek nem üresen állnának.

 

13. napirendi pont: önkormányzati bérlakás állomány 

Czeglédy Csaba hosszú tájékoztatást tartott, melynek a lényege az volt, hogy több elérhető bérlakást kell biztosítani, mert jelenleg egy sem áll az önkormányzat rendelkezésére, pedig rengeteg jogos igénylő van.

A 14., 15., 16. napirendi pontokat rövid vita után elfogadták. A közgyűlés zárt ülésen tárgyalta a 17. és a 18. napirendi pontokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak