km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Hamarosan megnyílik a Jégcsarnok

Hamarosan megnyílik a Jégcsarnok

Márciusban megnyílhat az új szombathelyi Jégcsarnok. Már csak apróbb munkák vannak hátra, közel a befejezés, ami után indulhat a próbaüzem. Hamarosan már nem Zalaegerszegen, hanem itthon tarthatják edzéseiket és hazai versenyeiket a Szombathelyi Pingvinek.

 

A korszerű jégcsarnok négy év után mintegy 3 milliárd forintból készül el. Háromezer m2 alapterület, nemzetközi szabványméretű ovális pálya, öltözők, konditerem szolgálhatja hamarosan a korcsolyázás szerelmeseit Szombathelyen. 


2017. december 8-án tették le az alapkövét az új szombathelyi Jégcsarnoknak a városi jégpálya szomszédságában. 2,5 milliárdos költségvetéssel tervezték, de időközben megugrottak az árak. Az önkormányzat és a helyi vállalkozások összefogása után a TAO-keret feltöltésével összejött a befejezéshez szükséges összeg, így a kezdés utáni negyedik évben akár karácsonyi ajándék is lehetett volna a jégkorongozó sportolók és a korcsolyázni szerető szombathelyiek számára. A jégcsarnok szívét-lelkét jelentő hatalmas folyadékhűtő berendezésről azonban a decemberi beüzemelése közben kiderült, meglazult benne egy csavar, amit viszont nem húzhat meg bárki, sőt, az egyszerűnek tűnő beavatkozás nagyon is bonyolult, ugyanis előbb le kell fejteni a rendszerből a folyadékot, lecsapatni a párát, számtalan dolgot el kell végezni, mire ez újraindítható állapotba kerül. Ezzel viszont belecsúsztunk a decembertől január közepéig tartó építőipari leállás időszakába. – meséli Zelevics Ferenc, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnöke. Az egyesület üzemelteti majd a korszerű létesítményt, amelyen több határidő-módosítás után most már valóban az utolsó simításokat végzik a kivitelezők. 


– Mit kell még elvégezni ahhoz, hogy a sportolók és a korcsolyázni szeretők végre birtokba vehessék a tágas és impozáns jégcsarnokot? 


– Festési munkálatok vannak vissza, ragasztás, gumiszegélyek, néhány helyen a gumipadló. Mindezzel a lehűtés előtt végezni kell, hiszen a festék, a ragasztó másképp kötnek, száradnak a hidegben. Ez nagyjából a hónap végéig lefut, akkor elkezdhetjük a próbaüzemet, az nagyságrendileg egy 30 napos időintervallum. Azalatt ki kell derülnie, hogy minden úgy működik-e, ahogy eltervezték a tervezők. Ha ez megvan, akkor utána tudunk nyitni. Március elejét vizionáljuk mi. A 60x30 méteres, standard méretű pályán az új, elektromos üzemű jégkarbantartó rolba már munkára kész, csak ez 40 millió forintba került, de szükség volt rá, hiszen a régi már elmúlt 35 éves. 


A klubelnök hatalmas lelkesedéssel és örömmel vezet végig bennünket a modern létesítményen. Mutatja az automatizált, gigászi hűtőberendezés részleteit, az elektromos rolba töltőállomását, az óriási levegőztető szivattyúkat, és vezet végig a számtalan kiszolgáló helyiségen. Összesen nyolc öltöző áll majd rendelkezésre, külön a női és a férfi versenyzőknek, edzőknek, bíróknak, és a közönségkorcsolyázásra érkezőknek. Lesz büfé, recepció, kölcsönzőhelyiség, orvosi szoba. Az emeleten közösségi tér, és két különböző edzőterem is található. A palánkrendszer, a korlátok, és a lelátók is elkészültek már. A létesítmény nagyjából 450-480 nézőt képes befogadni álló- és ülőhelyeken, de a lelátórendszer később tovább bővíthető. 


– A szabadtéri, régi jégpályát nézve, Szombathelyen hatalmas az igény a korcsolyázási lehetőségre. Az új jégcsarnokot bárki használhatja majd? 


– Természetesen igen, de a létesítmény elsősorban a jégkorong sport számára épül, hiszen a Jégkorong Szövetségen keresztül TAO-keretből jöhet létre, és a működést is ez a forrás teszi majd lehetővé. A Szombathelyi Pingvinek 30 éves múlttal rendelkeznek. A jégkorongklubnak jelenleg 130 utánpótlás korú és mintegy 20 felnőtt játékosa van, nekik nagy könnyebbség lesz, hogy helyben edzhetnek és versenyezhetnek is. Az elnök arra számít, ha elkészül a jégcsarnok, a sportolók száma is nőni fog. Az intézmény elsősorban a jégkorong fellegvára lesz, de más jeges sportok is otthonra lelhetnek itt a későbbiekben.


A nagy értékű folyadékhűtő berendezés most már üzemkész, egy gombnyomásra mehet a hideg a pályatest alá. Ha a még hátralévő apróbb munkákkal, a festéssel, ragasztással végeznek a kivitelezők az épületben, indulhat a jégkészítés. Centiméterről centiméterre kell vastagítani, hogy jó minőségű legyen, éppen ezért ez egy többnapos és rendkívül költséges folyamat. A 30 napos próbaüzem után nyitja meg kapuit a létesítmény a versenyek és a közönségkorcsolyázás előtt is. Eredetileg úgy tervezték, hogy a Jégcsarnok az év 11 hónapjában tart nyitva. Az elnök szerint első körben a bajnoki szezon végét célozták meg. Májusig már az első néhány hónap működési mérlegét is meg tudják vonni. A szabadtéri jégpálya a téli szezonban továbbra is rendelkezésre áll majd. 

 

Fotó: Nagy Jácint
 
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.