km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
JUSTNature: Műhelymunka a közösségi térben

JUSTNature: Műhelymunka a közösségi térben

Kedden este a Jászai Utcai Közösségi Térben került sor a JUSTNature projekt újabb állomására: Németh Ákos, Szombathely önkormányzatának klímapolitikáért is felelős tanácsnoka ismertette a zöldfejlesztések helyi terveit, Bukovszki Viktor, az ABUD Mérnökiroda fenntarthatósági tanácsadója a természetalapú megoldásokról beszélt, majd műhelymunkára került sor a résztvevők bevonásával. 

Szombathely városvezetése klíma- és környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósításához járul hozzá a 2020. év végén támogatást nyert uniós hátterű, nemzetközi projekt, a JUSTNature, melyben nyolc ország hét városa között szerepel Szombathely: Magyarországot városunk mellett a budapesti ABUD Mérnökiroda képviseli. A természetalapú megoldások hosszú távú fenntartása érdekében egy együttműködő és támogató hálózat létrehozása is a projekt célja, amely hálózat keretein belül az Önkormányzat civil és szakmai szervezetekkel, érdeklődő helyi lakosokkal és vállalkozásokkal együttműködve alakítja ki a konkrét terveket. 

A keddi műhelymunka – ennek a célkitűzésnek megfelelve –  nyitott volt az érdeklődők számára: a házigazda önkormányzat és az ABUD Mérnökiroda képviselőjén túl városi cégek, egyesületek képviselői és érdeklődő polgárok is megjelentek a  Jászai Utcai Közösségi Térben.

Dr. László Győző, Szombathely MJV alpolgármestere nyitotta meg a programot, s elmondta, Szombathely számára kiemelten fontos a környezetvédelem, amiről azonban nem elég beszélni, mindenkinek meg kell tennie a maga – az egyén, egy mikroközösség, egy város és egy ország – szintjén, a maga közösségében azokat a lépéseket, melyek realizálhatják is egy zöldebb jövő terveit.

Az alpolgármester elmondta, büszke rá, hogy Szombathely hozzájárul ehhez, olyan konkrét lépésekkel, mint az 1000 fa program, a körforgásos gazdálkodás erősítése az újrahasznosítási programokkal, mint például a vadvirágos rétek program, a sütőolajgyűjtő vagy a fecskementő program, s nem utolsósorban a JUSTNature projekt. Ezek évek, évtizedek múlva hálálják meg a beléjük fektetett energiát vagy éppen mutatják meg a károkat, ha elhanyagoljuk őket: ezért alapvető feladat a zöldszemlélet közvetítése, hogy a következő generációknak egy fenntartható bolygót adjunk tovább.

Németh Ákos klímapolitikáért is felelős tanácsnok megköszönte a résztvevőknek, hogy eljöttek a közös munkára. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan – mondta ki a projekt kulcsmondatát: a cselekvés pedig akkor lehet igazán hatásos, ha nem pár ember találja ki az önkormányzat egy irodájában, hanem a város kisebb és nagyobb közösségeit is bevonják a döntésekbe. Erről szól ez a mai nap is, mondta el a tanácsnok, hogy az érintettekkel együtt hozzunk közös döntéseket, illetve felmérjük, mik a környéken lakók legfontosabb igényei, hiszen ők lesznek használói a zöldfejlesztéseknek. 

Németh Ákos ezután a zöldfejlesztések igazságos, minden társadalmi réteg által hozzáférhető megvalósításáról beszélt. A projekt fő célja a levegőminőség javítása, valamint a társadalomra gyakorolt hatás. Két helyszín zöldítésének tervét vázolta fel: a Hunyadi utcai kispark és a Dési Huber István Általános Iskola udvarának fenntarthatóbbá  tételét, a két terület projektjét összekötő halnevelde ötletével.

Bukovszki Viktor, az  ABUD mérnökiroda vezető tanácsadója a természetalapú megoldásokról beszélt, és európai példákat hozott az ökoszisztémák kialakítására, melyekkel a klímaváltozások negatív hatásai, az egészségkárosító hatások csökkenthetők, és akár helyi élelmiszerforrásként és zöld közterületként is szolgálhatnak.

A bevezető előadásokat műhelymunka követte, melyek eredményeit, tanulságait beépítik a JUSTNature projektbe. A JUSTNature projekt keretein belül összesen hat workhsopot terveznek, idén tavasszal kettőt, melyet a további két évben több követ majd, a program 2026-ban zárul.

TP

Fotó: Nagy Jácint

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.