km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Japán kulturális nap a Johanneumban

Japán kulturális nap a Johanneumban

Schmitt Csilla, a Magyar-Japán Baráti Társaság-Szombathely elnöke volt újra a vendégünk a Johanneumban, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala.

A posztban ez áll: "Az idős és a hajléktalanok otthona lakói ezúttal a tradicionális japán viseletről, a kimonók fajtáiról hallhattak egy érdekfeszítő előadást, mely egy ruhabemutatóval egêszült ki. Szó esett a női, a férfi és a gyermek viseletről, jellegzetességeikről és eltéréseikről, különösen a színek, motívumok, szabásuk és a viselt címerek alapján, melyek a kimonók rangjára utalnak, azaz, hogy alkalmi vagy hétköznapi viselet-e? A kollekcióból bemutatásra került egy női jukata és egy ucsikake is, ami szó szerint menyasszonyi kabátot jelent. Természetesen a férfi jukata is megjelent, és érdeklődő lakóink megcsodálhattak egy XIX. század végéről való, autentikus gyermek szamurájöltözetet, kamisimót iss.

Az előadást követően Csillának sok kérdésre kellett válaszolnia, lakóink főleg azt firtatták, hogy vajon mennyibe kerülnek ezek a szép ruhák, s tömeggyártásban készülnek-e? Természetesen ezek a gyönyörű japán viseletek nem futószalagon készülnek, kézzel varrott, kézműves termékekről van szó. Ezek a szép alkalmi viseletek nagyon drágák, egy autó árával vetekszik egy-egy darab, nem mosható, és nagyon nehezen tisztítható, nagyon kell vigyáznia rá viselőjének."

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.