km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Kosárlabda: nagyot fordított és ott van a legjobb négy között a Falco a Magyar Kupában!

Kosárlabda: nagyot fordított és ott van a legjobb négy között a Falco a Magyar Kupában!

A sárga-feketék remek mérkőzésen 79-75-re verték az Alba Fehérvárt és ott lesznek a budapesti négyes döntőben.

 

ZSÍROS TIBOR FÉRFI MAGYAR KUPA NEGYEDDÖNTŐ

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY -  ARCONIC-ALBA FEHÉRVÁR 79-75 (12-26, 26-17, 22-18, 19-14)

Falco: Pot 2, Brown 6, Kovács 3/3, Tiby 10/6, Keller 9. Cserék: Barac 12, Cowels 18/12, Sövegjártó 3, Perl 16/6.

Edző: Milos Konakov

Alba Fehérvár: Pongó 6/3 ,Somogyi 10, DeCosey ,Ford 12, Philmore 16. Cserék: Vojvoda 9/3, Decosey 14/6, Takács M. 4, Mbacke Diong 4.

Edző: Alejandro Zubillaga

 

Négy nap leforgása alatt másodszor csapott össze az Alba Fehérvár gárdájával a Falco. A helyszín ezúttal Szombathely és az Aréna Savaria volt, a tét pedig nem volt kisebb, mint a legjobb négy közé jutás a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupában. 

 

Első akcióját egyik gárda sem tudta kosárra váltani, majd DeCosey révén a vendégek szerezték meg a vezetést. Az újabb Alba-kosárra egy hármassal feleltek a szombathelyiek, amiből aztán még kettő esett egy-egy elosztásban, így aztán 6-7 állt az eredményjelzőn. Keller Ákos pöcizésével már a Falconál volt az előny, 8-7 után azonban hét fehérvári pont esett, rapszódikus volt az összecsapás. 8-14-nél Keller Ákos 50%-osan büntetőzött, majd érkezett a pályára a tegnap szerződést hosszabbító Perl Zoltán. Pongó floaterével tovább nyílt az olló, majd megrekedtek a csapatok és mindkét oldalon sok volt a hiba, a pontatlanság. A pontcsendet a vendégek törték meg, 9-18-nál pedig időt is kért Milos Konakov. A játékmegszakítás után Perl triplája került a helyére, Takács Milán a vonalról volt eredményes, őrizte előnyét az Alba (12-20). A vasiak ki tudták dolgozni a tiszta dobóhelyzeteket, értékesíteni azonban nem tudták azokat, ezt pedig meg is büntette a Fehérvár, 12-26-nál már 14 volt közte. Ez már nem is változott a negyed végéig, így várhatták a csapatok a második etapot.

 

Sövegjártó duplája, majd Cowels 2+1-e zárkóztatta a címvédő vasiakat, villámgyorsan tíz pont alatt volt a differencia (17-26). 17-28-nál Sövegjártó egy büntetőt dobott be, majd Cowels ugrasztotta meg szépen védőjét és süllyesztett el egy triplát, űzte-hajtotta ellenfelét a Konakov-legénység. A szombathelyiek légiósa nagyon elkapta a fonalat, újabb kosara pedig időkérésre is késztette Zubillaga mestert (25-30). A folytatásban rövid idő leforgása alatt két technikait is kapott a házigazda, amit kíméletlenül ki is használt a Fehérvár. 27-36-nál Cowels jó büntetőzése nagyon kellett a Falcónak, csakúgy, mint Tiby remek ütemű befutása és két pontja, melynek köszönhetően öt pontra csökkent a hazai hátrány (31-36). Ezt követően mindkét alakulat a büntetőkkel araszolt előre, ezt DeCosey hármasa szakította meg, a vendégek pillanatai voltak ezek. 33-43-nál Milos Konakov időt kért, majd ismét nagyon sok volt a hiba mindkét oldalon, könnyű lehetőségeket szalasztottak el a felek. Tiby hármasa úgy kellett a hazaiaknak, mint egy falat kenyér, a negyedet Pot szép betörése zárta, 38-43 volt az állás a nagyszünetben.

 

Somogyi kosara vezettel fel a harmadik felvonást, Perl viszont azonnal válaszolt, nem hagyta annyiban a dolgot a sárga-fekete együttes. Cowels rövid időn belül két hármast is a helyére küldött, immáron a Falcónál volt az előny, időt is kért az Alba (46-45). Vojvoda Dávid triplája is célba ért, majd Keller Ákos tett vissza egy lepattanót, fej-fej mellett haladtak a csapatok. A szombathelyiek 6-osának ziccere után ismét a címvédő vezetett, ezt Somogyi faultos kosara követte, majd Perl középtávolija, őrizte minimális előnyét Milos Konakov gárdája (54-52). Az Alba büntetőkkel egalizált, majd fordított, Tiby is bedobott kettőt ebből a fajtából, ismét egyenlő volt az állás (56-56). Mindkét együttes játékán érezhető volt a tét, ezúttal is tiszta dobóhelyzetek, ziccerek maradtak ki, megremegtek a kezek. Vojvoda Dávid sem tudta bedobni mindkét büntetőjét, egymást érték az elhibázott dobások. Philmore már mindkét kísérletét értékesítette a vonalról, ellentétben Baraccal, Brown viszont zsákolt egyet, 60-61-ről következhetett a mindent eldöntő játékrész.

 

Keller Ákos egy horoggal fordította meg az eredményt, de Vojvoda ziccert dobott, továbbra is rendkívül szorosan alakult a találkozó. Barac kosara után Cowelsre fújtak sportszerűtlent, Pongó az egyik büntetőjét dobta csak be, igaz, a játékszer a székesfehárváriaknál maradhatott. A labdabirtkolást már kosárra váltották a vendégek, majd Cowels szerezte meg 18. pontját, 66-66 állt az eredményjelző táblán. DeCosey hosszú idő után köszönt be, ezt zsinórban négy hazai pont követte, 70-68-ra a sárga-feketék vezettek. Az utolsó négy percbe 70-70-nel léptek be a csapatok, Barac is zsákolt egyet, körömrágós hajrára volt kilátás. Somogyi labdaeladását Brown büntette meg, az Alba időt kért, nem igazán fért már bele több hiba a vendégek részéről (74-70). Ford százszázalékos büntetőzése megszakadt, Barac ismét zsákolt egyet, adok-kapok alakult ki. 76-73-nál aztán Perl triplája gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás sorsát, ezután már csak egy fehérvári dupla született, a Falco pedig 79-75-ös győzelmével bejutott a Zsíros Tibor Magyar Kupa szombati elődöntőjébe.

 

A Falco április 8-án, szombaton 20 órakor a Kecskeméttel vív a fináléba jutásért, míg a másik ágon a Szolnok a Sopronnal néz farkasszemet.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat
A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.