km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Elkészült a jáki templom belső restaurálása

Elkészült a jáki templom belső restaurálása

Befejeződött a jáki templom belső restaurálása. A csaknem két éven át tartó kutatás során megtalálták a falu első templomának nyomait, nagy valószínűséggel előkerült az alapító, Jáki Nagy Márton sírja, és a falkutatások révén a Szent György-templom építésének menete is világossá vált. Helyrehozták a falfestményeket, megtörtént az utólagos vízszigetelés, és megújult a belső világítási rendszer. A mai sajtóbejáráson az is kiderült, hogy a jáki templom várhatóan április 20-án nyitja meg kapuit ismét a látogatók előtt.

 

Mérföldkőhöz érkezett a jáki templom csaknem két éve tartó kutatása, restaurálása. Elkészült a templom belső helyreállítása, restaurálása. A munka során a kutatók sok-sok új információval gazdagodtak. A padlószint alól előkerültek a falu első templomának nyomai, ami a kora Árpád-korban, a 11-12. században épült. Az alaprajzon ezt pirossal jelezték. A 13 méter hosszú, egyhajós épületet később egy toronnyal bővítették. A kutatás világossá tette a Szent György-templom építésének menetét is a kutatók számára.


Sarkadi Márton építész, szakmai koordinátor elmondta, hogy a 13. századi templom építése során körbeépítették a korábbi kicsi templomot. Olyan sorrendben épültek meg a 13. századi épület részei, hogy a korai kis templomot az építkezés ideje alatt minél tovább használatban tarthassák.


Megtisztították és konzerválták a falakat, a tér így sokkal világosabbá vált, jól megfigyelhetők a falfestmények részletei. A vastag szennyeződés-rétegek alól előbukkantak az élénk színek.


A főszentélyben Szent Györgyöt, a templom névadóját ábrázolja egy falfestmény, ami 1256-ban, a felszentelés ünnepére készülhetett el. A déli fal egyik festménye pedig a Ják nemzetség tagjait jeleníti meg. A templombelsőben 123, a templomdombon további 1377 sírt tártak fel a 11.-től a 18. századig. A legkorábbi sírokat még a régi, kis templom köré ásták. A helyszűke miatt kevés volt az ép temetkezés, de a megtalált leletanyag bőséges és gazdag.


Pap Ildikó Katalin régész hozzátette, hogy nagy mennyiségben találtak szép viseleti elemeket a világi és egyházi személyek sírjaiban. Maradtak ránk textilmaradványok, és rekonstruálható viseletmaradványok. Ruhakapcsok, szegélyek, rangos férfi és női viseletek.


Nagy valószínűséggel megtalálták a templomot alapító Jáki Nagy Márton sírját is, a déli toronyaljban, ahol további 11 temetkezésre bukkantak a régészek. Mindannyian a Ják nemzetség tagjai lehetnek, a rokonságot genetikai vizsgálatok igazolhatják. Restaurálták a templom berendezését, és megújult az elektromos rendszer, így a korábban sötét belső tér részletei már jó megvilágításban láthatók. Elkészült az utólagos szigetelés is, így a falak már nem fognak oly mértékben vizesedni, mint korábban.


A munka ezzel nem ér véget, van még teendő a homlokzaton, restaurálják a nyugati kaput, és a hátravan a kert, valamint a sétányok rendezése, ez várhatóan év végéig fejeződik be. A mintegy 2 milliárd forint kormányzati támogatásból megszépült jáki templom április 20-tól fogadja ismét a látogatókat.

 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.