km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Két országos filmes elismerés a szombathelyi Boros Ferenc-Horváth Zoltán alkotópárosnak

Két országos filmes elismerés a szombathelyi Boros Ferenc-Horváth Zoltán alkotópárosnak

A Boros Ferenc és Horváth Zoltán szombathelyi alkotópáros közel 20 éve készít dokumentum- és portréfilmeket.

A legújabb Fekete csend című portréfilmjükben Bari Janó roma festőművész megpróbáltatásokkal teli életútja és a lelkének tükörképe köszön vissza a vászonra varázsolt alkotásokból. A kísérletező, szabadlelkű művész számos egyéni, csoportos és tematikus kiállításon szerepelt, és aratott sikert a szürreális Salvador Dali ihlette alkotásaival, absztrakt tájképeivel, mitikus, vallásos, figurális képeivel és csendéleteivel.

A film készítői több helyszínen forgattak, Vácott, a művész lakóhelyén és Szombathelyen a Herényi Alkotótáborban is. A felvételekben az alkotók főiskolai csoporttársa, a váci kötődésű Csala Zoltán is segítkezett. A film zenéjéért ismételten a szombathelyi kötődésű Puskás Mátyás felelt. Az alkotópáros készítette portréfilmekre jellemző intim atmoszféra ebben a legújabb alkotásban is erőteljesen érvényesül.

Az 1931-ben alakult Magyar Független Film és Video Szövetség 2023. október 5-8. között rendezte meg Balatonbogláron a 68. Országos Függetlenfilm Fesztivált. Az országos seregszemle díjainak átadására 2023. november 8-án Budapesten került sor. A fesztivál zsűríje az értékmegőrző munkáért díjban részesítette a Boros-Horváth alkotópáros két filmjét, a Horváth Imre életművét bemutató Élményekre hangolva és a Bari Janó festőművész életéről szóló Fekete csend című alkotást.

Egy héttel később - 2023. november 15–17. között - a Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XXII. Lakiteleki Filmszemle döntőjére kerül sor Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben. A filmes felhívásra hazai és határon túli alkotóktól összesen 118 alkotás érkezett. Az előzsűri októberi döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 43 film jutott be.

A mintegy 40 tagú zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer volt. A Fekete csend című Boros-Horváth film a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különdíját nyerte el.

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.