km/óra
  2021.01.24., vasárnap  •  Timót napja
Jeles vadászok és trófeák a múzeum tárlatában

Jeles vadászok és trófeák a múzeum tárlatában

Vadászat - közel a természethez címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban. A vadászkamara támogatásával megvalósult tárlat túlnyomórészt a múzeum saját gyűjteményéből származó trófeákat, vadász-emlékeket és eszközöket mutat be. A kiállítás ugyan egyelőre nem látogatható, de az intézmény a közösségi felületein ízelítőt ad a látványos bemutatóból. Fotósunk járt a kiállításon, így olvasóink is megcsodálhatják a vadászati emlékeket.

 

Csapláros Andrea múzeumigazgató elmondta, rendhagyó módon, a Savaria Múzeum közösségi oldalán nyílt meg az intézmény legújabb kiállítása, amelyen hónapok óta dolgoztak a muzeológusok. A Vadászat - közel a természethez című tárlat a Vas megyei vadászkamara támogatásával valósult meg, az ismeretnyújtás mellett a szemléletformálás szándékával.


A kiállítás látványos válogatása a Föld különböző területeiről származó trófeáknak, emellett a vadászat módszereit és eszközeit is bemutatja.


Vig Károly főmuzeológus, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese hozzátette, elsősorban a vadászat Vas megyei történetét szeretnék bemutatni, azokat a jeles vadászokat, akik nemcsak vadászként tevékenykedtek, hanem a múzeumhoz is kötődtek, jelesül Chernel István, Almásy György és Almásy László, akik komoly trófeákat adományoztak részint a Savaria Múzeumnak, részint pedig a Magyar Nemzeti Múzeumnak. A másik cél a hazai vadászható fajok bemutatása. 


A két hatalmas dioráma előtt évszakok és vadászati időszakok szerint vehetők szemügyre a nagy- és apróvadak. Emellett trófeák sokasága idézi fel az elejtés élményét, vagy érzékelteti a genetikai sokféleséget. A múzeum gyűjteményének értékes darabjai a Pődör Miklós hagyatékából származó, az Uralban vagy az Alpokban elejtett vadak preparátumai, és egy afrikai vadászat terítékéből való vadfajok. 


Dankovics Róbert muzeológus elmondta még, több mint 10 féle nagyvad, illetve több kisebb állat is megtalálható ebben a gyűjteményben, a nagy kudutól a különböző gnú fajokon át a kisebb antilopokig: törpe antilopok és bóbitás antilopok is találhatók ebben az anyagban. 


A kiállítás külön egységet szentel két Vas megyei családnak: a Chernel István által gyűjtött vagy vásárolt madárpreparátumok mellett Almásy György és fia, László ázsiai és afrikai útjairól származó trófeák jelentenek igazi csemegét a vadászat iránt érdeklődő közönségnek.

 


Fotók: Nagy Jácint SF

Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Az éttermek és szállodák pünkösdig nem számíthatnak újranyitásra Frissítés: a kormány cáfol, nincsen ilyen döntés
Levelet kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a hazai szállodások és éttermesek azzal kapcsolatban, hogy pünkösd előtt ne számítsanak nyitásra. A kormány cáfolta, hogy ilyen döntést hozott volna.
legfrissebbek
Óriási küzdelemben kapott ki Kaposváron a Falco
Gasper Okorn együttese előbb ledolgozta hátrányát, majd megfordította a mérkőzést, az utolsó percekbeli adok-kapokból viszont a somogyiak jöttek ki jobban.
Síntörés miatt nem járnak a vonatok Hegyfalu és Ölbő-Alsószeleste között
Szlávik: az engedélyezett védőoltások hatékonyak és biztonságosak
Azok a védőoltások, amelyeket a hatóságok engedélyeznek - legyenek akár hagyományos módon vagy korszerű, új technológiával előállítva - egyaránt hatékonyak és biztonságosak - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.
Ötgólos hátrányból is felállt, mégis búcsúzott a Magyar Kupától az SZKKA
A szombathelyiek többször is bizonyították, hogy nagy tartás van bennük, a végén mégis a vendégek örülhettek a győzelemnek.
Renault kisbusz borult az oldalára Nick közelében, zuhogó esőben
Répcelak irányába tartott egy német rendszámú kisbusz szombaton délután, amikor Nick előtt a jármű megcsúszott, majd a menetirány szerinti bal oldalon árokba sodródott, és az oldalára dőlt.