km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Koronavírus: nem javult a halálozási statisztika Szombathelyen

Koronavírus: nem javult a halálozási statisztika Szombathelyen

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a város közösségi oldalán jelentkezett a heti egészségügyi helyzetjelentéssel. Mint kiderült, Vas megyében jelenleg 1495 aktív pozitív beteg van, Szombathelyen 538, a halálozási statisztika nem javult. A polgármester beszélt az elmúlt hetek tesztelési eredményeiről is, mely óvodai és bölcsőde csoportok bezárásával járt. 44 óvodai és 4 bölcsődei dolgozó tesztje volt pozitív.

 

Dr. Nemény András a város Facebook-oldalára feltöltött videóban beszélt a friss adatokról: Vas megyében jelenleg 1495 aktív pozitív beteg van, Szombathelyen 538. Felhívta a figyelmet arra, a számok az elmúlt hetekhez képest jobbak valamivel, de vannak más fontos számok is. A Markusovszky kórházban lévő, Covid-osztályon kezelt betegek száma 277. Közülük 250-en igazolt fertőzött, a többieket még vizsgálják. A halálozási statisztika az elmúlt három napban nem javult: november 28. és 30. között 24-en veszítették életüket Szombathelyen, a Markusovszky kórházban. A polgármester kiemelte, a számok mögött családok állnak, s őszinte részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. Majd hozzátette, hogy nemcsak a Markusovszky kórházban vannak szombathelyi betegek, hanem több, másik intézménybe is szállítottak korábban az ország különböző részeibe. Ajkán november 25-ig 53-an voltak, közülük 6 ember vesztette életét. Jelenleg két beteget ápolnak ott. 


Jó hírként említette meg, hogy a védekezési munkába bekapcsolódott 15 egészségügyi egyetemi hallgató, orvosok és más egészségügyi személyzet, rájuk remélhetőleg hosszú távon lehet számítani. Mindezért köszönetet mondott Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak. 


A polgármester az elmúlt hetek tesztelési eredményeit is ismertette: 18 óvoda közül 9 volt érintett, 25 csoportot kellett bezárni. Az egyik óvodában mind a 8 csoportot. A bölcsődék is érintettek: 2 intézményben 3 csoportot zártak be. 44 óvodai és 4 bölcsődei dolgozó tesztje volt pozitív. 


A háziorvosokkal kapcsolatban is friss információkkal szolgált: egy fogorvost, egy háziorvost és egy gyermek háziorvost kell nélkülözni, ők jelenleg koronavírus-fertőzés miatt karanténban vannak. Az ellátás azonban működik, továbbra is rengeteg telefon érkezik a rendelőkbe, melyeket képtelenség kezelni. A polgármester mindenkitől türelmet kért. 


Ma tartotta ülését a védekezést segítő tanács, melyen elhangzott egy fontos kérés: nem mindegy, hogy a vírus milyen koncentrációban ér valakit, ezért fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása, a maszk viselése, a távolság tartása és a gyakori szellőztetés. A polgármester fegyelmezettséget kért mindenkitől, hogy a karácsonyt a családunkkal, egészségesen tölthessük. 

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.