km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Izgalmas programok a Kutatók éjszakáján Szombathelyen

Izgalmas programok a Kutatók éjszakáján Szombathelyen

Izgalmas programokkal készülnek Szombathelyen is a Kutatók éjszakájára. Pénteken és szombaton is sokféle előadás, bemutató, kísérlet várja az érdeklődőket.

 

A PTE ETK Szombathelyi Képzési Központja a PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikummal együttműködve, ebben az évben is szervezett Kutatók Éjszakája napi programokat, melyre szeretettel várják az érdeklődőket. Az esemény weboldalán a programok részletesebben megtalálhatók. 


Az előző évekhez hasonlóan a programok nagy részét az egyetem udvarán tartják, melynek leglátványosabb eleme a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi bemutatója lesz. Emellett megrendezik a hagyományos, középiskolásoknak szóló (egészségügyi) vetélkedőt, bemutatják az egyetemen folyó képzéseket, illetve szakmai partnereik is felsorakoznak, melyek játékos, szórakoztató programokkal várják a látogatókat. Programjaikat úgy állították össze, hogy játékos formában, teljes kikapcsolódás mellett mind az általános, mind a középiskolás korosztály és a felnőtt lakosság is hasznos ismeretekhez jusson.


09.30 – 10.10 Katasztrófavédelmi bemutató
10.00 – 11.00 Ringató foglalkozás
10.10 – 10.50 Dance Fitness
10.15 – 11.30 AR lehetőségek: előadás és AR szemüveg kipróbálási lehetőség
11.00 – 11.30 Rendőrségi kutyás bemutató
11.30 – 13.00 Fiatal kutatóink (hallgatóink) előadásai
13.00 - 14.00 Élménybeszámoló drogfüggőkkel gyűjtött tapasztalatokról
16.00 – 17.00 Csecsemőmasszázs
17.00 – 18.00 Gyermekkor elsősegélye tanfolyam
Mindeközben:
10.00 – 14.00 szakjaink bemutatója és szakmai partnereink programjai
10.00-től Szabadulószoba


Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat Szombathelyen, az ELTE Savaria Egyetemi Központjában 2023. szeptember 29-én pénteken.

 

A Kutatók éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére, amelynek keretében be lehet pillantani a különböző tudományterületek titkaiba. 


A Kutatók éjszakája keretében a Savaria Egyetemi Központ idén is látványos bemutatókkal, izgalmas előadásokkal vár kicsiket és nagyokat egyaránt szeptember 29-én, pénteken, 15 és 22 óra között. A részletes program a weboldalon elérhető. Érdemes böngészni a sok program között, mivel vannak, melyekre előre regisztrálni kell. 

 

Szombaton a Savaria múzeum várja az érdeklődőket

 

Élvezetek, örömkereső szenvedélyek, gyönyörök és túlzásaik. Nem könnyű körüljárni ezt a témát, de a múzeumban most kísérletet tesznek rá, mégpedig a természettudomány, a filozófia, a művészetek, az irodalom felől is megközelítve. Programjukat kivételesen 16 év felettieknek ajánlják! 

 

SMIDT MÚZEUM

 

MÁMOR  16+
Előadások:

18.00
Kolonits László: Az ateizmus halálugrása, italozás és lakomázás az ősi Európában

„…egy pohár bor az ateizmus halálugrása.” – írja Hamvas Béla, aki e mondatával részben arra a szoros kapcsolatra utal, amely a legkorábbi időktől fennáll a vallási élmény bizonyos formái és az alkoholos italok fogyasztása között. A különféle társadalmi és vallási rítusokhoz kapcsolódó lakomák – melyek a legtöbb kultúrában elválaszthatatlanok az alkoholos italok fogyasztásától – ókori (görög-római) szokásáról sokat tudhatunk. No de mit ittak a rómaiak előtt? Számolhatunk-e lakomákkal az őskori Európában? Előadásunkban többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

18.30
Sosztarits Ottó: M/Ámor És Psyché - A köztes létállapot mitológiája

Álom, mámor, extázis, révület és vallásos elragadtatás. Az ókori ember életének e köztes létállapotként megélt és leírt jelenségei közkedvelt témái voltak a görög-római mitológikus történeteknek. Vallástörténeti eredőjük régóta kutatott, így meglehetősen jól ismert a ma embere számára. Izgalmas kérdés azonban, mennyire volt mindez jelen az egykori savariai emberek életében, és ha igen, miként érhető mindez tetten egy vidéki római kisváros tárgyi emlékanyagában?

19.00
Czenki Zsuzsanna: Minótaurosz és hölgyvendégei

A mitológiai Minótaurosszal ellentétben Schrammel Imre agyagszobrai a szerelemre vágyódó bikafejű férfit jelenítik meg. A sorozat elemei a férfi-nő kapcsolat játékosságát, az egymás iránti vágyat, a találkozást, a szenvedélyes ölelést, az eggyé válást, a szerelmi MÁMORt ábrázolják. Ezt a lebegő létállapotot Schrammel Imre nőalakjainál, a torzóknál a női test finom plasztikussága, a barátnőknél a fejek, kezek és lábak kompozíciós elrendezése, a formák egymásra hatása idézi elő. Az előadáson a szobrokról készült fotókkal és a művész naplóbejegyzésivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

19.30
Dr. Hollerné Mecséri Annamária: Erotikus és pajzán ex librisek

Az ex libris grafikai sokszorosítással készült, művészi igényű tulajdonjegy, amit eredendően könyvekbe ragasztottak. A 19. század végén önálló kisgrafikai műfajjá vált, és a műgyűjtés tárgya lett. Személyes, tulajdonoshoz kötődő jellegénél fogva lehetőséget nyújt intim, provokatív, sőt erotikus témáknak is. Az előadásban bemutatásra kerülnek a Smidt Múzeum gyűjteményében lévő 20. század első feléből származó erotikus ábrázolások főbb típusai. Meztelen, kitárulkozó női testek, megtestesített férfiszimbólumok, ölelkező párok, és fülledtebb hangulatú ábrázolások is felbukkannak.

20.00-20.30 szünet

20.30
Zsoldos Andrea: Szenvedélyek rabságában

Mindenkinek vannak szenvedélyei. Mikortól romboló a mámor, és mit tehet az, aki függő? Megmenteni a másik embert - hogyan lehetséges? Függőségek és mindennapjaink dilemmái.

21.00
Kéner Balázs: Az önpusztító varázsló – beszélgetés Csáth Gézáról

Egy kiváló író, orvos, zenész és képzőművész fájdalmasan rövid és önpusztító életútja. El- és leválasztható-e a szenvedélybetegség az alkotástól? Mi vezetett a tragikus sorsú művész halálához és mik az utókor teendői és hiányosságai?
Beszélgetés Kéner Balázs Csáth-szakértővel, az első magyarországi Csáth-emléktábla megvalósítójával.

21.30
Szántó István: Az ismeretlen Derkovits. Derkovits Gyula: Falstaff (Bor mellett búsuló férfi, 1913) című alkotásáról

Izgalmas, hogy egy olyan nagy formátumú alkotónak, mint Derkovits Gyula, akinek az életműve teljes és egész, holott csak 40 évig élt, milyen korai elképzelései voltak a művészetről, pontosabban a festészetről. Mindezt jól példázza a Falstaff című képe, melyet 19 évesen festett még Szombathelyen.
Sir John Falstaff alakja egy kitalált lovag karaktere, aki William Shakespeare három darabjában is szerepel. Bár elsősorban egy hiú, kérkedő, bohém, mámorittas, ideje nagy részét italozással töltő komikus figura, mégis rendelkezik a Shakespeare főszereplőire jellemző lelki mélységgel, árnyalt személyiségrajzzal.
Derkovits Gyula munkájának bemutatása azért is fontos, mivel jövő évben lesz születésének 130. és halálának 90. évfordulója.

22.00
Tóth Kálmán: A lista mámora

„Ki a felsorolás puszta élvezetéért állít össze listákat, ki a lista énekelhetőségének ihletésére, ki pedig … az egymással különösebb kapcsolatban nem lévő tárgyak összegyűjtésében talál gyönyörűséget.” A gyűjteményekre kivetített gondolatsort Umberto Eco: A lista mámora című műve ihlette.

Interaktivitások:
• Megorrolás: mámorító illatok
• Részeg szemüvegekkel festés
• Saját ex libris rajzolás


Kamarakiállítás az aulában: a mámor témához kapcsolódó ex librisek és különböző alkoholos italok címkéi tekinthetők meg, és egy budoárt is berendeznek.

 

Illusztráció: pixabay.com

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.