km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Kevesebb programmal ugyan, de megtartották az Aranypatak Versfesztivált

Kevesebb programmal ugyan, de megtartották az Aranypatak Versfesztivált

Ebben az évben sem maradt el az Aranypatak Versfesztivál, de kevesebb programmal, a Herényi Piac soráb rendezték meg a Herényiek Házában. A közönség az ATV-ből ismert híradós, Nemes Anna első regényét ismerhette meg, majd vasi költőkkel találkozhatott.

 

Az Előled című regény főhősét, Esztert elhagyja a szerelme, nagymamája pedig, akihez a legjobban kötődik, éppen haldoklik. Utazni indul, hogy felejteni tudjon, de egyre többet gondol a gyerekkorára, főként agresszív, a családot félelemben tartó apjára. A bántalmazó szülő mellett felnőtt fiatal lány története Nemes Anna saját élményeiből született - mondta el a szerző a könyvbemutatón. Nemes Anna író, műsorvezető így fogalmazott: „Nagyon sok saját fájdalmat is felhasználtam, ilyen szempontból ez egy terápiás írás is. Viszont azt fontos hangsúlyozni, hogy én emiatt a családomra vagy az édesapámra nem vagyok mérges. Hiszen ha nem történt volna az, amit én úgy fogalmazok meg magamnak, hogy az édesapám valami miatt nem tudott engem szeretni. De hogyha ez nem így történt volna, akkor nincsen ez a könyv.”


Nemes Anna elmesélte: a sokféle terápiának és az írásnak köszönhetően mára sikerült feldolgoznia, ami vele történt és most már ahhoz is érez elegendő erőt, hogy másoknak segítsen. Megrendítő történetét iskolákba is elviszi, hogy arra bátorítsa a hasonló helyzetben lévő gyerekeket: merjenek beszélni a saját traumájukról. 


A könyvbemutatót kerekasztal-beszélgetés követte. A kortárs költészetről mondták el gondolataikat a résztvevők: Devecsery László, Tóthárpád Ferenc, Bognár Alexandra, Nagy Róbert, Pődör György és Németh Zsolt László. Nagyon sok lehetőség van a megjelenésre, főleg az interneten - mégsem könnyű eljutni az olvasóhoz - fogalmazódott meg. 


A résztvevők beszéltek arról is, jelenleg éppen mi foglalkoztatja őket.  A hallgatóság a vasi költők verseiből is hallhatott ízelítőt a Kalliopé társulat tagjai és a Rózsabors Műhely zenészei közreműködésével.

 

Fotó: Herényiek Háza Facebook-oldal
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.