km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Útdíj: kismértékben emelkedik a megyei matrica ára

Útdíj: kismértékben emelkedik a megyei matrica ára

Január 31-én 24 óráig érvényesek a tavalyi évre megváltott autópálya matricák. Vas megyében az M86-os út használata díjköteles, amelyet sokan vesznek igénybe megyei matricával. Ezért az idén a tavalyi 5 ezer forinttal szemben 2021-re 5 ezer 200 forintot kell fizetni.

 

Alig elhagyva Szombathely határát tábla figyelmezteti az autósokat az M86-oson, hogy a Csorna felé tartó útszakasz díjköteles. Ez a valamennyi útszakaszra érvényes éves, havi, 10 napos és Vas megyei autópálya matricával használható. Személygépkocsikra az országos, egész évre szóló matrica 44660, a havi 4970, míg a 10 napos 3640 forintba kerül. A 2021. évi megyei matricáért 5200 forintot kell fizetni. Ebből Vas megyében valamivel több, mint 42 ezer fogyott 2020-ban, ami megegyezik a 2019-es adatokkal. 


Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója az SZTV érdeklődésére így nyilatkozott: “Egy kicsit a megyei matricák tekintetében kevesebb fogyott, egy ilyen átlagosan 5%. Viszont ezt meghaladó volt az éves matricáknak a növekménye. Úgyhogy most úgy tűnik, hogy ebben az előértékesítési szakaszban inkább több éves fogyott, viszont egy kicsit kevesebb matrica. Úgyhogy ebből a szempontból nem lóg ki nagyon az átlagból a Vas megyei csökkenés.”


A belföldi járművek bliccelési aránya nagyon alacsony, ez azt jelenti, hogy aki felhajt a fizetős utakra az tudja, hogy matricát kell vennie és meg is veszi azt. A fizetős utakat használó magyar rendszámú járművek 99,7%-a rendelkezik úthasználati jogosultsággal. Az osztrák határ közelsége miatt zömében külföldi járművekre szabtak ki büntetést a Vas megyei útszakaszon.
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
100 százalékos teljesítménnyel nyerte a bajnokságot az SZKKA
Az NB/I B-s kézibajnokság zárófordulójában az Orosházát is legyőzte Vida Gergő együttese, amely mind a 30 bajnokiját megnyerte.
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.