km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra

Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra

Készen áll a páciensek fogadására a Képtárban kialakított oltópont. Az elmúlt napokban az előírásoknak megfelelően berendezték az épület földszintjét, létrehozták az oltóboxokat, beosztották az oltást végző orvosokat, hamarosan megkezdődhet a lakosság kiértesítése is. A tömeges immunizálás feltétele az elegendő mennyiségű vakcina. A városvezetők a sajtó munkatársaival együtt csütörtökön járták be Szombathely első önkormányzati oltópontját.

 

Táblák jelölik a bejáratot, ahol fel lehet jönni az oltóponthoz, már egy elválasztott betegúton érkeznek, és osztott megoldással jönnek a regisztrációs pultokhoz. Itt adategyeztetés történik, és oltási hozzájárulási nyilatkozatot kell aláírni, majd a kordonok között a piros nyilat követve jutnak el a páciensek az oltóboxokhoz. Dr. László Győző, egészségügyért is felelős alpolgármester vezette körbe az érdeklődőket az újonnan kialakított képtári oltóponton.


A fülkéket paravánnal választották el egymástól, asztallal, székekkel rendezték  be. Maga az oltás mindössze néhány pillanat, utána kiállítják az oltási igazolást. A zöld zónában 20 percet kell pihenni, itt kellő távolságban székek állnak egymás mellett, palackos vizet helyeznek ki és fektető is rendelkezésre áll. A kék zóna a kijárat felé vezet. Az egész folyamat nagyjából 40 percig tart.


Az oltópontot felszerelték a megfelelő bútorzattal, számítástechnikai eszközökkel, hűtőkkel. Tíz háziorvos végzi itt az oltást rendelési időn túl, délelőtt és délután.


Dr. László Győző alpolgármester elmondta, hogy váltott műszakban 10 orvos fog itt oltani, úgy alakították ki a rendszert, hogy tömeges oltásra is alkalmas legyen. Háziorvosonként naponta 50 embert be lehet oltani, ami azt jelenti, hogy két műszakban akár 500 beteg beoltására alkalmassá tették ezt az oltópontot.


A háziorvosok választják ki az oltakozókat a regisztráltak közül, őket diszpécserek telefonon értesítik, mikor és hová kell menniük. Az adminisztrációban önkormányzati dolgozók és védőnők segítenek. A közterület-felügyelők minden oltópontnál parkolókat tartanak fenn az érkezők számára, a képtárral szemben, a zeneiskola mögött 85 helyet zárnak le.


Dr. Nemény András polgármester kiemelte, összesen 4 oltóhely van, ami 16 oltópontot jelent, és ez az első, ami próba jelleggel el fog indulni jövő héten.


A Schrammel-múzeumban, a Savaria moziban és az új Egészségügyi Alapellátó Központban is lesznek oltópontok. A Képtárban már minden adott, hogy a tömeges oltás gyorsan, gördülékenyen menjen, de sok múlik azon, mennyi oltóanyag érkezik. 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.