km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Ittas vezetés miatt elvették a volt osztrák kancellár jogosítványát, nem ő volt az egyetlen szabálytalankodó

Ittas vezetés miatt elvették a volt osztrák kancellár jogosítványát, nem ő volt az egyetlen szabálytalankodó

Ittas vezetés miatt csütörtökre virradó éjszaka egy rendőrségi ellenőrzés során elvették Brigitte Bierlein volt osztrák kancellár jogosítványát - számolt be csütörtök délután az osztrák sajtó.

 

Brigitte Bierlein egy Bécs belvárosában lévő étteremben töltötte a szerda estét barátnőivel; a beszélgetés mellett pezsgőt is ittak. A volt kancellár nem sokkal éjfél előtt autóba ült, ám a hazafelé tartó úton igazoltatták. A rendőrök megszondáztatták, és szervezetében 0,9 ezreléknyi alkoholt találtak, ami meghaladja a törvényben megengedett felső határt.


Bierlein a Kronen Zeitungnak úgy nyilatkozott: őszintén sajnálja a történteket, bánja már, hogy a barátnőkkel töltött kellemes estét követően autóba ült, annak ellenére, hogy alkoholt fogyasztott. Mint fogalmazott, viselkedése nem felel meg a saját magával szemben támasztott követelményeknek, és neki mint politikusnak jó példát kellene mutatnia. A 70 éves Brigitte Bierlein 2019. június 3. és 2020. január 7. között Ausztria első női kancellárja volt.


Nemrég Alexander Van der Bellen is szabálytalankodott; az osztrák államfő még májusban a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán bevezetett, az éttermek nyitva tartására vonatkozó szabályt szegte meg. Van der Bellen egyik éjszaka a kötelező 23 órai zárás után másfél órával feleségével és két ismerősével üldögélt Bécsben egy olasz étterem kerthelyiségében, amikor a szabályok betartását rutinszerűen ellenőrző rendőrök megérkeztek. Van der Bellen a Twitteren kért bocsánatot a történtekért. Közölte, hogy az enyhítések bevezetése óta először ment el vacsorázni feleségével, Doris Schmidauerrel és két barátjukkal.


Közben az ellenzéki pártok, a szociáldemokrata párt (SPÖ), a szabadságpárt (FPÖ) és Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) azt követelik, hogy egységesen töröljék el a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások megszegése miatt kiszabott büntetéseket. A kormány egyelőre elutasította a kezdeményezést.


Május közepe óta 21 ezer feljelentést tettek a járvány elleni védekezés jegyében bevezetett szabályok megsértése miatt, és tízezer adminisztratív bírságot szabtak ki. Az elkövetőknek a becslések szerint csaknem négymillió euró büntetést kellene befizetniük, és mindeddig 3700 esetben fogadtak el fellebbezést. Egy bécsi és egy alsó-ausztriai közigazgatási bíróság is megállapította, hogy a kijárási tilalom megszegése miatt kiszabott büntetések nem tartoztak a törvény hatálya alá, ezért nem voltak indokoltak. (MTI)

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.