km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
Jeles vadászok és trófeák a múzeum tárlatában

Jeles vadászok és trófeák a múzeum tárlatában

Vadászat - közel a természethez címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban. A vadászkamara támogatásával megvalósult tárlat túlnyomórészt a múzeum saját gyűjteményéből származó trófeákat, vadász-emlékeket és eszközöket mutat be. A kiállítás ugyan egyelőre nem látogatható, de az intézmény a közösségi felületein ízelítőt ad a látványos bemutatóból. Fotósunk járt a kiállításon, így olvasóink is megcsodálhatják a vadászati emlékeket.

 

Csapláros Andrea múzeumigazgató elmondta, rendhagyó módon, a Savaria Múzeum közösségi oldalán nyílt meg az intézmény legújabb kiállítása, amelyen hónapok óta dolgoztak a muzeológusok. A Vadászat - közel a természethez című tárlat a Vas megyei vadászkamara támogatásával valósult meg, az ismeretnyújtás mellett a szemléletformálás szándékával.


A kiállítás látványos válogatása a Föld különböző területeiről származó trófeáknak, emellett a vadászat módszereit és eszközeit is bemutatja.


Vig Károly főmuzeológus, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese hozzátette, elsősorban a vadászat Vas megyei történetét szeretnék bemutatni, azokat a jeles vadászokat, akik nemcsak vadászként tevékenykedtek, hanem a múzeumhoz is kötődtek, jelesül Chernel István, Almásy György és Almásy László, akik komoly trófeákat adományoztak részint a Savaria Múzeumnak, részint pedig a Magyar Nemzeti Múzeumnak. A másik cél a hazai vadászható fajok bemutatása. 


A két hatalmas dioráma előtt évszakok és vadászati időszakok szerint vehetők szemügyre a nagy- és apróvadak. Emellett trófeák sokasága idézi fel az elejtés élményét, vagy érzékelteti a genetikai sokféleséget. A múzeum gyűjteményének értékes darabjai a Pődör Miklós hagyatékából származó, az Uralban vagy az Alpokban elejtett vadak preparátumai, és egy afrikai vadászat terítékéből való vadfajok. 


Dankovics Róbert muzeológus elmondta még, több mint 10 féle nagyvad, illetve több kisebb állat is megtalálható ebben a gyűjteményben, a nagy kudutól a különböző gnú fajokon át a kisebb antilopokig: törpe antilopok és bóbitás antilopok is találhatók ebben az anyagban. 


A kiállítás külön egységet szentel két Vas megyei családnak: a Chernel István által gyűjtött vagy vásárolt madárpreparátumok mellett Almásy György és fia, László ázsiai és afrikai útjairól származó trófeák jelentenek igazi csemegét a vadászat iránt érdeklődő közönségnek.

 


Fotók: Nagy Jácint SF

Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel". 
Kásler: újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt
Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.
Befagyhat a Balaton a jövő heti hidegben
A havas tájakon -15 foknál is csípősebb lehet a hideg.