km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Jó ha tudja: ha ittasan okoz balesetet, mélyen a zsebébe kell nyúlnia

Jó ha tudja: ha ittasan okoz balesetet, mélyen a zsebébe kell nyúlnia

5 millió forintig követelheti a biztosító a kifizetett kártérítés visszafizetését.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha ittasan okoznak balesetet, akkor nem csak a hatóság, vagy a törvényszék által kiszabott büntetéssel kell számolniuk, de egyéb komoly kiadások is felmerülhetnek. Bár a kötelező felelősségbiztosítás terhére a biztosító fizet a károsultaknak, de a biztosító követelheti a balesetet okozótól a kifizetett kártérítési összeg megtérítését, ha a gépjárművet alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezette, illetve bármely biztosítottól, ha a gépjármű vezetését ilyen személynek adta át – írja a 112Press.

A lap felhívja a figyelmet, egy biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító legfeljebb 5 millió forintig érvényesítheti a követelését. Ha viszont a baleset következtében az ittas sofőr életét veszti, akkor az elhunyt biztosított örököseivel szemben a biztosító nem érvényesíthet megtérítési igényt. (Forrás: 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról.)

Mint a lap emlékeztet, egy nemrég történt balesetnél az ittas sofőrnek a szalagkorlát helyreállítását kell majd kifizetnie. És hiába rendelkezik érvényes CASCO biztosítással, ami a saját gépjárműben okozott károk javítását fedezné, a biztosító az alkoholos befolyásoltság miatt nem fog fizetni a biztosítottnak. Véletlenül ugyanis nem lehet ittasan beülni egy autó volánja mögé.

 

Fotó: police.hu

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.