km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Koronavírus: nem javult a halálozási statisztika Szombathelyen

Koronavírus: nem javult a halálozási statisztika Szombathelyen

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a város közösségi oldalán jelentkezett a heti egészségügyi helyzetjelentéssel. Mint kiderült, Vas megyében jelenleg 1495 aktív pozitív beteg van, Szombathelyen 538, a halálozási statisztika nem javult. A polgármester beszélt az elmúlt hetek tesztelési eredményeiről is, mely óvodai és bölcsőde csoportok bezárásával járt. 44 óvodai és 4 bölcsődei dolgozó tesztje volt pozitív.

 

Dr. Nemény András a város Facebook-oldalára feltöltött videóban beszélt a friss adatokról: Vas megyében jelenleg 1495 aktív pozitív beteg van, Szombathelyen 538. Felhívta a figyelmet arra, a számok az elmúlt hetekhez képest jobbak valamivel, de vannak más fontos számok is. A Markusovszky kórházban lévő, Covid-osztályon kezelt betegek száma 277. Közülük 250-en igazolt fertőzött, a többieket még vizsgálják. A halálozási statisztika az elmúlt három napban nem javult: november 28. és 30. között 24-en veszítették életüket Szombathelyen, a Markusovszky kórházban. A polgármester kiemelte, a számok mögött családok állnak, s őszinte részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. Majd hozzátette, hogy nemcsak a Markusovszky kórházban vannak szombathelyi betegek, hanem több, másik intézménybe is szállítottak korábban az ország különböző részeibe. Ajkán november 25-ig 53-an voltak, közülük 6 ember vesztette életét. Jelenleg két beteget ápolnak ott. 


Jó hírként említette meg, hogy a védekezési munkába bekapcsolódott 15 egészségügyi egyetemi hallgató, orvosok és más egészségügyi személyzet, rájuk remélhetőleg hosszú távon lehet számítani. Mindezért köszönetet mondott Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak. 


A polgármester az elmúlt hetek tesztelési eredményeit is ismertette: 18 óvoda közül 9 volt érintett, 25 csoportot kellett bezárni. Az egyik óvodában mind a 8 csoportot. A bölcsődék is érintettek: 2 intézményben 3 csoportot zártak be. 44 óvodai és 4 bölcsődei dolgozó tesztje volt pozitív. 


A háziorvosokkal kapcsolatban is friss információkkal szolgált: egy fogorvost, egy háziorvost és egy gyermek háziorvost kell nélkülözni, ők jelenleg koronavírus-fertőzés miatt karanténban vannak. Az ellátás azonban működik, továbbra is rengeteg telefon érkezik a rendelőkbe, melyeket képtelenség kezelni. A polgármester mindenkitől türelmet kért. 


Ma tartotta ülését a védekezést segítő tanács, melyen elhangzott egy fontos kérés: nem mindegy, hogy a vírus milyen koncentrációban ér valakit, ezért fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása, a maszk viselése, a távolság tartása és a gyakori szellőztetés. A polgármester fegyelmezettséget kért mindenkitől, hogy a karácsonyt a családunkkal, egészségesen tölthessük. 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.