km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Két országos filmes elismerés a szombathelyi Boros Ferenc-Horváth Zoltán alkotópárosnak

Két országos filmes elismerés a szombathelyi Boros Ferenc-Horváth Zoltán alkotópárosnak

A Boros Ferenc és Horváth Zoltán szombathelyi alkotópáros közel 20 éve készít dokumentum- és portréfilmeket.

A legújabb Fekete csend című portréfilmjükben Bari Janó roma festőművész megpróbáltatásokkal teli életútja és a lelkének tükörképe köszön vissza a vászonra varázsolt alkotásokból. A kísérletező, szabadlelkű művész számos egyéni, csoportos és tematikus kiállításon szerepelt, és aratott sikert a szürreális Salvador Dali ihlette alkotásaival, absztrakt tájképeivel, mitikus, vallásos, figurális képeivel és csendéleteivel.

A film készítői több helyszínen forgattak, Vácott, a művész lakóhelyén és Szombathelyen a Herényi Alkotótáborban is. A felvételekben az alkotók főiskolai csoporttársa, a váci kötődésű Csala Zoltán is segítkezett. A film zenéjéért ismételten a szombathelyi kötődésű Puskás Mátyás felelt. Az alkotópáros készítette portréfilmekre jellemző intim atmoszféra ebben a legújabb alkotásban is erőteljesen érvényesül.

Az 1931-ben alakult Magyar Független Film és Video Szövetség 2023. október 5-8. között rendezte meg Balatonbogláron a 68. Országos Függetlenfilm Fesztivált. Az országos seregszemle díjainak átadására 2023. november 8-án Budapesten került sor. A fesztivál zsűríje az értékmegőrző munkáért díjban részesítette a Boros-Horváth alkotópáros két filmjét, a Horváth Imre életművét bemutató Élményekre hangolva és a Bari Janó festőművész életéről szóló Fekete csend című alkotást.

Egy héttel később - 2023. november 15–17. között - a Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XXII. Lakiteleki Filmszemle döntőjére kerül sor Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben. A filmes felhívásra hazai és határon túli alkotóktól összesen 118 alkotás érkezett. Az előzsűri októberi döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 43 film jutott be.

A mintegy 40 tagú zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer volt. A Fekete csend című Boros-Horváth film a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különdíját nyerte el.

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.