km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Koronavírus: nem javult a halálozási statisztika Szombathelyen

Koronavírus: nem javult a halálozási statisztika Szombathelyen

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a város közösségi oldalán jelentkezett a heti egészségügyi helyzetjelentéssel. Mint kiderült, Vas megyében jelenleg 1495 aktív pozitív beteg van, Szombathelyen 538, a halálozási statisztika nem javult. A polgármester beszélt az elmúlt hetek tesztelési eredményeiről is, mely óvodai és bölcsőde csoportok bezárásával járt. 44 óvodai és 4 bölcsődei dolgozó tesztje volt pozitív.

 

Dr. Nemény András a város Facebook-oldalára feltöltött videóban beszélt a friss adatokról: Vas megyében jelenleg 1495 aktív pozitív beteg van, Szombathelyen 538. Felhívta a figyelmet arra, a számok az elmúlt hetekhez képest jobbak valamivel, de vannak más fontos számok is. A Markusovszky kórházban lévő, Covid-osztályon kezelt betegek száma 277. Közülük 250-en igazolt fertőzött, a többieket még vizsgálják. A halálozási statisztika az elmúlt három napban nem javult: november 28. és 30. között 24-en veszítették életüket Szombathelyen, a Markusovszky kórházban. A polgármester kiemelte, a számok mögött családok állnak, s őszinte részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. Majd hozzátette, hogy nemcsak a Markusovszky kórházban vannak szombathelyi betegek, hanem több, másik intézménybe is szállítottak korábban az ország különböző részeibe. Ajkán november 25-ig 53-an voltak, közülük 6 ember vesztette életét. Jelenleg két beteget ápolnak ott. 


Jó hírként említette meg, hogy a védekezési munkába bekapcsolódott 15 egészségügyi egyetemi hallgató, orvosok és más egészségügyi személyzet, rájuk remélhetőleg hosszú távon lehet számítani. Mindezért köszönetet mondott Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak. 


A polgármester az elmúlt hetek tesztelési eredményeit is ismertette: 18 óvoda közül 9 volt érintett, 25 csoportot kellett bezárni. Az egyik óvodában mind a 8 csoportot. A bölcsődék is érintettek: 2 intézményben 3 csoportot zártak be. 44 óvodai és 4 bölcsődei dolgozó tesztje volt pozitív. 


A háziorvosokkal kapcsolatban is friss információkkal szolgált: egy fogorvost, egy háziorvost és egy gyermek háziorvost kell nélkülözni, ők jelenleg koronavírus-fertőzés miatt karanténban vannak. Az ellátás azonban működik, továbbra is rengeteg telefon érkezik a rendelőkbe, melyeket képtelenség kezelni. A polgármester mindenkitől türelmet kért. 


Ma tartotta ülését a védekezést segítő tanács, melyen elhangzott egy fontos kérés: nem mindegy, hogy a vírus milyen koncentrációban ér valakit, ezért fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása, a maszk viselése, a távolság tartása és a gyakori szellőztetés. A polgármester fegyelmezettséget kért mindenkitől, hogy a karácsonyt a családunkkal, egészségesen tölthessük. 

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.