km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Ki akarta megölni Márkus Emíliát?

Ki akarta megölni Márkus Emíliát?

Amit eddig nem tudtál Szombathelyről... címmel indult sorozat a Savaria Turizmus Kft. Tourinform Iroda Szombathely hivatalos Facebook-oldalán. Ezúttal Márkus Emília elleni merényletkísérletről olvashatunk.

A posztban így fogalmaznak: "Tudtad, hogy  a szombathelyi származású ünnepelt színésznő Márkus Emília életére törtek 1908-ban? .....Avagy gyilkos a fürdőszobaszekrényben...

Egy igencsak furcsa, és meghökkentő merénylet-kísérlet tartotta lázban 1908. őszén a fővárosiakat.  A korszak istenített színésznőjét az akkor 48 éves Márkus Emíliát ugyanis a korábbi kellékesnője próbálta megölni...

Miért akarta megölni a kor bálványozott színésznőjét? A  45 éves Gregus Jankát nem sokkal korábban bocsátották el a Nemzeti Színháztól, mert nem kevés pénzzel rövidítette meg a teátrumot. A nő bosszút forralt, azt viszont senki sem értette, miért a Szőke Csodán próbált elégtételt venni, hiszen nem volt köze az elbocsátásához.  Gregus Janka Alagon szerzett egy pisztolyt, majd a Rákóczi úton töltényeket vásárolt hozzá. 1908. október 4-én éjjel Márkus Emília Múzeum körút 2. szám alatti lakásába lopózott, majd elbújt a toalettszobában található szekrényben. A színésznő reggel felébredt és mit sem sejtve leült a tükör elé, hogy megfésülködjön. Ekkor lépett ki a szekrényből Gregus Janka, pisztolyt szegezett a színésznőre, majd elsütötte a fegyvert. A golyó átütötte Márkus hálóingét, de csodával határos módon a primadonnát nem érte, hanem a falba fúródott.

A színésznő gyorsan eszmélt, kirohant a toalettszobából és bezárkózott a hálószobába, míg a kellékesnő  Márkus férjének dohányzószobájában  maga ellen fordította a pisztolyt. Két lövése közül azonban egyik sem volt halálos. A Rókus kórházba szállították, ahol heteken belül teljesen felépült. Gregus búcsúlevelet  írt, amelyben  a színház vezetőségét hibáztatta, és kérte, hogy temessék a testét Márkus Emília mellé. E kérése meglehetősen érthetetlenül hangzott, ám az egyik lapnak a merénylet előtt elküldött levelében arra hivatkozott, hogy hosszú ideig „bűnös szerelmi viszonyt” folytatott Márkus Emíliával.

A színésznő mindezt határozottan cáfolta, mondván, meghibbant szegény kellékes az elbocsátása után. Gregus Jankát felépülése után letartóztatták gyilkossági kísérletért, azonban még a tárgyalást sem várták meg, felmentették a vád alól és szabadon távozhatott- sokak szerint köszönhetően Márkus Emíliának....

A kellékes boldog volt, hogy elhagyhatta a rendőrségi fogdát, még hálálkodott is Márkusnak. Némelyek szerint azért járt  Márkus Emília a kellékes érdekében az igazságügyi miniszternél, mert tartott attól, hogy a nyilvános bírósági tárgyaláson Gregus rá nézve kellemetlen és kínos dolgokat mond, mint például a már említett bűnös, szerelmi viszony...... Az igazságot sosem tudhatjuk meg.... ki-ki döntse el maga..."

(Fotó: wikipedia, Arcanum)

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A szomszéd megyében kapták el az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt, akit tizenhárom hatóság körözött
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai elfogtak egy férfit, akit több hatóság keresett, európai elfogatóparancs is érvényben volt ellene – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu-n.
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.