km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Kiesés: elmarad a külföldi vendégvadászok egy része

Kiesés: elmarad a külföldi vendégvadászok egy része

Még nem tudják pontosan a vadásztársaságok, hogy mekkora kiesést hoz nekik a koronavírus-járvány, mert a külföldi vendégvadászok egy része elmaradt. A vadászati hatóság szerint a szezonra meghatározott kilövési terv teljesítése ennek ellenére jól halad. A szeptemberben kezdődött gímszarvas idényben a legnagyobb trófea 14,5 kg-os volt.

 

Szárhossz, ágak száma, körméret, gyöngyözöttség, szín – csak néhány szempont, amely szerint pontozzák és minősítik minden elejtett gímbika trófeáját. A megye 53 vadászatra jogosultja a kormányhivatal földművelésügyi osztályára hozza bírálatra az agancsokat.


Vas megyében ebben idényben 4.500 szarvast, ebből 1200 bikát kell elejteniük a vadászoknak a hatóság előírása alapján. Tavaly egy 13 kg feletti trófea volt a legnagyobb, idén már esett el egy 14,5 kg-os is. Tóth Gábor, a Vas Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, majdnem elérték a mai nappal az 500 darabot. Úgy tapasztalták, hogy nagy lemaradás nincs a tervhez képest, sőt a tavalyi tervszámok jönnek. A félelem a vírus miatt, hogy nem érkeznek a vendégvadászok, szerencsére itt Vas megyében kevésbé látszódik, mint az ország többi területén.


A vadásztársaságok így is nagy kieséssel számolnak. Gagyi István, a Vadászkamara Vas Megyei Szervezete elnöke hozzátette, a magyar vadászok fizetőképessége nem mindig olyan, mint egy külföldi, osztrák-német-svájci vagy cseh vendégnek. Nehéz azt a tagnak megmagyarázni, hogy 20-30-50 százalékos kedvezménnyel lőhet egy trófeás vadat, de annak lehet milliós értéke is. Nem tudjuk, hogy mi lesz.


Az északi megyehatár mentén gazdálkodó Május 1 Vadásztársaság elnöke szerint a vírushelyzet negatív hatásait már az őzbakvadászatnál is érezték. Gímszarvasból 12 bikát és 50 tarvadat kell elejteniük. Németh Péter elnök hozzátette, sajnos nagybikával nem tudnak büszkélkedni, csak fiatal bikákkal. A tervük 50 százalékát teljesítették eddig, most jön igazán a neheze. A bőgés véget ér, elfáradnak a bikák, később mozdulnak. Nem tudják, sikerül-e az idei évben a tervet teljesíteni.


A gímszarvas vadászati idény szeptembertől február végéig tart. A bikák nagy részét a bőgés idején ejtik el.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet