km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Időjárás: januárban tavasz volt a télben

Időjárás: januárban tavasz volt a télben

Az idei január bővelkedett a meglepetésekben: az év szokatlanul magas hőmérséklettel kezdődött, s a jó idő kitartott a hónap végéig. Bár többször is ígértek nagyobb mennyiségű havat, ami nem ért ide, de csapadékból nem volt hiány a környéken. Kőszegen például január 22-én 6-8 centiméter hó fedte be a tájat.

 

Mindjárt az újév elején megdőlt a napi országos melegrekord: az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján az ország naposabb tájain 12 és 19 fok között alakultak a maximumok. Végül a Sellyén mért 18,9 fok bizonyult a legmagasabbnak, ami 1,4 fokkal több, mint az ezen a napon tavaly Főnyeden mért 17,5 fokos napi csúcs. A régi maximumhoz képest nagyjából 15 mérőállomáson mértek magasabb hőmérsékletet aznap. Országos szinten csapadékból sem volt hiány, utoljára 1915-ben volt annyira csapadékos a január, mint az idei. Egyes helyeken háromszor több csapadék hullott, mint egy átlagos januárban (33 milliméter).


Arra voltunk kíváncsiak, hogy a január milyen adatokat mutatott a térségünkben, ebben segített Ráduly László, a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebook-oldal vezetője. Elmondta, hogy szinte egész januárban átlag fölötti volt a hőmérséklet. Egészen pontosan az átlag középhőmérséklet +3,4 Celsius-fok volt, ellenben az ilyenkor szokásos -0,9 fokkal. Csapadékban hozta az átlagot Kőszegen és környékén az év első hónapja, 37,7 millimétert mértek. A csapadékos napok száma 25 volt, 5 millimétert meghaladó csapadék három nap esett. Egy nap volt összefüggő hótakaró: január 22-én 6-8 centiméter hó fedte be a tájat.


– 12 fagyos nappal zárt a január, de ennek nagy részén -0,1, -0,3 Celsius fokot mértem – tette hozzá.  – A leghidegebb Kőszegen január 30-án éjjel volt, akkor -7,8 fokot mutatott a hőmérő. Téli és zord napunk egyáltalán nem volt. Téli napról akkor beszélünk, ha egész nap mínusz hőmérsékletet mérünk, zordról pedig akkor, ha a hőmérséklet -10 Celsius-fok alá esik. Összességében a január jóval melegebb volt, mint az átlag, csapadék viszont nem esett több, mint máskor.


A folytatásban úgy néz ki, hogy beköszönt a tél, a jövő hét elején sarki hideg levegő áramlik fölénk.


Színes virágszőnyeg az arborétumban


A Kámoni Arborétumban színes virágok és csodás illat várja a látogatókat: a természet nem igazodik a naptári napokhoz, korábban kezdődött idén a virágzás. Németh Gábor arborétumvezető elmondta, hogy az enyhe időjárásnak köszönhetően sok cserje virágzik: például az illatos tündérfa, a hunyor, az illatos lonc, a kikeleti bangita, a téltemető, a varázsmogyoró és a kislevelű ciklámen. Az illatos tündérfa sárga virágának csak februárban szabadna megjelennie, illata azonban már év eleje óta egy-két méterről érezhető. Gyönyörű sárgában és pirosban pompáznak a varázsmogyoró-bokrok, látványos magenta színben pedig a tavaszi virágzású ciklámen. A kikeleti bangita piros bimbója is kinyílt már, virágzásában egyre világosabb rózsaszín színnel lepi meg a látogatókat. Teljes virágzásban látható hetek óta a téltemető, amelynek neve is jelzi, hogy mikor kellene virágoznia, ám ezzel mit sem törődve, idén korábban jelzi a tavasz közeledtét. A hagymás növények közül a hóvirágok is bontják virágaikat, ha az időjárás kedvez, akkor nagyjából egy hét múlva hóvirágszőnyeg borítja majd az arborétumot.  

 


Jövő héten beköszönt a tél


Az előrejelzések szerint a tél is megmutatja arcát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a nappali gomolyfelhő-képződés mellett mindenütt legalább néhány órára kisüt a nap, főként a középső országrészben levő összeáramlásban állhatnak össze jobban a felhők. Arrafelé hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Dunántúlon és az Alföldön meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 0 fok körül valószínű. Késő estére -9 és -1 fok közé hűl le a levegő.


Hétfőn derült vagy gyengén felhős ég várható, majd a hajnali órákban fátyolfelhők sodródnak be az északi területek fölé. Csapadék nem lesz. A szél egyre veszít erejéből, de a Tiszántúlon élénk maradhat az északkeleti szél még a hajnali órákban is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -10 és -5 fok között alakul, de a szélcsendes, derült tájakon egy-egy helyen a -15 fok sem kizárt. 


Fotó: Nagy Jácint
 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Szójaliszt izzott a siló belső falán
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.