km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Ki akarta megölni Márkus Emíliát?

Ki akarta megölni Márkus Emíliát?

Amit eddig nem tudtál Szombathelyről... címmel indult sorozat a Savaria Turizmus Kft. Tourinform Iroda Szombathely hivatalos Facebook-oldalán. Ezúttal Márkus Emília elleni merényletkísérletről olvashatunk.

A posztban így fogalmaznak: "Tudtad, hogy  a szombathelyi származású ünnepelt színésznő Márkus Emília életére törtek 1908-ban? .....Avagy gyilkos a fürdőszobaszekrényben...

Egy igencsak furcsa, és meghökkentő merénylet-kísérlet tartotta lázban 1908. őszén a fővárosiakat.  A korszak istenített színésznőjét az akkor 48 éves Márkus Emíliát ugyanis a korábbi kellékesnője próbálta megölni...

Miért akarta megölni a kor bálványozott színésznőjét? A  45 éves Gregus Jankát nem sokkal korábban bocsátották el a Nemzeti Színháztól, mert nem kevés pénzzel rövidítette meg a teátrumot. A nő bosszút forralt, azt viszont senki sem értette, miért a Szőke Csodán próbált elégtételt venni, hiszen nem volt köze az elbocsátásához.  Gregus Janka Alagon szerzett egy pisztolyt, majd a Rákóczi úton töltényeket vásárolt hozzá. 1908. október 4-én éjjel Márkus Emília Múzeum körút 2. szám alatti lakásába lopózott, majd elbújt a toalettszobában található szekrényben. A színésznő reggel felébredt és mit sem sejtve leült a tükör elé, hogy megfésülködjön. Ekkor lépett ki a szekrényből Gregus Janka, pisztolyt szegezett a színésznőre, majd elsütötte a fegyvert. A golyó átütötte Márkus hálóingét, de csodával határos módon a primadonnát nem érte, hanem a falba fúródott.

A színésznő gyorsan eszmélt, kirohant a toalettszobából és bezárkózott a hálószobába, míg a kellékesnő  Márkus férjének dohányzószobájában  maga ellen fordította a pisztolyt. Két lövése közül azonban egyik sem volt halálos. A Rókus kórházba szállították, ahol heteken belül teljesen felépült. Gregus búcsúlevelet  írt, amelyben  a színház vezetőségét hibáztatta, és kérte, hogy temessék a testét Márkus Emília mellé. E kérése meglehetősen érthetetlenül hangzott, ám az egyik lapnak a merénylet előtt elküldött levelében arra hivatkozott, hogy hosszú ideig „bűnös szerelmi viszonyt” folytatott Márkus Emíliával.

A színésznő mindezt határozottan cáfolta, mondván, meghibbant szegény kellékes az elbocsátása után. Gregus Jankát felépülése után letartóztatták gyilkossági kísérletért, azonban még a tárgyalást sem várták meg, felmentették a vád alól és szabadon távozhatott- sokak szerint köszönhetően Márkus Emíliának....

A kellékes boldog volt, hogy elhagyhatta a rendőrségi fogdát, még hálálkodott is Márkusnak. Némelyek szerint azért járt  Márkus Emília a kellékes érdekében az igazságügyi miniszternél, mert tartott attól, hogy a nyilvános bírósági tárgyaláson Gregus rá nézve kellemetlen és kínos dolgokat mond, mint például a már említett bűnös, szerelmi viszony...... Az igazságot sosem tudhatjuk meg.... ki-ki döntse el maga..."

(Fotó: wikipedia, Arcanum)

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.