km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Kosárlabda Bajnokok Ligája: parádés Falco-diadal, a második félidőben átgázolt a Le Mans együttesén a Konakov-legénység!

Kosárlabda Bajnokok Ligája: parádés Falco-diadal, a második félidőben átgázolt a Le Mans együttesén a Konakov-legénység!

A szombathelyiek pazar teljesítménnyel, extra dobóformával szerezték meg első idei győzelmüket a nemzetközi porondon.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA "A" CSOPORT 3. FORDULÓ

LE MANS SARTHE BASKET - FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 63-81 (15-15, 15-16, 14-23, 19-27)

Le Mans: Jones 9/3, Lewis 18/3, Schwartz 5/3, N'Doye 6/6, Mawugbe 6. Csere: Delaunay 7/3, Bourgade -, De Lattibeaudiere 9, Yeguete 3.

Edző: Elric Delord

Falco: Pot 7/6, Pongó 17/15, Tanoh Dez 2, Tiby 13/6, Keller Á. 7/3 Csere: Jordano 12/9, Verasztó -, Barac 6, Krivacevic -, Perl 17/3.

Edző: Milos Konakov

 

A múlt heti szünet után Franciaországban, a Le Mans otthonában folytatta Bajnokok Ligája-szereplését a Falco együttese, amely az első idei győzelem megszerzésének reményében utazott a gallokhoz. 

 

Keller Ákos triplakísérletével kezdődött az összecsapás, majd a hazaiak is kintről próbálkoztak, tették mindezt sikerrel. Tiby hármasával és Keller szép lefordulásával gyorsan fordított a Falco, két perc elteltével 3-5 állt az eredményjelző táblán. Egy viszonylag hosszabb pontcsend után a gallok 50%-kal büntetőztek, majd Tiby határozottsága ért sárga-fekete kosarat, 7-4-re vezetett a magyar bajnok. N"Doye kettesével zárkóztak a franciák, majd egy 2+1-es akciónak köszönhetően 9-7-tel már náluk volt az előny. Egy eladott labda után már 7-0-s sorozatban volt a Le Mans, majd Pot ziccerével tört meg a vendégek rossz sorozata, 11-9 volt ekkor a találkozó állása. Egyik együttes sem találta igazán a dobóformáját, de Perl asszisztja és Barac kosara egálra, 11-11-re módosította az eredményt. A sárga-feketék csapatkapitánya aztán egy betörés után maga is eredményes volt, ezúttal a Falco produkált egy 6-0-s rohamot, aminek köszönhetően másfél perccel a negyed vége előtt 13-11-re vezetett. A folytatásban a vendéglátó pillanatai következtek, zsinórban négy pontot szerzett a Le Mans, Barac viszont két büntetővel egyenlített (15-15). A negyedben több kosár már nem esett, 15-15-ről várhatták a csapatok a folytatást. 

 

Mindkét oldalon kimaradt lehetőségekkel indult a második felvonás, ezután viszont Perl Zoltán süllyesztett el egy triplát, 18-15-re vezetett a Konakov-legénység. A franciák kétszer próbálkozhattak a vonalról, csak az egyiket sikerült kosárra váltaniuk, a következő támadásukból viszont duplát szereztek és 18-18-ra változtatták az eredményt. Meglehetősen hektikus volt a találkozó, a gallok továbbra is hadilábon álltak a büntetőzéssel, hosszú idő után azonban sikerült kettőt bedobniuk, így 20-18-nál ők voltak előnyben. Antonio Jordano szépen tett a helyére egy középtávolit, majd egy triplát is, három ponttal ellépett a Falco (20-23). Fontos lepattanókat is szedett ebben a szakaszban a szombathelyi gárda, Lewis azonban faragni tudott a hátrányból, 22-23-nál pedig időt is kért Milos Konakov. A visszatérés után Lewis kettőből egy büntetőt értékesített, majd Delaunay volt eredményes a vonalról, amire Pot tudott válaszolni. Továbbra is rengeteg volt a hiba mindkét oldalon, 27-25-nél Pongó palánkos hármasa ért célba, majd Jones és Pot is dobott egyet ebből a fajtából, 30-31-nél Elric Delord hívta magához tanítványait. A hátralévő időben már nem változott az eredmény, ez pedig azt jelentette, hogy a magyar bajnok vonulhatott egypontos előnnyel a nagyszünetre (30-31). 

 

Tiby védőlepattanójával, majd nem sokkal később Pongó hármasával vette kezdetét a harmadik játékrész, 34-30-ra vezettek Milos Konakov fiai.Tiby is triplával szomorította a franciákat, héttel ment a Falco, majd két büntetővel zárkóztak a gallok. Továbbra is rapszódikus volt a találkozó, négy hazai pont után Antonio Jordano volt eredményes kintről, majd Lewis is három ponttal toldotta meg addigi termését. Perl betörése után 37-42-re módosult az állás, majd egy szép Keller-Pongó kombináció után utóbbi köszönt be, egy labdavesztés után azonban a franciák is jegyeztek két pontot (39-44). Barac kettese után Delaunay hármasa érkezett, majd egy sikeres challenge után Perl Zoltán értékesített két büntetőt (42-48). A Falco 9-ese aztán egy bravúros 2+1-es akcióval is megvillant, a plusz egy is jó volt, 42-51-re elhúzott a szombathelyi gárda. Egy sportszerűtlen fault után egyik büntetőjét sem tudta kosárra váltani a hazai alakulat, majd Pongó Marcell egészen szenzációs, saját térfélről elengedett dudaszós hármasának köszönhetően már tízpontos előnnyel, 44-54-gyel fordulhattak a sötétmezesek az utolsó felvonásra. 

 

Perl Zoltán kosarával nyitott a Falco, amely hátul is jól tette a dolgát és minden egyes másodperccel közelebb került egy igencsak nagy skalp begyűjtéséhez. Yeguete ezúttal sem remekelt a vonalról, egyet tudott faragni a hátrányából a Le Mans, ráadásul Pongó és Keller triplái után 45-62 állt az eredményjelző táblán. Matt Tiby 2+1-e még mélyebb gödörbe sodorta a hazaiakat, majd a húsz pontot is közé tette a vasiak légiósa, 47-67-nél pedig időt is kért Erlic Delord mester. Rendkívül magabiztosan kosárlabdáztak a vendégek, tartották a húsz pont körüli differenciát, ami igencsak kedvező forgatókönyv volt számukra. Továbbra is hihetetlen triplamutatót produkáltak a szombathelyiek, Antonio Jordano is beköszönt, 57-73-nál Milos Konakov kért időt. A végére teljesen szétesett a hazai együttes, a vendégek extázisban játszottak, s végül 81-63-as idegenbeli sikert arattak. 

 

A Falco két hét múlva, november 21-én 18 órakor a Peristeri elleni hazai mérkőzéssel folytatja a Bajnokok Ligája csoportkörének első szakaszát. 

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak