km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Koczka Tibor Lenkai Nóráról: Döntse el, hogy rektori biztos, vagy polgármesterjelölt!

Koczka Tibor Lenkai Nóráról: Döntse el, hogy rektori biztos, vagy polgármesterjelölt!

Egy nappal azután tartott sajtótájékoztatót a Pro Savaria politikusa, hogy a Fidesz megerősítette: valóban Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa lesz dr. Nemény András polgármester kihívója a 2024-es önkormányzati választáson. Koczka szerint Hende Csaba jó szokásához híven ismét másokra tolta a felelősséget.

Tovább folytatódik Hende Csaba politikai pilótajátéka Szombathelyen címmel tartott sajtótájékoztatót pénteken délután Koczka Tibor önkormányzati képviselő (Pro Savaria). Az előző nap küldött meghívóban még kérdőjel is szerepelt a cím végén, ám azóta felbolydult a közélet Szombathelyen: hivatalosan is bejelentette a Fidesz, hogy kiket indítanak az önkormányzati választáson.

„A pilótajátékot nem nagyon kell bemutatni senkinek, de az a lényege, hogy aki a csúcson van, az mindig jól jár. Ez itt jelen esetben Hende Csaba. A középen állók, akik szerepelnek a közgyűlésben, a különböző bizottságokban és a Fidesz elnökségben is tagok még úgy ahogy jól járnak. És lenne az alapja ennek a piramisnak az a sok-sok jelölt, illetve képviselő, akik a Fideszt képviselik a különböző politikai színtereken. Na most ők, akik hónapról hónapra, évről évre változnak. Például az öt évvel ezelőtti indulók közül – akik nem nyertek képviselői helyet – egyet sem látunk az idei indulók között” – kezdte a politikus.

Majd azzal folytatta, idén nyilván nem kereste meg őt Hende Csaba, hogy indulna-e a Fidesz színeiben, de szerinte a nyilatkozatokból az derül ki: ismét az a cél, hogy megújuljon a szombathelyi Fidesz.

„Tíz évvel ezelőtt pont ezzel keresett meg: meg kell újítani a szombathelyi Fideszt, és pont rád van szükség, a tudásodra, a tapasztalatodra. Balek voltam, bedőltem. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy a Fidesz listavezetője vagyok és az első vagy a második frakcióülésen kiderült, hogy nem a tudásunkra, nem a tapasztalatunkra van szükség, hanem arra, hogy mindig azt csináljuk, amit Hende Csaba vagy a központ mond” – idézte fel.

Emlékeztetett: mióta Hende Csaba a szombathelyi Fidesz vezetője, azóta nem volt olyan polgármester-jelöltjük, aki Fidesz-tag. Szabó Gábor fideszes polgármester volt 1998 és 2002 között, de 2006-ban Molnár Miklóst indították, aki a Pro Savaria tagja, 2010-ben és 2014-ben a KDNP-s Puskás Tivadart, 2019-ben a párton kívüli Balázsy Pétert, most pedig a szintén párton kívüli Lenkai Nóra lesz a Fidesz polgármester-jelöltje.

„Nem tudom hová tenni ezt az óriási káderhiányt, de valamelyik interjújában Hende Csaba még előnyként is aposztrofálta, hogy Lenkai Nóra párton kívülről érkezik. Előnyére mondta azt is, hogy okos, erős nők kellenek a politikába. Ezt annyira jó ütemérzékkel nyilatkozta, hogy akkor mondott le a köztársasági elnök és a Fidesz eddigi listavezetője” – emlékezett vissza.

Kitért arra is, volt némi polgármesterjelölti casting az ősz folyamán: öt jelölt neve is felmerült. Elsőként az egyetlen, politikai tapasztalatokkal bíró Illés Károlyé, aki két évtizede köthető a Fideszhez: tíz éve képviselő, volt alpolgármester, jelenleg a Fidesz frakcióvezetője.

Rajta kívül szóba került ismét a még mindig párton kívüli Balázsy Péter, a KDNP-s Melega Miklós, Horváth Bianka és végül Lenkai Nóra, akit egyébként korábban egy bizottsági ülésen megkérdezett Czeglédy Csaba, hogy igaz-e, hogy politikus akart lenni. Lenkai pedig jegyzőkönyvbe mondta és határozottan cáfolta ezt, mondván, nagyon jól érzi magát az egyetemen.

„Még nem is lett politikus és lehet, hogy tudtán kívül, de mégiscsak egy hazugságba keveredett. Amikor két hónappal ezelőtt egy sajtótájékoztatón elmondtam, hogy a pártközpont megüzente Hende Csabának, ha nem tud polgármesterjelöltet állítani Szombathelyen, akkor neki kell indulnia, azután elkezdődött a kapkodás. Hende Csaba jó szokásához híven a felelősséget ismét másokra tolta: arra a harminc bátor emberre, akik írtak egy nyilatkozatot, hogy Lenkai Nórát látnák a legjobbnak” – mondta Koczka.

„Én szorítok Lenkai Nóráért, sok sikert kívánok neki, de tudnia kell, hogy ez egy nagyon ingoványos terep. Az első lecke a politikában: nincsen olyan, hogy soha. És mindjárt itt van egy dilemma, amit fel kellene oldania: ő jelenleg az ELTE SEK rektori biztosa, mától pedig hivatalosan is a Fidesz szombathelyi polgármesterjelöltje. Mostantól nem tudhatják a szombathelyiek, hogy rektori biztos minőségében jelenik meg az intézményben vagy egy adott rendezvényen, vagy a Fidesz polgármesterjelöltjeként. Én úgy gondolom, ezt az anomáliát csak Lenkai Nóra tudja feloldani, mégpedig egyféleképpen: felfüggeszti a munkáját az egyetemen és ebben a három hónapban a polgármesterjelölti kampányára koncentrál, ami amúgy is egész embert kíván. Ha június 9-én megnyerné a választást, akkor polgármesterként tudja szolgálni a szombathelyieket, ha pedig alulmarad, folytathatja munkáját rektori biztosként” – hangsúlyozta Koczka.

Szerinte ez lenne a legjobb megoldás, főleg, hogy a szombathelyi önkormányzat évente 130 millió forinttal támogatja a szombathelyi egyetemet, ami az ELTE több tízmilliárdos költségvetésében egy csepp a tengerben, de pont annyi, hogy kijön belőle Lenkai Nóra munkatársainak, titkárságának a költségvetése.

„A világért sem szeretném, ha az a gyanú merülne fel, hogy ebből a szombathelyi önkormányzati támogatásból egy fillért is fideszes propagandára fordította. Hende Csaba politikai pilótajátéka tehát tovább folytatódik Szombathelyen, és június 9-én ki fog derülni, hogy puha landolás, vagy kemény földbe állás lesz a vége” – zárta mondandóját Koczka.

 

CzB

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.