km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
Könyvek találtak gazdára a szerelmesek napján

Könyvek találtak gazdára a szerelmesek napján

Vakrandi egy könyvvel, veszíts el egy könyvet! Ezek a Nemzetközi Könyvajándék nap hívószavai, melyhez a Berzsenyi könyvtár is csatlakozott, immár 8. alkalommal. Idén is könyvcsomagot juttattak el nélkülöző gyerekekhez, a felnőtteket pedig játékra várták.

 

,,Írunk rá egy-két kis hívó szót, ami alapján tudnak választani az olvasók, kap egy kis masnit, meg az olvasói lap”. Így készültek a Berzsenyi könyvtárban a Nemzetközi Könyvajándék napra. A szerelmesek ünnepe mellett ez az esemény is fontos helyet kap már évek óta február 14-én a szombathelyiek kalendáriumában. Becsomagolt és hívószóval ellátott zsákbamacska könyv került a polcra, délutánig 50 kötet talált gazdára. 


Bozzai Judit gyermekkönyvtáros elmondta, hogy az egyik programjuk a vakrandi egy könyvvel. Tavaly, amikor a pandémia idején az olvasók nem jöhettek be a könyvtárba, és csomagban kapták meg az igényelt könyveket, mindenki az érdeklődési körének megfelelően egy meglepetés könyvet is kapott. 


Idén két helyi és egy vidéki programmal készültek. A könyvajándék nap célja, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen fontos, hogy a gyermekek könyvközelben legyenek, és minden gyerek kapjon könyv ajándékot ezen a napon. Minden évben elmennek egy Szombathelytől kissé távolabb lévő településre, ahonnan nem biztos, hogy a gyerekek túl gyakran eljutnak ilyen könyvtárba, mint az ő gyermekkönyvtáruk, és nekik ajándékoznak könyveket. Idén Kámba mentek, az ottani művészeti óvodába. 


A benti polcok megtöltése után Judit a város felé vette az irányt egy másik könyvcsomaggal. Szeretnék, ha a könyvajándék nap nem csak a négy fal között zajlana. Úgyhogy a városba több helyen elhelyeztek, elhagytak, elveszítettek egy könyvet.


A könyvtár ezen a napon mindenkit spontán könyv-ajándékozásra buzdított: otthon már elolvasott, vagy dupla példányban meglévő, jó állapotú könyvek ,,elhagyására,, a városban. Padokon, buszmegállókban és forgalmas helyeken lehetett találkozni a könyv ajándékokkal.

 

Fotó: Berzsenyi Dániel Könyvtár Facebook-oldala

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak