km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Jeles vadászok és trófeák a múzeum tárlatában

Jeles vadászok és trófeák a múzeum tárlatában

Vadászat - közel a természethez címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban. A vadászkamara támogatásával megvalósult tárlat túlnyomórészt a múzeum saját gyűjteményéből származó trófeákat, vadász-emlékeket és eszközöket mutat be. A kiállítás ugyan egyelőre nem látogatható, de az intézmény a közösségi felületein ízelítőt ad a látványos bemutatóból. Fotósunk járt a kiállításon, így olvasóink is megcsodálhatják a vadászati emlékeket.

 

Csapláros Andrea múzeumigazgató elmondta, rendhagyó módon, a Savaria Múzeum közösségi oldalán nyílt meg az intézmény legújabb kiállítása, amelyen hónapok óta dolgoztak a muzeológusok. A Vadászat - közel a természethez című tárlat a Vas megyei vadászkamara támogatásával valósult meg, az ismeretnyújtás mellett a szemléletformálás szándékával.


A kiállítás látványos válogatása a Föld különböző területeiről származó trófeáknak, emellett a vadászat módszereit és eszközeit is bemutatja.


Vig Károly főmuzeológus, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese hozzátette, elsősorban a vadászat Vas megyei történetét szeretnék bemutatni, azokat a jeles vadászokat, akik nemcsak vadászként tevékenykedtek, hanem a múzeumhoz is kötődtek, jelesül Chernel István, Almásy György és Almásy László, akik komoly trófeákat adományoztak részint a Savaria Múzeumnak, részint pedig a Magyar Nemzeti Múzeumnak. A másik cél a hazai vadászható fajok bemutatása. 


A két hatalmas dioráma előtt évszakok és vadászati időszakok szerint vehetők szemügyre a nagy- és apróvadak. Emellett trófeák sokasága idézi fel az elejtés élményét, vagy érzékelteti a genetikai sokféleséget. A múzeum gyűjteményének értékes darabjai a Pődör Miklós hagyatékából származó, az Uralban vagy az Alpokban elejtett vadak preparátumai, és egy afrikai vadászat terítékéből való vadfajok. 


Dankovics Róbert muzeológus elmondta még, több mint 10 féle nagyvad, illetve több kisebb állat is megtalálható ebben a gyűjteményben, a nagy kudutól a különböző gnú fajokon át a kisebb antilopokig: törpe antilopok és bóbitás antilopok is találhatók ebben az anyagban. 


A kiállítás külön egységet szentel két Vas megyei családnak: a Chernel István által gyűjtött vagy vásárolt madárpreparátumok mellett Almásy György és fia, László ázsiai és afrikai útjairól származó trófeák jelentenek igazi csemegét a vadászat iránt érdeklődő közönségnek.

 


Fotók: Nagy Jácint SF

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.