km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Ki kell másznunk e pokolból: Gyabronka József a Weöres Sándor Színházban

Ki kell másznunk e pokolból: Gyabronka József a Weöres Sándor Színházban

Kézen fogva kísért bennünket a pokolban múlt vasárnap, a Weöres Sándor Színházban Gyabronka József (1953) Jászai-díjas színművész.

Az alvilágban tévelygőkkel – embertársainkat kifosztókkal, megtiprókkal, kollaborálókkal – randevúztatta közönségét. Olyanokkal, akik meggyalázták az ember(i)ség fogalmát. Olykor Isten nevében. Hogy e tapasztaláshoz nem is igazán szükségeltetik tűz-tavi „turistaprogram”? Csupán csak körbe kellene nézünk, hogy az e világi vétkezők sorát lajstromba vehessük. Persze a revíziót kinek-kinek önmagával, a saját ténykedésével, a mulasztásaival, a tévelygéseivel kellene kezdenie. Elodázhatatlan feladat.    

Dante Alighieri (1265, Firenze – 1321, Ravenna) Isteni színjátékának első harmada a Pokol. Ennek esszenciáját (velejét), eszenciáját (sűrítményét) nyújtotta át a fajsúlyos művésszé érett Gyabronka József. Nádasdy Ádám (nyelvész, költő, esszéista) mesteri fordításában, Török Tamara (dramaturg), Kocsis Gergely (író, rendező, színész) kifogástalan közreműködésével. 
Dantét a költő Vergilius (Kr.e. 70-19) kalauzolja a pokolban.

A monodrámának néhány vendéganyag is a része. Primo Levi (1919-1987; partizán, kémikus, holokauszt-túlélő) Ember ez? című alkotása fel nem dolgozható traumákkal szembesít. Karl Bruckner (1906-1982; gyermekíró) A bomba napjában 1945 augusztusával „indít”. Sadanó, a hiroshimai kislány (1943-1955) sugárterhelés utóhatására elhatalmasodó nyirokmirigy-leukémiában hal meg. Marco Martinelli (1962-2023; szaktanácsadó, író) A vizek hangjai című művében gumicsónakkal a Földközi-tengeren átkelni kényszerülők tragédiáját rögzíti.

Pokoli e – XXI. századi – lét. Gyabronka József majdhogynem a lehetetlenre inspirál: „célozzuk meg” a földi Paradicsomot.  

Szenkovits Péter 

Fotó: Weöres Sándor Színház/Mészáros Zsolt

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Szombathelyi Haladás - Tiszakécske 0-0 (Cikkünk folyamatosan frissül!)
A Merkantil Bank liga 22. fordulójában a zöld-fehérek a Tiszakécskét látják vendégül.
Ezentúl gyermekfelügyelet is igénylehető az AGORA-nál rendezvények alatt
Az AGORA nemrég egy új kezdeményezést indított útjára, rendezvényei alatt gyermekfelügyeletet biztosítanak, így a kultúrát szerető család minden tagjának örömteli lehet a kikapcsolódás.
Szereti a baracklekvárt? Rossz hírünk van!
Termelői Facebook-csoportokba egyre több kép kerül fel arról, hogy virágzásnak indultak a sárgabarack fák a Dunántúltól az Észak-Alföldig. Ez azonban nagyon rossz hír a gazdáknak és a fogyasztóknak is, a kajszi ugyanis rendkívül fagyérzékeny, azt pedig nehéz elképzelni, hogy májusig ne érkezzen még fagyhullám az országba.
Kitörte a szalagkorlát lábait az ittas sofőr az M86-oson
A férfi egy enyhe jobbos kanyart egyenesített ki az M86-os autóúton Vép térségében, lezúzta a szalagkorlátot, kitörve annak lábait, ő könnyebben sérült meg. A szonda kimutatta, hogy fogyasztott alkoholt, mielőtt autóba ült, tudósított a helyszínről a 112Press.hu.
A kommunizmus áldozataira emlékezett a városvezetés
A Király utca 14. előtt hajtottak főt és koszorúztak, annál az épületnél, a volt ÁVH-székháznál, ahol a kommunista diktatúra idején az Államvédelmi Hatóság kegyetlenül megkínozta a rendszeridegennek bélyegzetteket.