km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Középpontban a kézművesség és a művészet – Kétnapos karácsonyi vásár a Szombathelyi Képtárban

Középpontban a kézművesség és a művészet – Kétnapos karácsonyi vásár a Szombathelyi Képtárban

Két szinten várják az egyedi termékek és készítőik az érdeklődőket szombaton is, késő délutánig.

Kétnapos karácsonyi vásárt rendeztek a Szombathelyi Képtárban december 8-án és 9-én, melynek középpontjában a képző-, iparművészeti, design és kézműves termékek és mestereik álltak.

Két szinten várják az érdeklődőket különlegesebbnél különlegesebb logikai játékokkal, agyagfigurákkal, Szombathely nevezetes épületeiről és helyszíneiről készített rajzokkal, ékszerekkel, hajpántokkal, képeslapokkal, karácsonyi díszekkel, horgolt és nemezből készült figurákkal, babákkal, hűtőmágnesekkel, kulcstartókkal, adventi koszorúkkal, kopogtatókkal, gyertyákkal, lekvárokkal, szörpökkel, mézekkel, festményekkel, fonott és horgolt sapkákkal, sálakkal, tárolókkal, táskákkal, fából készült fésűkkel, csatokkal, nyakbavalókkal és még sok minden mással.

A vásáron kívül pedig sok programmal is készültek. Az első Fazekas Ildikó művészettörténész és Mascher Róbert designer pályaorientációs beszélgetése volt pénteken délben. A téma az iparművészet volt, bemutatták a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tevékenységét, beszéltek arról, hogyan segítik a pályakezdő fiatalokat, intézményekről, szakterületekről és szó volt arról is, hogy milyen lehetőségek rejlenek a területben, de a szépségek mellett őszintén meséltek a kihívásokról, gondokról is.

Délután a nemezelés rejtelmeibe avatta volna be az érdeklődőket Róbert Vanda textilművész, de betegség miatt sajnos le kellett mondania a workshopot. Akárcsak Czömpöly Eleonóra cukrászmesternek, akivel ünnepi csokoládés falatokat lehetett volna készíteni.

Műsorral is készültek a Boldog Brenner János Általános Iskola 1.b osztályos tanulói, méghozzá egy adventi mesejátékkal varázsoltak karácsonyi hangulatot a Képtárba. A pénteki nap pedig Garas Kálmán fotóművész „… személyiségnek lenni a legtöbb” című könyvbemutatójával zárult.

Szombaton már délelőtt kinyit a vásár és kezdődnek a programok is, íme a menetrend:

  • 10.15 Kerekítő foglalkozás Kővári Réka néptánc-pedagógussal. Karácsonyi hangolódás népi játékokkal, mondókákkal 0-3 éveseknek.
  • 11.00 Ready-made lampionkészítés Tóth Péter formatervező művésszel (Morfo Stúdió). Újrahasznosított műszaki alkatrészekből egyedi lampionok készülnek. Akár otthonról hozott alapanyag is felhasználható.   A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu
  • 11.30 Az angyalok vigadnak – adventi és karácsonyi magyar népénekek. A Vasi Népdalstúdió Boróka együttesének ünnepi műsora
  • 14.00 Kreatív fotóműhely – árnyképek készítése Garas Kálmán fotóművésszel. A fotogrammok készítése mellett a nagyítás is kipróbálható! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu. 
  • 15.00 Karácsony a textilművészetben. Cebula Anna művészettörténész, igazgató tárlatvezetése. A karácsony a keresztény művészetben az egyik leggyakrabban megjelenő téma. Az európai művészetben való lenyűgöző megjelenítési változatossága lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük a művészek képzeletében az évszázadok során végbement változásokat. A Szombathelyi Képtárban lévő kortárs miniatűrtextil gyűjtemény is büszkélkedhet ilyen alkotásokkal. Vannak olyanok, amelyek a megváltó megszületésének pillanatára koncentrálnak, és olyanok is, amelyek a karácsonyi ünnepet és a vele járó készülődést, díszítést ragadják meg.  
  • 16.00 KÉP_lett - Alkossunk közösen a mesterséges intelligenciával! A workshopot vezeti: Áfrány Gábor médiaművész. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.  Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu
  • 17.00 Betlehemi csillagok – a gyermekrajz-pályázat eredményhirdetése. Az alkotásokat értékeli: Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor és Magyarósi Richárd, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatóhelyettese.

Fotó: Pataki Gergely

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.