km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
JUSTNature: Műhelymunka a közösségi térben

JUSTNature: Műhelymunka a közösségi térben

Kedden este a Jászai Utcai Közösségi Térben került sor a JUSTNature projekt újabb állomására: Németh Ákos, Szombathely önkormányzatának klímapolitikáért is felelős tanácsnoka ismertette a zöldfejlesztések helyi terveit, Bukovszki Viktor, az ABUD Mérnökiroda fenntarthatósági tanácsadója a természetalapú megoldásokról beszélt, majd műhelymunkára került sor a résztvevők bevonásával. 

Szombathely városvezetése klíma- és környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósításához járul hozzá a 2020. év végén támogatást nyert uniós hátterű, nemzetközi projekt, a JUSTNature, melyben nyolc ország hét városa között szerepel Szombathely: Magyarországot városunk mellett a budapesti ABUD Mérnökiroda képviseli. A természetalapú megoldások hosszú távú fenntartása érdekében egy együttműködő és támogató hálózat létrehozása is a projekt célja, amely hálózat keretein belül az Önkormányzat civil és szakmai szervezetekkel, érdeklődő helyi lakosokkal és vállalkozásokkal együttműködve alakítja ki a konkrét terveket. 

A keddi műhelymunka – ennek a célkitűzésnek megfelelve –  nyitott volt az érdeklődők számára: a házigazda önkormányzat és az ABUD Mérnökiroda képviselőjén túl városi cégek, egyesületek képviselői és érdeklődő polgárok is megjelentek a  Jászai Utcai Közösségi Térben.

Dr. László Győző, Szombathely MJV alpolgármestere nyitotta meg a programot, s elmondta, Szombathely számára kiemelten fontos a környezetvédelem, amiről azonban nem elég beszélni, mindenkinek meg kell tennie a maga – az egyén, egy mikroközösség, egy város és egy ország – szintjén, a maga közösségében azokat a lépéseket, melyek realizálhatják is egy zöldebb jövő terveit.

Az alpolgármester elmondta, büszke rá, hogy Szombathely hozzájárul ehhez, olyan konkrét lépésekkel, mint az 1000 fa program, a körforgásos gazdálkodás erősítése az újrahasznosítási programokkal, mint például a vadvirágos rétek program, a sütőolajgyűjtő vagy a fecskementő program, s nem utolsósorban a JUSTNature projekt. Ezek évek, évtizedek múlva hálálják meg a beléjük fektetett energiát vagy éppen mutatják meg a károkat, ha elhanyagoljuk őket: ezért alapvető feladat a zöldszemlélet közvetítése, hogy a következő generációknak egy fenntartható bolygót adjunk tovább.

Németh Ákos klímapolitikáért is felelős tanácsnok megköszönte a résztvevőknek, hogy eljöttek a közös munkára. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan – mondta ki a projekt kulcsmondatát: a cselekvés pedig akkor lehet igazán hatásos, ha nem pár ember találja ki az önkormányzat egy irodájában, hanem a város kisebb és nagyobb közösségeit is bevonják a döntésekbe. Erről szól ez a mai nap is, mondta el a tanácsnok, hogy az érintettekkel együtt hozzunk közös döntéseket, illetve felmérjük, mik a környéken lakók legfontosabb igényei, hiszen ők lesznek használói a zöldfejlesztéseknek. 

Németh Ákos ezután a zöldfejlesztések igazságos, minden társadalmi réteg által hozzáférhető megvalósításáról beszélt. A projekt fő célja a levegőminőség javítása, valamint a társadalomra gyakorolt hatás. Két helyszín zöldítésének tervét vázolta fel: a Hunyadi utcai kispark és a Dési Huber István Általános Iskola udvarának fenntarthatóbbá  tételét, a két terület projektjét összekötő halnevelde ötletével.

Bukovszki Viktor, az  ABUD mérnökiroda vezető tanácsadója a természetalapú megoldásokról beszélt, és európai példákat hozott az ökoszisztémák kialakítására, melyekkel a klímaváltozások negatív hatásai, az egészségkárosító hatások csökkenthetők, és akár helyi élelmiszerforrásként és zöld közterületként is szolgálhatnak.

A bevezető előadásokat műhelymunka követte, melyek eredményeit, tanulságait beépítik a JUSTNature projektbe. A JUSTNature projekt keretein belül összesen hat workhsopot terveznek, idén tavasszal kettőt, melyet a további két évben több követ majd, a program 2026-ban zárul.

TP

Fotó: Nagy Jácint

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
A melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell
A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.