km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Kormányzati portál: több antigéngyorsteszt végezhető

Kormányzati portál: több antigéngyorsteszt végezhető

A negyedik hullám megfékezéséért több antigéngyorsteszt végezhető - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

 

A portálon azt írták: a delta vírusmutáns gyors és agresszív terjedése miatt Magyarországon is elkezdődött a járvány negyedik hulláma, nő betegek száma.


A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató betegek mellett azonban rendkívül sok a hasonló tünetekkel háziorvoshoz forduló légúti beteg, és számuk a következő hetekben várhatóan tovább nő - tették hozzá.


A koronavírusos, illetve a náthás, influenzás betegek megkülönböztetéséért és a negyedik hullám megfékezéséért a betegekkel közvetlenül találkozó háziorvosok az eddiginél nagyobb számban is végezhetnek antigéngyorstesztet - folytatták -, így a betegeknek nem kell a mentőkre várniuk és a mentők teszteléssel kapcsolatos terhei is csökkenthetők .


A kormányzati oldal beszámolt arról is, hogy a PCR-mintavételezést továbbra is kizárólag a mentők, illetve az erre kijelölt egészségügyi szolgálatók végzik. A háziorvosok eddig is nagy számban végeztek antigéngyorsteszteket, a feladat nem új nekik, az ehhez szükséges gyorsteszteket és a mintavételezéshez szükséges plexi arcvédőt az Országos Kórházi Főigazgatóságtól kapják, a kormányhivatalok útján.


A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon a PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva - ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza - ismertették a részleteket.


Felhívták a figyelmet arra, hogy azok a páciensek, akiknek légúti tüneteik vannak, továbbra is telefonon jelentkezzenek háziorvosuknál. Az orvos ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat.

 

Fotó: koronavirus.gov.hu
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak