km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Koronavírus és a vonzatai: amilyen nehéz, olyan felemelő is volt

Koronavírus és a vonzatai: amilyen nehéz, olyan felemelő is volt

A koronavírus-járvány egészség- és oktatásügyi vonzatai címmel rendeztek workshopot Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében. A téma szakértői, köztük nemzetközileg elismert professzorok vitatták meg a pandémia elleni védekezés legfontosabb kérdéseit.

 

A konferencia résztvevői abban mind egyetértettek, hogy mostani megváltozott helyzetben tudomásul kell venni a társadalomnak, hogy a vírus jelen van, és a világ összes államának alkalmazkodnia kell ehhez. A tanácskozáson a különböző tudományterületek képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat. Köztük Ortwin Renn, a potsdami Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének igazgatója és Daniel Brooks, a Torontói Egyetem evolúcióbiológusa.


Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok intézetének főigazgatója elmondta, az az értékrend, ami a nyugati társadalmaknak erősen a sajátja, a radikális individualizmus a fogyasztási szokások, hogy még több autót vegyünk, még több nyaralásra menjünk, ad egy negatív hozzájárulást ahhoz, hogy amikor ilyen vészhelyzetek vannak, a társadalmak ne tudjanak jól, és gyorsan reagálni. 


A tanácskozáson elhangzott, a demokráciák sajátja, hogy az állampolgárok nehezen mondanak le jogaikról, ragaszkodnak a saját döntéseikhez. A természeti katasztrófák és pandémiák esetén a tudományos élet képviselőinek feladata, hogy minél gyorsabban és érthetően juttassák el az információkat a döntéshozókhoz és a társadalom minden szereplőjéhez. 


Magasházi Anikó, az intézet kutatója a dél-kelet-ázsiai példát ismertette meg a résztvevőkkel. Az említett országokban jó a kommunikáció a kormány és a társadalom közt. A 24 milliós Tajvanon 513 megbetegedés volt nyolc hónap alatt, és hét ember halt meg. Az emberek 17 éve viselnek maszkot, megtartották ezt a szokásukat, továbbá az első reakciójuk az volt, hogy napi maszkgyártásra rendezkedett be a kormány. 


A hátrányos helyzetűeket, az időseket és a tartósan betegeket érintette legérzékenyebben ez a helyzet. A kutatók szerint erre a bizonytalanságra eljárásrendet, kötelező szabályzatokat, protokollt kell kidolgozni. 


Galambos Katalin gyógypedagógus úgy fogalmazott, hogy amilyen nehéz, olyan felemelő is volt. Találkoztak rengeteg kihívással és sok mindent jól kezeltek, és érezhetővé vált egy csapatmunka, amely hosszú távon okozhat, előidézhet egyfajta változást. 


A workshop tanulsága mások mellett, hogy a tudományos életnek szorosan együtt kell működnie a kormányzattal, és bizalmat kell szavazni a társadalmi szolidaritásnak - fogalmazták meg a résztvevők.
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak