km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra

Készen állnak a szombathelyi oltópontok a tömeges oltásra

Készen áll a páciensek fogadására a Képtárban kialakított oltópont. Az elmúlt napokban az előírásoknak megfelelően berendezték az épület földszintjét, létrehozták az oltóboxokat, beosztották az oltást végző orvosokat, hamarosan megkezdődhet a lakosság kiértesítése is. A tömeges immunizálás feltétele az elegendő mennyiségű vakcina. A városvezetők a sajtó munkatársaival együtt csütörtökön járták be Szombathely első önkormányzati oltópontját.

 

Táblák jelölik a bejáratot, ahol fel lehet jönni az oltóponthoz, már egy elválasztott betegúton érkeznek, és osztott megoldással jönnek a regisztrációs pultokhoz. Itt adategyeztetés történik, és oltási hozzájárulási nyilatkozatot kell aláírni, majd a kordonok között a piros nyilat követve jutnak el a páciensek az oltóboxokhoz. Dr. László Győző, egészségügyért is felelős alpolgármester vezette körbe az érdeklődőket az újonnan kialakított képtári oltóponton.


A fülkéket paravánnal választották el egymástól, asztallal, székekkel rendezték  be. Maga az oltás mindössze néhány pillanat, utána kiállítják az oltási igazolást. A zöld zónában 20 percet kell pihenni, itt kellő távolságban székek állnak egymás mellett, palackos vizet helyeznek ki és fektető is rendelkezésre áll. A kék zóna a kijárat felé vezet. Az egész folyamat nagyjából 40 percig tart.


Az oltópontot felszerelték a megfelelő bútorzattal, számítástechnikai eszközökkel, hűtőkkel. Tíz háziorvos végzi itt az oltást rendelési időn túl, délelőtt és délután.


Dr. László Győző alpolgármester elmondta, hogy váltott műszakban 10 orvos fog itt oltani, úgy alakították ki a rendszert, hogy tömeges oltásra is alkalmas legyen. Háziorvosonként naponta 50 embert be lehet oltani, ami azt jelenti, hogy két műszakban akár 500 beteg beoltására alkalmassá tették ezt az oltópontot.


A háziorvosok választják ki az oltakozókat a regisztráltak közül, őket diszpécserek telefonon értesítik, mikor és hová kell menniük. Az adminisztrációban önkormányzati dolgozók és védőnők segítenek. A közterület-felügyelők minden oltópontnál parkolókat tartanak fenn az érkezők számára, a képtárral szemben, a zeneiskola mögött 85 helyet zárnak le.


Dr. Nemény András polgármester kiemelte, összesen 4 oltóhely van, ami 16 oltópontot jelent, és ez az első, ami próba jelleggel el fog indulni jövő héten.


A Schrammel-múzeumban, a Savaria moziban és az új Egészségügyi Alapellátó Központban is lesznek oltópontok. A Képtárban már minden adott, hogy a tömeges oltás gyorsan, gördülékenyen menjen, de sok múlik azon, mennyi oltóanyag érkezik. 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.