km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Elkészült a jáki templom belső restaurálása

Elkészült a jáki templom belső restaurálása

Befejeződött a jáki templom belső restaurálása. A csaknem két éven át tartó kutatás során megtalálták a falu első templomának nyomait, nagy valószínűséggel előkerült az alapító, Jáki Nagy Márton sírja, és a falkutatások révén a Szent György-templom építésének menete is világossá vált. Helyrehozták a falfestményeket, megtörtént az utólagos vízszigetelés, és megújult a belső világítási rendszer. A mai sajtóbejáráson az is kiderült, hogy a jáki templom várhatóan április 20-án nyitja meg kapuit ismét a látogatók előtt.

 

Mérföldkőhöz érkezett a jáki templom csaknem két éve tartó kutatása, restaurálása. Elkészült a templom belső helyreállítása, restaurálása. A munka során a kutatók sok-sok új információval gazdagodtak. A padlószint alól előkerültek a falu első templomának nyomai, ami a kora Árpád-korban, a 11-12. században épült. Az alaprajzon ezt pirossal jelezték. A 13 méter hosszú, egyhajós épületet később egy toronnyal bővítették. A kutatás világossá tette a Szent György-templom építésének menetét is a kutatók számára.


Sarkadi Márton építész, szakmai koordinátor elmondta, hogy a 13. századi templom építése során körbeépítették a korábbi kicsi templomot. Olyan sorrendben épültek meg a 13. századi épület részei, hogy a korai kis templomot az építkezés ideje alatt minél tovább használatban tarthassák.


Megtisztították és konzerválták a falakat, a tér így sokkal világosabbá vált, jól megfigyelhetők a falfestmények részletei. A vastag szennyeződés-rétegek alól előbukkantak az élénk színek.


A főszentélyben Szent Györgyöt, a templom névadóját ábrázolja egy falfestmény, ami 1256-ban, a felszentelés ünnepére készülhetett el. A déli fal egyik festménye pedig a Ják nemzetség tagjait jeleníti meg. A templombelsőben 123, a templomdombon további 1377 sírt tártak fel a 11.-től a 18. századig. A legkorábbi sírokat még a régi, kis templom köré ásták. A helyszűke miatt kevés volt az ép temetkezés, de a megtalált leletanyag bőséges és gazdag.


Pap Ildikó Katalin régész hozzátette, hogy nagy mennyiségben találtak szép viseleti elemeket a világi és egyházi személyek sírjaiban. Maradtak ránk textilmaradványok, és rekonstruálható viseletmaradványok. Ruhakapcsok, szegélyek, rangos férfi és női viseletek.


Nagy valószínűséggel megtalálták a templomot alapító Jáki Nagy Márton sírját is, a déli toronyaljban, ahol további 11 temetkezésre bukkantak a régészek. Mindannyian a Ják nemzetség tagjai lehetnek, a rokonságot genetikai vizsgálatok igazolhatják. Restaurálták a templom berendezését, és megújult az elektromos rendszer, így a korábban sötét belső tér részletei már jó megvilágításban láthatók. Elkészült az utólagos szigetelés is, így a falak már nem fognak oly mértékben vizesedni, mint korábban.


A munka ezzel nem ér véget, van még teendő a homlokzaton, restaurálják a nyugati kaput, és a hátravan a kert, valamint a sétányok rendezése, ez várhatóan év végéig fejeződik be. A mintegy 2 milliárd forint kormányzati támogatásból megszépült jáki templom április 20-tól fogadja ismét a látogatókat.

 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint