km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
Kábítószert használtak az embercsempészek

Kábítószert használtak az embercsempészek

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen a letartóztatásban lévő osztrák állampolgár I. rendű vádlottat 3 év börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A letartóztatásban lévő II. rendű orosz állampolgár vádlottat 2 év 8 hónap börtönre és 5 év 4 hónap Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint szír állampolgárok és további két személy 2021 februárjában a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére beléptek. Az I. rendű és a II. rendű vádlottak 2021. február 25-én 4 óra körül egy Mazda 6 típusú személygépkocsival Magyarország területén –pontosabban meg nem határozható helyen–, egy erdő szélén felvették a három szírt és további két személyt, hogy nekik segítséget nyújtsanak a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. A csempészett személyek Németországba, Hollandiába szerettek volna eljutni, és a vádlottaknak a magyar-osztrák határ közelébe kellett volna szállítania őket. A Mazdát vezető I. rendű vádlottat –aki kábítószertől bódult állapotban– közlekedett, a II. rendű vádlottat, valamint három csempészett személyt 2021. február 25-én 9 óra 57 perckor Szombathelyen, az Ipari úton közúti ellenőrzés alá vonták és elfogták. A további két csempészett személy a helyszínről elmenekült. 


A kutatás során a személygépkocsiból és az I. rendű vádlott táskájából összesen 1,96 gramm nettó tömegű barna színű por került lefoglalásra, amely heroint tartalmaz, és annak heroin-bázis tartalma 0,168-0,19 gramm, amely nem éri el a csekély mennyiség felső határát, annak 28-31,7 %-a. Az I. rendű vádlottal szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt THC (a marihuána hatóanyaga), kokain és ópium reagense pozitív eredményt mutatott. A II. rendű vádlottal szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt THC, amfetamin és metamfetamin reagense pozitív eredményt mutatott. 


Az ítélet nem jogerős, mert mindkettő vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlottak letartóztatását fenntartotta, ezt a döntést tudomásul vették.

Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Hétfőtől megszűnik az osztrák határon az oltottság ellenőrzése
A jövő héttől Ausztriában is feloldják az országba való belépéskor eddig érvényes 3G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az ingázók léphetnek be az országba anélkül, hogy igazolást mutatnának fel az oltottságról, a betegségből való felgyógyulásról, vagy egy érvényes, negatív PCR tesztről, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.