km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Középpontban a kézművesség és a művészet – Kétnapos karácsonyi vásár a Szombathelyi Képtárban

Középpontban a kézművesség és a művészet – Kétnapos karácsonyi vásár a Szombathelyi Képtárban

Két szinten várják az egyedi termékek és készítőik az érdeklődőket szombaton is, késő délutánig.

Kétnapos karácsonyi vásárt rendeztek a Szombathelyi Képtárban december 8-án és 9-én, melynek középpontjában a képző-, iparművészeti, design és kézműves termékek és mestereik álltak.

Két szinten várják az érdeklődőket különlegesebbnél különlegesebb logikai játékokkal, agyagfigurákkal, Szombathely nevezetes épületeiről és helyszíneiről készített rajzokkal, ékszerekkel, hajpántokkal, képeslapokkal, karácsonyi díszekkel, horgolt és nemezből készült figurákkal, babákkal, hűtőmágnesekkel, kulcstartókkal, adventi koszorúkkal, kopogtatókkal, gyertyákkal, lekvárokkal, szörpökkel, mézekkel, festményekkel, fonott és horgolt sapkákkal, sálakkal, tárolókkal, táskákkal, fából készült fésűkkel, csatokkal, nyakbavalókkal és még sok minden mással.

A vásáron kívül pedig sok programmal is készültek. Az első Fazekas Ildikó művészettörténész és Mascher Róbert designer pályaorientációs beszélgetése volt pénteken délben. A téma az iparművészet volt, bemutatták a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tevékenységét, beszéltek arról, hogyan segítik a pályakezdő fiatalokat, intézményekről, szakterületekről és szó volt arról is, hogy milyen lehetőségek rejlenek a területben, de a szépségek mellett őszintén meséltek a kihívásokról, gondokról is.

Délután a nemezelés rejtelmeibe avatta volna be az érdeklődőket Róbert Vanda textilművész, de betegség miatt sajnos le kellett mondania a workshopot. Akárcsak Czömpöly Eleonóra cukrászmesternek, akivel ünnepi csokoládés falatokat lehetett volna készíteni.

Műsorral is készültek a Boldog Brenner János Általános Iskola 1.b osztályos tanulói, méghozzá egy adventi mesejátékkal varázsoltak karácsonyi hangulatot a Képtárba. A pénteki nap pedig Garas Kálmán fotóművész „… személyiségnek lenni a legtöbb” című könyvbemutatójával zárult.

Szombaton már délelőtt kinyit a vásár és kezdődnek a programok is, íme a menetrend:

  • 10.15 Kerekítő foglalkozás Kővári Réka néptánc-pedagógussal. Karácsonyi hangolódás népi játékokkal, mondókákkal 0-3 éveseknek.
  • 11.00 Ready-made lampionkészítés Tóth Péter formatervező művésszel (Morfo Stúdió). Újrahasznosított műszaki alkatrészekből egyedi lampionok készülnek. Akár otthonról hozott alapanyag is felhasználható.   A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu
  • 11.30 Az angyalok vigadnak – adventi és karácsonyi magyar népénekek. A Vasi Népdalstúdió Boróka együttesének ünnepi műsora
  • 14.00 Kreatív fotóműhely – árnyképek készítése Garas Kálmán fotóművésszel. A fotogrammok készítése mellett a nagyítás is kipróbálható! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu. 
  • 15.00 Karácsony a textilművészetben. Cebula Anna művészettörténész, igazgató tárlatvezetése. A karácsony a keresztény művészetben az egyik leggyakrabban megjelenő téma. Az európai művészetben való lenyűgöző megjelenítési változatossága lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük a művészek képzeletében az évszázadok során végbement változásokat. A Szombathelyi Képtárban lévő kortárs miniatűrtextil gyűjtemény is büszkélkedhet ilyen alkotásokkal. Vannak olyanok, amelyek a megváltó megszületésének pillanatára koncentrálnak, és olyanok is, amelyek a karácsonyi ünnepet és a vele járó készülődést, díszítést ragadják meg.  
  • 16.00 KÉP_lett - Alkossunk közösen a mesterséges intelligenciával! A workshopot vezeti: Áfrány Gábor médiaművész. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.  Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu
  • 17.00 Betlehemi csillagok – a gyermekrajz-pályázat eredményhirdetése. Az alkotásokat értékeli: Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor és Magyarósi Richárd, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatóhelyettese.

Fotó: Pataki Gergely

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak