km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Koszorúzással emlékeztek a 168 éve született Éhen Gyulára

Koszorúzással emlékeztek a 168 éve született Éhen Gyulára

Születésének 168. évfordulóján Éhen Gyula egykori polgármesterre emlékeztek a róla elnevezett kör tagjai és városvezetők szombaton. Éhen Gyula - a polgári városépítő - 1895-től 1902-ig vezette Szombathelyt. Csatornahálózatot, utakat hozott létre, fontos újításokat vezetett be szociális, oktatási és rendészeti területen, lakásokat épített a vasutasoknak.

 

168 éve, 1853. november 22-én született Éhen Gyula. Az évforduló alkalmából gyűltek össze az emlékezők szobránál, az általa alapított városrészen.


Éhen Gyula fiatalon lett képviselő, és 42 évesen választották polgármesterré. Minden területen nagyot alkotott, egyszerre épített infrastruktúrát és szociális rendszert. Még életében díszpolgár lett. A legjobb időben a legjobb ember volt a legjobb helyen - fogalmazott emlékbeszédében dr. Nemény András polgármester, majd hozzátette: "Elszánt volt, megvolt az akaratereje, megvolt a víziója is. Éhen Gyula felkészült volt, 42 éves korára tudta, hogy mit akar tenni ezzel a várossal. Tanulmányozta más városok életét, tudta, hogy milyen egy modern város Európában, Amerikában."  


Az Éhen Gyula Baráti Kör Szombathely rendszerváltás után alakult első civil szervezete volt. Éppen 33 éve tartottak először megemlékezést, ez volt az első nagyobb megmozdulásuk. 100-150-en jelentek meg akkor - idézte fel Kozma Gábor, az Éhen Gyula Baráti Kör elnöke. 


"Akkor eldöntöttük, hogy a polgári erények megjelenítése, a hagyományok ápolása és a polgármester fóruma a legfontosabb. Ebből a háromból állt össze a megemlékezés. És ezt sikerült is tartanunk" – hangsúlyozta. 


A város vezetői, a városrész képviselői és az Éhen Gyula Kör tagjai koszorúval, mécsessel és főhajtással tisztelegtek az egykori polgármester szobránál, majd a Nyitra-iskolában levetítették Horváth Zoltán, Boros Ferenc és Kozma Gábor 2008-ban készült, Városformálók című filmjét.
 

 

Fotó: Lutor Kata/szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.