km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Ki a következő?: mellrákon átesett nők történeteit meséli a fotókiállítás a spotházban

Ki a következő?: mellrákon átesett nők történeteit meséli a fotókiállítás a spotházban

Két kiállítás nyílt egy ügy érdekében szerdán az Agora Művelődési és Sportház galériáján. A Ki a következő? és az Egy élet-két csoda című tárlatok olyan fiatal nőket, édesanyákat mutatnak be, akik átestek a mellrákon. A szervezők célja felhívni a figyelmet a betegségre, a szűrővizsgálatok fontosságára, reményt adni az érintett hölgyek számára.

 

Figyelemfelkeltő, két részből álló kiállítás nyílt az Agora galériáján a nemzetközi nőnap alkalmából. A Ki a következő? című tárlaton 10 mellrekonstrukción átesett nő vállalja történetét és műtéti hegeit, amelyekre csodás henna mintákat festettek. A kiállítás másik része az Egy élet-két csoda címet kapta, itt 18, zömmel 40 év alatti hölgy mutatkozik be. Náluk a terhesség ideje alatt diagnosztizáltak emlőrákot. Elolvashatjuk történeteiket, láthatjuk gyermekeiket, testüket és műtéti hegeiket. Olyan anyukákat ismerhetünk meg, akik az emlőrák leküzdése után vállaltak gyermeket. A csodálatos fotókat Dombovári Tamás és Csikós Árpád készítették.


A kiállítást dr. Nemény András polgármester nyitotta meg. Kiemelte, bátorság kell ahhoz, hogy az életet válasszuk, nemcsak a sajátunkat, hanem akár a sajátunk árán, annak kockáztatásával egy másik életet. Bátorság az is, amikor valaki felvállalja a saját történetét, s egy ilyen nehéz helyzetben kiáll, hogy segítsen másoknak.


A kiállítás megnyitóján Hegedüs Gyöngyvér hennafestő, Halom Bori, a Mellrákinfó Egyesület alapító elnöke, Horváth Carmen mellrák-túlélő és Halász Imréné, a Soroptimist szombathelyi elnöke is szót kapott. Ő hozzátette, a kiállításnak több célja van: felhívni a figyelmet a mellrákra, arra, hogy a betegség után is van élet. Továbbá segítséget nyújtani azoknak a hölgyeknek, akik a betegségben szenvednek. 


A kiállítás március 30-ig tekinthető meg a művelődési és sportház galériáján.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat
A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.