km/óra
  2023.12.02., szombat  •  Melinda, Vivien napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Kosárlabda Bajnokok Ligája: átgázolt a Bonn csapatán a Falco KC

Kosárlabda Bajnokok Ligája: átgázolt a Bonn csapatán a Falco KC

A Telekom Baskets Bonn csapatát fogadta a Falco KC kedd este a kosárlabda Bajnokok Ligájában. A sárga-feketéket csak a második negyedben tudta megközelíteni a német alakulat, a magyar bajnok végül több mint 30 pontot vert rá ellenfelére.

Falco-Vulcano Energia – Telekom Baskets Bonn 91-59 (24-14, 16-19, 22-9, 29-17)
Kosárlabda Bajnokok Ligája D csoport
Szombathely, Arena Savaria, 2780 néző.

 

Falco: Hooker 6, Curry 11/6, Benke 10/3, Washington 2, Reddic 16. Csere: Lake 12, Perl 11/3, Filipovity 18/12, Bíró –, Váradi 5/3, Krivacsevics –.

Bonn: Frazier 2, DiLeo 4, Polas Bartolo 2, Subotic 2, Breunig 10. Csere: McKinney-Jones 11/3, Simons 13/9, Saibou 3/3, Zimmerman 7, Binapfl 5. 


1. negyed:

Reddic 2 duplájával indult a mérkőzés,  amely megadta az alaphangot a sárga-feketéknek. A németek próbálták tartani a lépést a szombathelyiekkel, de többször is pontatlanul fejezték be a támadásokat, amikre a Falco kosarakkal tudott válaszolni, így a 8. percben már 12 pont volt az előny (23-11). Végig kézben tartva az első negyedet 24-14-re vezetett a Falco, azaz 10 pontos előnnyel fordultak a csapatok a második negyedre. 
 

2. negyed

Hazai büntetőkkel kezdődött a negyed, majd rögtön utána Perl gyönyörű egyéni akciójának köszönhetően tovább növelte előnyét a Falco egy 5-0-s szériával, így már 29-14 volt az állás, mely a mérkőzésen az eddigi legnagyobb, 15 pontos különbség volt. Továbbra is próbálkoztak a németek, hogy faragják a különbséget, az igyekezetüknek köszönhetően ismét visszakerültek a 10 pontos határon belülre, 9 pontra zárkóztak (31-22). Ennek eredményeképpen Gasper Okorn időt is kért. Curry és Hooker kosarainak köszönhetően továbbra sem tudott közelebb kerülni a német csapat, a negyed végéhez közeledve azonban már csak 3 pont volt a hazaiak előnye (36-33), így ismét időkérésre került sor szombathelyi részről. Hooker és Reddick dupláival zárult a negyed, amelynek köszönhetően 7 pontos előnnyel vonulhat szünetre a sárga-fekete csapat.(40-33)


3. negyed
 

Az eddig igazi vezéregyéniségként játszó Perl Zoltáné volt a 2. félidő első kosara, majd Benke Szilárd köszönt, így a második negyedhez hasonlóan most is kiválóan kezdett a hazai együttes, ennek köszönhetően 12 pont volt a különbség (45-33). Egyértelműen látszott, hogy a németek nem találták az ellenszert a hazai támadásokkal szemben, Reddick és Benke is faulttal együtt tudott kosarat dobni, így 55-36-ra módosult az állás, eddig a mérkőzésen ez volt a legnagyobb különbség, így a németek edzője, Thomas Päch időkérésre szánta el magát. Lake dobhatott ezután újabb büntetőket, melyekkel a mérkőzés során először vezetett 21 ponttal a hazai alakulat. A sárga-feketék egy 17-4-es szériával kezdték a második félidőt, a németeknek csupán apróbb momentumaik voltak, de ezekre rendre jöttek a válaszok és a rendkívül fontos labdaszerzések mindkét palánk alatt a sárga-feketéktől, ezekben Lake főszerepet vállalt. A negyed vége 62-42 lett a hazaiaknak, így 20 pontos előnyről kezdődött az utolsó negyed.


4. negyed
 

Többet között Filipovity Márkó triplájának köszönhetően tovább folytatódott a szombathelyiek jó sorozata, viszont ezekre most tudott válaszolni a Bonn együttese, de így is 18 pontos volt az előnye a mieinknek (67-49). Mindkét együttesre most a kapkodás, a pontatlanság volt a jellemző. A németek próbálták összerakni a védekezésüket, de többek között Filipovity remek megmozdulásainak köszönhetően továbbra is tudta tartani előnyét a Falco gárdája. A 34. percre tovább nőtt az előny, 76-51-arányban vezettek már  a hazaiak. Nem csak elöl, de hátul is megvoltak a kiemelkedő teljesítmények, Lake, vagy éppen Reddick labdaszerzései is kulcsfontosságúnak bizonyultak ahhoz, hogy ne tudjon közelebb kerülni a német csapat. Filipovity továbbra is ihletett formában játszott, ezzel Reddick-kel egyetemben már 16 pontos volt a mérkőzésen, az előny pedig már 30 pont volt a 35. percben (83-53). A mérkőzés végére láthatóan teljesen felőrölte ellenfelét a Falco, mindenki hozzátette a magáét a mérkőzéshez a legfontosabb, kritikusabb momentumokban.


Az utolsó percekben már a közönség is érezte, hogy nincsen veszélyben a hazai győzelem, hangzott az „Álljatok fel” a nézőtérről. A fáradtság és kisebb pontatlanságok hibák ellenére nem forgott veszélyben az újabb hazai siker a Bajnokok Ligájában, magabiztosan győzte le ellenfelét a Falco gárdája, sőt, a mérkőzés végére még nagyobb lett a különbség (91-59). 
 


Gasper Okorn: - Azt gondolom, jól felkészült a csapat, túl tudtunk lendülni a nehéz pillanatokon, aminek meg is lett az eredménye. Kemény mérkőzések várnak a csapatra akár a bajnokságban, akár a Bajnokok Ligájában, de mindent megteszünk, hogy megfelelően helytálljunk ezeken. Újra nagy köszönet jár a szurkolóinknak, ismét kitettek magukért. Örülök annak, hogy az egy ponttal veszített  zaragozai mérkőzésből ilyen pozitívan tudtunk kijönni. Nagyon jól játszottunk az egész mérkőzésen, a több mint 30 pontos győzelem magáért beszél. Mindössze egy kisebb mélypontunk akadt, ami pozitív. A legfontosabb feladat, hogy a játékosokat a földön tartsuk azért, hogy ugyanolyan alázattal dolgozzanak, mint ahogyan azt eddig is tették.(Malomsoki Cintia)

Az ellenfélről ezt írta a Falco KC hivatalos oldala

A német bajnokságban ötször jutottak döntőbe, de egyszer sem sikerült felállniuk a dobogó legfelső fokára. A kupában háromszoros ezüstérmesek.

A BL főtáblájára a Fribourg Olympic kiejtésévél jutottak be. A csoportkörben 2-1-es mutatóval állnak, hazai környezetben megverték a Zaragozát (85-71), és a Besiktast is (86-82). A Brindisi vendégeként az utolsó másodpercben maradtak alul (76-75).

A 2015-ben Kaposváron megforduló Branden Frazier a pontfelelős: 22,9 perc alatt 11,7 pontot átlagol a BL-ben. Érdemes még megemlíteni Martin Breunig (11 pont), Bojan Subotic (10 pont), és Stephen Zimmerman (9,3 pont) teljesítményét, aki korábban játszott az Orlando Magic színeiben. Ismerősen csenghet még Trey McKinney-Jones neve, a játékos 2016-ban Körmenden légióskodott.

Falcos kötödése is van a németeknek, 2017-18-ban Bonnban játszott bajnokcsapatunk hátvédje Ron Curry. A 2006-2007-es idényben és 2010-ben is sárga-feketében pattogtató Winsome Frazier 2007 és 2009 között volt a német klub tagja.

A csapatok fizikai adottságai megegyeznek, a keretek átlagos magassága 196 cm, életkort tekintve a németek 4 évvel tapasztaltabbak, 27 év az átlag életkor.

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak