km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője

Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője

A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.

 

A tényállás szerint egy 2016-ban bejegyzett, önálló cégjegyzési joggal rendelkező cég ügyvezetője a társaság megalakulásától kezdve 2019. október 7-ig a vádlott volt. A társaság ügyvezetőjeként a vádlott végezte az adminisztrációt, a könyvelővel való kapcsolattartást, valamint a társaság pénzügyeinek kezelését – ideértve a társaság házipénztárát is – a vádlott látta el. A vádlott a társaság pénztári pénzkészletéből – amely a vádlottra, mint vezető tisztségviselőre rá volt bízva– saját céljaira 2016. október 26. és 2019. október 7. közötti időben több részletben jogtalanul pénzt vett fel, továbbá 2019. október 7-én a vádlott ügyvezetői megbízatásának megszűnésekor a tárgyi eszközökkel nem számolt el, hanem azt a vezető tisztségviselői megbízatása alatt jogtalanul eltulajdonította, saját céljaira használta fel. A vádlott a sértettnek összesen 28.824.786 forint meg nem térült kárt okozott. A vádlott a cselekményét rendszeres haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követte el. 


Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség súlyosításért -hosszabb tartamú szabadságvesztés-, míg a vádlott és védője elsődlegesen bizonyítottság hiányában való felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett, olvasható a Szombathelyi Törvényszék közleményében.


Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.