km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Kiss Mari: Hetvenkedik!

Kiss Mari: Hetvenkedik!

„Rab vagy, amíg a szíved lázad – / úgy szabadulsz, ha kényedül / nem raksz magadnak olyan házat, / melybe háziúr települ.” (József Attila: Eszmélet) Negyedik gimnazistaként, szavalóversenyen mondta el Kiss Mari. Várkonyi Zoltán (a színművészeti főiskola rektora, a Vígszínház igazgatója) zsűritagként a lelkére kötötte: felvételizzen a színművészetire. Szót fogadott. Elsőre felvették. Utóbb csak egy helyre nem hívták (ahová titokban vágyott): a Vígbe. 

Akárcsak József Attila, ő sem szereti a kényszert. (Van, aki igen?) Önálló, független művészként keresi a maga útját. Mindmáig kihívásokra vágyik. Sohasem futamodik meg a nehézségek elől. A színház egészét csodának éli meg. Lenyűgözi a megszületett pillanat. Csakis a tehetség, az elhivatottság, a nagyfokú képesség vonzza, érdekli, élteti. A tökéletességre vágyik. Meg azon túlra.

Megfogalmazni, megmutatni valami egészet, de még annál többet is. Amiként tette Jeles András, Valló Péter, Mohácsi János, Alföldi Róbert, Zsótér Sándor, Béres Attila rendezőkkel a WSSZ-ben (2008-2019-ig), az egyik alapító tagként. Egyetlen példa: a korszakos Zarándokénekben döbbenetes volt a halni induló Rin anyóként! Anno a Madách Színházban együtt öltözött Psota Irénnel, játszott Tolnay Klárival, Dayka Margittal, Mensáros Lászlóval… A Vámmentes házasság (1981) című filmben nyújtott teljesítményéért a kritikusoktól a legjobb női alakítás díját kapta, a Chicago Filmfesztiválon az Ezüst Hugo-t. 1992: Jászai-díj. 2021: a legjobb női főszereplőnek járó díj (eSzínház Fesztivál) A rendes lányok csendben sírnak-ért, amit (ugye, a titkos vágyak valóra válnak?!) a Vígszínház mutatott be.

Hamarosan „hazajön” Szombathelyre: a Koldusoperában láthatjuk. A Képtár egyik kiállítás-megnyitóján (ismét) József Attila-verset élt át, az Ars poeticát: „Én mondom: Még nem nagy az ember. / De képzeli, hát szertelen. / Kísérje két szülője szemmel: / a szellem és a szerelem!” A Jóisten éltesse sokáig Kiss Marit! 

Szenkovits Péter

Fotó: Stekovics Gáspár

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.