km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Könyves vakrandira várták a betűk szerelmeseit

Könyves vakrandira várták a betűk szerelmeseit

Február 14-e nemcsak a szerelmesek ünnepe - világszerte ekkor tartják a Nemzetközi Könyvajándék Napot is. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban könyves vakrandira várták az olvasókat, a könyvtárosok pedig városszerte olvasnivalókat rejtettek el, amiket bárki megtalálhatott.

 

Tizedik alkalommal csatlakozott a Berzsenyi Dániel Könyvtár a Nemzetközi Könyvajándék Naphoz. Az intézmény dolgozói a könyvtár különböző pontjain becsomagolt ajándékkönyveket rejtettek el, és a gyerekeknek is külön programmal készültek. Délelőtt három szombathelyi iskolából két turnusban érkeztek alsó tagozatos diákok, hogy meghallgassák Tatu és Patu történetét. A történetben maguk a gyerekek is részt vettek. Tatu és patu két finn mesealak, akik kitalálnak mindenféle olyan dolgot, amivel kedvet csinálhatnak a hétköznapi, nehezen viselhető dolgokhoz, pl. az iskolához és az olvasáshoz. A gyerekek állathangok utánzásával kapcsolódtak be a mesébe.  


A kezdeményezés legfőbb célja, hogy a gyerekeket megismertessék a könyvolvasás sokszínű élményével. A finn mese után olvasnivalót is ajándékoztak egymásnak. 


Zsigri Mária, a Berzsenyi Dániel Könyvtár gyermekkönyvtárosa az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy akárhány digitális eszköz van a kezünkben, a könyvnek a forgatása és az analóg olvasás az mindig nagyon fontos lesz a gyerekeknek a fejlődése szempontjából. Ők pedig e mellé álltak 10 évvel ezelőtt, és ezért minden évben február 14-én vendégül látnak gyerek csoportokat, akik egymásnak ajándékoznak könyveket. Ha valaki nem tudott otthonról könyvet hozni, ami jó állapotú, a könyvtár kisegítette a gyerekeket. A foglalkozásra 10-20 könyvet készítettek ki a gyerekeknek. 


A Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmából a könyvtár munkatársai körülbelül 30, gondosan csomagolt olvasnivalót helyeztek el a város különböző pontjain, illetve a könyvtárban. Ez egyfajta vakrandi, becsomagolták a könyveket, hívószavakat is írtak rá, hogy mit is takar a csomagolás. Másfél hete erre készültek a könyvtár dolgozói.


Waldinger Dóra tájékoztató könyvtáros hozzátette, hogy ezt minden évben nagyon élvezik ők is. Jó kihívás kitalálni évről-évre, hogy hol rejtsék el, illetve nagyon szeretik, ha érkezik visszajelzés az olvasóktól, hogy mit és hol találták, illetve, örülnek-e a könyveknek.


A csomagolópapíron olvasható néhány szó tájékoztatta a szerencsés megtalálót a könyv tartalmáról. A kínálat rendkívül sokszínű volt: gyermek- és ifjúsági könyvekkel, tudományos kiadványokkal, krimivel, szépirodalommal vagy éppen romantikus regényekkel egyaránt találkozhattunk városszerte.

 

 

 


Forrás: SZTV
Fotó: Berzsenyi Dániel Könyvtár/Facebook

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.