km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Útdíj: kismértékben emelkedik a megyei matrica ára

Útdíj: kismértékben emelkedik a megyei matrica ára

Január 31-én 24 óráig érvényesek a tavalyi évre megváltott autópálya matricák. Vas megyében az M86-os út használata díjköteles, amelyet sokan vesznek igénybe megyei matricával. Ezért az idén a tavalyi 5 ezer forinttal szemben 2021-re 5 ezer 200 forintot kell fizetni.

 

Alig elhagyva Szombathely határát tábla figyelmezteti az autósokat az M86-oson, hogy a Csorna felé tartó útszakasz díjköteles. Ez a valamennyi útszakaszra érvényes éves, havi, 10 napos és Vas megyei autópálya matricával használható. Személygépkocsikra az országos, egész évre szóló matrica 44660, a havi 4970, míg a 10 napos 3640 forintba kerül. A 2021. évi megyei matricáért 5200 forintot kell fizetni. Ebből Vas megyében valamivel több, mint 42 ezer fogyott 2020-ban, ami megegyezik a 2019-es adatokkal. 


Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója az SZTV érdeklődésére így nyilatkozott: “Egy kicsit a megyei matricák tekintetében kevesebb fogyott, egy ilyen átlagosan 5%. Viszont ezt meghaladó volt az éves matricáknak a növekménye. Úgyhogy most úgy tűnik, hogy ebben az előértékesítési szakaszban inkább több éves fogyott, viszont egy kicsit kevesebb matrica. Úgyhogy ebből a szempontból nem lóg ki nagyon az átlagból a Vas megyei csökkenés.”


A belföldi járművek bliccelési aránya nagyon alacsony, ez azt jelenti, hogy aki felhajt a fizetős utakra az tudja, hogy matricát kell vennie és meg is veszi azt. A fizetős utakat használó magyar rendszámú járművek 99,7%-a rendelkezik úthasználati jogosultsággal. Az osztrák határ közelsége miatt zömében külföldi járművekre szabtak ki büntetést a Vas megyei útszakaszon.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!