km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”

„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”

Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.

Klasszikus dallamok és jólelkű szombathelyiek töltötték meg november 30-án, csütörtökön késő délután a szombathelyi Premontrei Szent Norbert Gimnázium dísztermét. Az adventi jótékonysági hangversenyt a szombathelyi Zonta Club, valamint a Művészeti Szakgimnázium és Technikum szervezte rászoruló gyermekek és fiatalok, gyermeküket egyedül nevelő anyák megsegítésére.

Az eseményt Papp-Ionescu Dóra, a Weöres Sándor Színház művésze nyitotta meg, aki Szabó T. Anna egy versét szavalta el. Majd a Zonta Club elnöke, Horváthné Kocsis Henrietta mondott beszédet.

Papp-Ionescu Dóra, a Weöres Sándor Színház művésze

„Lassan 20 éve már, hogy a Zonta Club partnereket keresett és talált is adventi jótékonysági koncertsorozatához. A műsort ajándékozó Művészeti Gimnázium és a helyszínt biztosító Premontrei Gimnázium azóta is szíves közreműködői programunknak. A Weöres Sándor Színház művészei ugyancsak örömmel vállalják a szereplést. Hálásan köszönjük, hogy a zenekedvelő és jószívű emberek közvetlen adományaikkal hozzájárulnak jószolgálati tevékenységünkhöz” – mondta Horváthné Kocsis Henrietta.

Az elmúlt években adományoztak sérült gyermekeket nevelő intézményeknek, nagycsaládosoknak és csonka családoknak is, illetve támogattak beteg gyermekeket ápoló, egyedülálló édesanyákat és hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalokat is.

Horváthné Kocsis Henrietta, a Zonta Club elnöke

„Sokunk számára különleges hónap a november, mert világszerte együtt szólunk a nők életesélyeinek javításáért. Ahogy minden alkalommal, ma is a zene hangján tesszük ezt. Szóljon a koncert a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából. A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket” – tette hozzá.

Az elnök beszéde után kezdődhetett a Művészeti Gimnázium ének- és zenekarának, valamint énekes és hangszeres szólistáinak koncertje. Elsőként az iskola vonószenekara lépett fel először Bozsodi Lóránt, majd Paulik Ákos vezénylésével. Utána Kiss Julianna 10.b osztályos tanuló varázsolta el a közönséget gordonkajátékával. A fiatal tehetség a 2023-as Országos Szakgimnáziumi Gordonkaverseny megosztott I. helyezettje és különdíjasa, illetve a 2023-as prágai nemzetközi gordonkaverseny IV. helyezettje, felkészítő tanárai Pálkövi Ágnes és Kóta Donát.

Ezt követően egyházi concerto következett Pagano Loretta és Czeller Krisztina, valamint Prehoffer Gábor tanárok előadásában. Őket a 11.b-s Szabó Julianna, a 2023-as Országos Szakgimnáziumi Furulyaverseny II. díjasa, valamint Bakos Réka és Németh Réka Borbála (fuvola) és Nagy Máté (cselló) követte. Felkészítő tanáraik Bertalan Andrea és Prehoffer Gábor voltak.

„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”

Hatodikként Maturicz Mira és Vasas Rebeka 10.b osztályos tanulók léptek fel, akik a 2023-as Országos Szakgimnáziumi Furulyaverseny III. és I. díjasai voltak, illetve csatlakozott hozzájuk Kiss Julianna csellóval és felkészítő tanáruk, Prehoffer Gábor csembalóval.

Majd Pais-Horváth Péter 10.b osztályos tanuló, a 2023-as Országos Szakgimnáziumi Gordonkaverseny megosztott I. helyezettje és különdíjasa, a 2023-as prágai nemzetközi gordonkaverseny II. helyezettje állt színpadra, akit Pálkövi Ágnes és Kóta Donát készített fel.

Szinte teljesen megtelt a Premontrei Gimnázium díszterme

Végül három igazi karácsonyi dal következett: először egy erdélyi karácsonyi kolinda-kánon, majd egy adventi korálfeldolgozás, végül pedig Kodály Zoltán Adventi énekét adta elő a Művészeti Gimnázium énekkara, Paulik Ákos vezénylésével.

 

CzB

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak