km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Jelentős árvízre készülnek Körmendnél (képgaléria)

Jelentős árvízre készülnek Körmendnél (képgaléria)

Jelentős árvízre készülnek Körmenden, elkezdődött a felkészülés. Körmendre a szentgotthárdi tetőzést követően tudnak előrejelzést készíteni, az eddigi legnagyobb vízállást megközelítő vízszintekre készülnek, olvasható a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatójában.

 

Meteorológiai helyzet és előrejelzés


Mint írják, pénteken a kora esti órákban ismét zápor-zivatar vonult át a vízgyűjtő felett, melyből lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék hullott. Átmeneti szünet után szombaton a délutáni óráktól ismét megnövekedett a felhőzet, és elszórtan kialakult egy-egy zápor, zivatar, azonban a kora esti órákban a Rába osztrák vízgyűjtője felett már egyre több konvektív góc, zápor, zivatar alakult ki, amely estére zivatarláncba fejlődött. Beágyazódott heves zivatarokkal, felhőszakadásokkal kísérve végig haladt a teljes Rába-vízgyűjtőn (Raab, Feistritz, Lapincs, Strém, Pinka, Gyöngyös). A csapadéksáv ma (vasárnap) kora hajnalban hagyta el a Rába vízgyűjtőjét. A lehullott csapadékok rendkívül intenzívek voltak (15-20 mm/15 perc). 


A jelenlegi meteorológiai előrejelzések minden napra hasonlóan záporos, zivataros időt mutatnak. Területi átlagban nem jeleznek előre nagy mennyiségeket, de lokálisan továbbra is lehet számtani jelentős mennyiségekre.


Hidrológiai helyzet és várható vízjárás 


A megelőző időszakokban több kisebb árhullám is levonult vízfolyásainkon, illetve a péntek délutáni, esti csapadékokból, jelentősebb vízszintemelkedések képződtek. Erre a telt szelvényre érkezett meg a szombat esti csapadék. Körmendnél a pénteki csapadékból I. fok közelében tetőzött tegnap (szombaton) 19 órakor (287 cm-rel), majd néhány centiméteres apadást követően ismét áradni kezdett. Ma 4.30 órakor elérte az I. fokot, 7 órakor 316 cm volt a vízállás, tették hozzá. 


A Strém a legfelső szelvényben (Bocksdorf) ma 5 órakor letetőzött, az alsóbb szelvényekben még intenzíven árad. 


A Pinka a legfelső szelvényben (Pinkafeld) mértékadó vízhozam feletti 99 m3/s-mal tetőzött szombaton 22 órakor. Oberwartnál ma hajnali 4 órakor tetőzött 42 m3/s-mal. Alatta még mindenhol árad. Felsőcsatáron reggel óta 454 cm volt a tetőzés közeli vízállás.


A Pinka, Strém, Lapincs mellékvízfolyásainak jelentős részén mértékadó vízhozam feletti víztömeget szállítanak a vízfolyások.


A Gyöngyös a külföldi szelvényben és Kőszegnél is már tetőzött (Kőszeg 5.45-kor 247 cm). A Répce Répcevisnél ma 4.30 órakor 101 cm-rel letetőzött. Azóta folyamatos az apadás ezeken a vízfolyásokon.


Hidrológiai előrejelzés


A Rába szentgotthárdi szelvényében előre becslésünk alapján 400+-20 cm (III. fok feletti) tetőzésre számítanak a mai napon. Körmendre a szentgotthárdi tetőzést követően tudnak előrejelzést készíteni, az eddigi legnagyobb vízállást megközelítő vízszintekre készülnek. A hidrometeorológiai helyzet alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik. A Rába völgyben jelentős völgyi elöntésekre kell számítani!


A szentgotthárdi védelmi szakaszon 7 órától elrendelték a II. fokú, majd 10 órától a III. fokú készültséget. A Pinkán Felsőcsatárnál 2024.06.08-án éjfélkor elrendelték a III. fokú helyi vízkár-elhárítási készültséget. A Dozmati tározó árvízi üzemben működik 2024.06.09-én 3 órától.


Körmenden, a Büdös-ároknál megkezdődött a szivattyús csapadékvíz-átemelés a Rábába. A Védelmi Osztag felkészült a mobilszivattyúk telepítésére a körmendi Berki- és a Malom zsilipeknél. 

 

Fotó: Bajdó Bettina

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.