km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Kevesebb programmal ugyan, de megtartották az Aranypatak Versfesztivált

Kevesebb programmal ugyan, de megtartották az Aranypatak Versfesztivált

Ebben az évben sem maradt el az Aranypatak Versfesztivál, de kevesebb programmal, a Herényi Piac soráb rendezték meg a Herényiek Házában. A közönség az ATV-ből ismert híradós, Nemes Anna első regényét ismerhette meg, majd vasi költőkkel találkozhatott.

 

Az Előled című regény főhősét, Esztert elhagyja a szerelme, nagymamája pedig, akihez a legjobban kötődik, éppen haldoklik. Utazni indul, hogy felejteni tudjon, de egyre többet gondol a gyerekkorára, főként agresszív, a családot félelemben tartó apjára. A bántalmazó szülő mellett felnőtt fiatal lány története Nemes Anna saját élményeiből született - mondta el a szerző a könyvbemutatón. Nemes Anna író, műsorvezető így fogalmazott: „Nagyon sok saját fájdalmat is felhasználtam, ilyen szempontból ez egy terápiás írás is. Viszont azt fontos hangsúlyozni, hogy én emiatt a családomra vagy az édesapámra nem vagyok mérges. Hiszen ha nem történt volna az, amit én úgy fogalmazok meg magamnak, hogy az édesapám valami miatt nem tudott engem szeretni. De hogyha ez nem így történt volna, akkor nincsen ez a könyv.”


Nemes Anna elmesélte: a sokféle terápiának és az írásnak köszönhetően mára sikerült feldolgoznia, ami vele történt és most már ahhoz is érez elegendő erőt, hogy másoknak segítsen. Megrendítő történetét iskolákba is elviszi, hogy arra bátorítsa a hasonló helyzetben lévő gyerekeket: merjenek beszélni a saját traumájukról. 


A könyvbemutatót kerekasztal-beszélgetés követte. A kortárs költészetről mondták el gondolataikat a résztvevők: Devecsery László, Tóthárpád Ferenc, Bognár Alexandra, Nagy Róbert, Pődör György és Németh Zsolt László. Nagyon sok lehetőség van a megjelenésre, főleg az interneten - mégsem könnyű eljutni az olvasóhoz - fogalmazódott meg. 


A résztvevők beszéltek arról is, jelenleg éppen mi foglalkoztatja őket.  A hallgatóság a vasi költők verseiből is hallhatott ízelítőt a Kalliopé társulat tagjai és a Rózsabors Műhely zenészei közreműködésével.

 

Fotó: Herényiek Háza Facebook-oldal
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.