km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Koszorúzással emlékeztek a 168 éve született Éhen Gyulára

Koszorúzással emlékeztek a 168 éve született Éhen Gyulára

Születésének 168. évfordulóján Éhen Gyula egykori polgármesterre emlékeztek a róla elnevezett kör tagjai és városvezetők szombaton. Éhen Gyula - a polgári városépítő - 1895-től 1902-ig vezette Szombathelyt. Csatornahálózatot, utakat hozott létre, fontos újításokat vezetett be szociális, oktatási és rendészeti területen, lakásokat épített a vasutasoknak.

 

168 éve, 1853. november 22-én született Éhen Gyula. Az évforduló alkalmából gyűltek össze az emlékezők szobránál, az általa alapított városrészen.


Éhen Gyula fiatalon lett képviselő, és 42 évesen választották polgármesterré. Minden területen nagyot alkotott, egyszerre épített infrastruktúrát és szociális rendszert. Még életében díszpolgár lett. A legjobb időben a legjobb ember volt a legjobb helyen - fogalmazott emlékbeszédében dr. Nemény András polgármester, majd hozzátette: "Elszánt volt, megvolt az akaratereje, megvolt a víziója is. Éhen Gyula felkészült volt, 42 éves korára tudta, hogy mit akar tenni ezzel a várossal. Tanulmányozta más városok életét, tudta, hogy milyen egy modern város Európában, Amerikában."  


Az Éhen Gyula Baráti Kör Szombathely rendszerváltás után alakult első civil szervezete volt. Éppen 33 éve tartottak először megemlékezést, ez volt az első nagyobb megmozdulásuk. 100-150-en jelentek meg akkor - idézte fel Kozma Gábor, az Éhen Gyula Baráti Kör elnöke. 


"Akkor eldöntöttük, hogy a polgári erények megjelenítése, a hagyományok ápolása és a polgármester fóruma a legfontosabb. Ebből a háromból állt össze a megemlékezés. És ezt sikerült is tartanunk" – hangsúlyozta. 


A város vezetői, a városrész képviselői és az Éhen Gyula Kör tagjai koszorúval, mécsessel és főhajtással tisztelegtek az egykori polgármester szobránál, majd a Nyitra-iskolában levetítették Horváth Zoltán, Boros Ferenc és Kozma Gábor 2008-ban készült, Városformálók című filmjét.
 

 

Fotó: Lutor Kata/szombathely.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.