km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Kábítószert használtak az embercsempészek

Kábítószert használtak az embercsempészek

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen a letartóztatásban lévő osztrák állampolgár I. rendű vádlottat 3 év börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A letartóztatásban lévő II. rendű orosz állampolgár vádlottat 2 év 8 hónap börtönre és 5 év 4 hónap Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint szír állampolgárok és további két személy 2021 februárjában a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére beléptek. Az I. rendű és a II. rendű vádlottak 2021. február 25-én 4 óra körül egy Mazda 6 típusú személygépkocsival Magyarország területén –pontosabban meg nem határozható helyen–, egy erdő szélén felvették a három szírt és további két személyt, hogy nekik segítséget nyújtsanak a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. A csempészett személyek Németországba, Hollandiába szerettek volna eljutni, és a vádlottaknak a magyar-osztrák határ közelébe kellett volna szállítania őket. A Mazdát vezető I. rendű vádlottat –aki kábítószertől bódult állapotban– közlekedett, a II. rendű vádlottat, valamint három csempészett személyt 2021. február 25-én 9 óra 57 perckor Szombathelyen, az Ipari úton közúti ellenőrzés alá vonták és elfogták. A további két csempészett személy a helyszínről elmenekült. 


A kutatás során a személygépkocsiból és az I. rendű vádlott táskájából összesen 1,96 gramm nettó tömegű barna színű por került lefoglalásra, amely heroint tartalmaz, és annak heroin-bázis tartalma 0,168-0,19 gramm, amely nem éri el a csekély mennyiség felső határát, annak 28-31,7 %-a. Az I. rendű vádlottal szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt THC (a marihuána hatóanyaga), kokain és ópium reagense pozitív eredményt mutatott. A II. rendű vádlottal szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt THC, amfetamin és metamfetamin reagense pozitív eredményt mutatott. 


Az ítélet nem jogerős, mert mindkettő vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlottak letartóztatását fenntartotta, ezt a döntést tudomásul vették.

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.
Foci Eb 2024: az MLSZ minden támogatást és segítséget megad a magyar szurkolóknak
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) minden támogatást és segítséget megad a helyszínen azoknak a magyar szurkolóknak, akik jelen lesznek Németországban a magyar válogatott Európa-bajnoki mérkőzésein - tájékoztatta az MTI-t Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.