km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Kopcsándi József: A rossz hírek ellenére is optimista vagyok

Kopcsándi József: A rossz hírek ellenére is optimista vagyok

A volt városi strand területének új életre keltése és a komplex településfejlesztési tervek is szóba kerültek a Szombathelyi Televízió Fogadóórájának legújabb adásában, melynek Kopcsándi József volt a vendége. A hatos számú választókörzet önkormányzati képviselője arról is beszélt, hogy nem tartja a legjobb döntésnek a hulladékgazdálkodás államosítását.

 

A politikus nem rejtette véka alá a véleményét a márciusi oltópontcsatával kapcsolatban: „Nagyon sajnálom, hogy miközben az ország küzd egy világjárvánnyal, addig sok politikus hasznot próbál húzni a helyzetből, természetesen tisztelet a kivételnek. Szombathelyt nem kell volna büntetni azért, mert segíteni akart a védekezésben. Igaz, a városvezetésnek nem alapfeladata, hogy oltóhelyek szervezésével részt vegyen a koronavírus-járvány elleni védekezésben, azonban nem szabad azt mondani, hogy a szándék a hangulatkeltés és a hazardírozás lett volt, főleg, hogy az utolsó pillanatig mindent előkészített és leegyeztetett az önkormányzat a kormányhivatallal."

 

Állami kukaholding következik

 

Az országgyűlés év elején szavazta meg, hogy az eddig részben központi, részben önkormányzati tulajdonban működő hulladékgazdálkodási cégek feladatait teljesen átveszi az állam, hogy a tevékenységeket ellátását koncessziós szerződések keretében magánvállalatoknak adhassa. A kormány indoklása szerint a döntés nagy terhet vesz át az elmúlt négy évben csődközelbe került önkormányzati cégektől, azonban a városvezetések úgy értékelik, hogy a hulladékgazdálkodást országosan koordináló vállalat lassú pénzkezelése miatt volt veszteséges az eddigi rendszer. A képviselő beszélt róla, hogy még nagyon sok a kérdőjel a most formálódó felállás körül, például nagyon fontos lesz, hogy a szombathelyi tendert is elnyerő cég építeni fog-e a Szomhullra és a SZOVA Zrt. munkatársaira, illetve a gépparkjára. Kopcsándi József szerint a Mol Zrt.-t rebesgetik a koncesszió jövőbeli nyerteseként.

 

Érdekes párhuzam, hogy miközben a nemrég még állami tulajdonú olajipari vállalat a szóbeszéd szerint új ágazatokban készül terjeszkedni, addig a szombathelyi önkormányzati cégek a túlélésért küzdenek. Ezzel kapcsolatban szóba került, hogy picit burokban működnek a városi társaságok: „Úgy normális, hogy az önkormányzat, mint tulajdonos finanszírozza és védi a Szombathely működése szempontjából nélkülözhetetlen alapfeladatokat ellátó társaságokat. Ezalól a Távhő kivétel, amelynek a piaci versenyben is vannak csápjai.”

 

A politikus tapasztalt gazdasági szakember is, megpróbálja optimistán szemlélni a mostani helyzetet. „Minden rosszban van valami jó. A pandémia rávilágította a vállalatok menedzsmentjét, hogy lehet másképp is tevékenykedni, nyitottnak lenni az új megoldásokra. Például ilyen a home office elterjedése, ami lassan már a munka törvénykönyvébe is be fog kerülni. Mellette nagyon fontosnak tartom, hogy Szombathelyen az önkormányzati gazdasági társaságok a lehető legszorosabban működjenek és dolgozzanak együtt, erre szoktam biztatni minden vezetőnket.” – fűzte hozzá.

 

Okos és komplex városfejlesztés

 

Nehéz év vár ránk. Közeledünk a következő országgyűlési választásokhoz, a városvezetés harcban áll a kormányzattal az elvonások és a lehetséges kompenzáció kapcsán. A rossz kilátások ellenére Kopcsándi József bizakodó az előttünk álló időszakot illetően. A műsorban beszélt róla, hogy nagyon rossz iránynak tartja, hogy éppen a pandémia alatt esik el a város olyan bevételi forrásoktól, mint a helyi iparűzési adó egyik fele, vagy a parkolási díjak, miközben a Szombathely által fizetendő szolidaritási adó mértékét 2,7 milliárdra emeli az állam.

 

Szerinte nem fogytak el a város lehetőségei: „Jól kell pályáznunk az új Európai Uniós ciklus költségvetési forrásaira. Információim szerint az EU a komplex segítséget jelentő beruházásokat fogja támogatni, tehát egy egész városnegyed felújításával érdemesebb tervezni, mintha kiragadnánk egy-egy járda- vagy csatornafelújítást.” Elhangzott, hogy már Kopcsándi József is felvetett több körzeti elképzelést az Éljen Szombathely! frakciónak. Például a volt városi strand területén, az alapellátó és az épülő bölcsőde mellé, szeretne egy „nyugodt, gyönyörű” kis közparkot építtetni, ugyanakkor a Sugár és a Markusovszky utcák kereszteződésében is el tudna képzelni egy körforgalmat, és a Markusovszky-híd felújítását is régóta szorgalmazza.

 

CsA

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

 

Az önkormányzati oltópontok körül kialakult vita és a körzeti fejlesztések, köztük a nemrég átadott Egészségügyi Alapellátó Központ és a szomszédban épülő bölcsőde, illetve a környék közlekedési beruházásai is témák voltak az interjú során. A beszélgetés visszanézhető a Szombathelyi Televízió YouTube-csatornáján.

 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.