km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Kiss Mari: Hetvenkedik!

Kiss Mari: Hetvenkedik!

„Rab vagy, amíg a szíved lázad – / úgy szabadulsz, ha kényedül / nem raksz magadnak olyan házat, / melybe háziúr települ.” (József Attila: Eszmélet) Negyedik gimnazistaként, szavalóversenyen mondta el Kiss Mari. Várkonyi Zoltán (a színművészeti főiskola rektora, a Vígszínház igazgatója) zsűritagként a lelkére kötötte: felvételizzen a színművészetire. Szót fogadott. Elsőre felvették. Utóbb csak egy helyre nem hívták (ahová titokban vágyott): a Vígbe. 

Akárcsak József Attila, ő sem szereti a kényszert. (Van, aki igen?) Önálló, független művészként keresi a maga útját. Mindmáig kihívásokra vágyik. Sohasem futamodik meg a nehézségek elől. A színház egészét csodának éli meg. Lenyűgözi a megszületett pillanat. Csakis a tehetség, az elhivatottság, a nagyfokú képesség vonzza, érdekli, élteti. A tökéletességre vágyik. Meg azon túlra.

Megfogalmazni, megmutatni valami egészet, de még annál többet is. Amiként tette Jeles András, Valló Péter, Mohácsi János, Alföldi Róbert, Zsótér Sándor, Béres Attila rendezőkkel a WSSZ-ben (2008-2019-ig), az egyik alapító tagként. Egyetlen példa: a korszakos Zarándokénekben döbbenetes volt a halni induló Rin anyóként! Anno a Madách Színházban együtt öltözött Psota Irénnel, játszott Tolnay Klárival, Dayka Margittal, Mensáros Lászlóval… A Vámmentes házasság (1981) című filmben nyújtott teljesítményéért a kritikusoktól a legjobb női alakítás díját kapta, a Chicago Filmfesztiválon az Ezüst Hugo-t. 1992: Jászai-díj. 2021: a legjobb női főszereplőnek járó díj (eSzínház Fesztivál) A rendes lányok csendben sírnak-ért, amit (ugye, a titkos vágyak valóra válnak?!) a Vígszínház mutatott be.

Hamarosan „hazajön” Szombathelyre: a Koldusoperában láthatjuk. A Képtár egyik kiállítás-megnyitóján (ismét) József Attila-verset élt át, az Ars poeticát: „Én mondom: Még nem nagy az ember. / De képzeli, hát szertelen. / Kísérje két szülője szemmel: / a szellem és a szerelem!” A Jóisten éltesse sokáig Kiss Marit! 

Szenkovits Péter

Fotó: Stekovics Gáspár

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.