km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Isten éltesse, Liam Neeson!

Isten éltesse, Liam Neeson!

Ma 71 esztendős. 1952. június 7-én született Liam Neeson (William John Neeson OBE) Oscar-díjra jelölt északír színész, írja a Paprika blog Facebook-oldala.

A poszt szerint: "Egyik legismertebb szerepe Oskar Schindler a Schindler listája című filmben. Továbbá szerepelt még olyan sikeres filmekben, mint a Star Wars I. rész – Baljós árnyak, Narnia krónikái és a Batman: Kezdődik!.

Neeson Észak-Írországban, Ballymenában született Katherine és Barnard Neeson harmadik gyermekeként. Ő a házaspár egyetlen fiúgyermeke; három lánytestvére van: Elizabeth, Bernadette és Rosaline. Neeson a középiskola elvégzése után a belfasti Queen’s egyetemre járt, ahol fizikát és számítógép-tudományt tanult, de igencsak unta a biflázást, éppen ezért inkább elment dolgozni. Targoncakezelő volt a Guinness sörgyárban, majd idővel sofőr lett. Már akkoriban is érdeklődött a színészet iránt, így néhány évvel később a dublini Abbey Theater tagja lett. A színházban komoly feladatokat kapott, mint például a félkegyelmű Lennie szerepe az Egerek és emberek című John Steinbeck-drámában. 1984-ban Kaliforniában felkeresett egy ügynököt, akinek a közbenjárásával ő lett az egyik lázadó a The Bounty-ban, majd a Lamb című filmben eljátszhatta első főszerepét.

Kezdetben olyan tévésorozatokban is szerepelt, mint a Miami Vice, de feltűnt Clint Eastwood Piszkos Harry című filmjenek ötödik részében, a Holtbiztos tippben is 1988-ban. A nagy áttörés 1990-ben következett be Neeson számára, amikor is Sam Raimi rendező Darkman című mozijának főszerepét alakította és az alkotás szakmai és közönségsikert aratott.

Ennek ellenére Neeson mégis inkább a színpadot választotta és a Broadwayn debütált Eugene O’Neill Anna Christie című darabjában. A másik nagy változás pályafutásában Steven Spielberg nevéhez fűződik, akinek felesége közbenjárásával megkapta Oskar Schindler szerepét a Schindler listája (1993) című filmeposzban. Spielberg a szerep érdekében ugyan kezdetben sikertelen hízókúrára fogta a Neesont, azonban végül a színész karcsún is nagyszerű alakítást nyújtott és a filmre Oscar-díjak záporoztak. Neeson egy csapásra sztár lett és következhetett egy romantikus film, méghozzá Walter Scott klasszikus regényéből, a Rob Roy, Neesonnal a címszerepben. Majd megint egy nevezetes ír hazafi következett, Michael Collins, aki az ír köztársasági hadsereg vezetője volt. Amikor 1999-ben Hollywoodban terjedni kezdtek a pletykák, hogy George Lucas szereplőket keres új Csillagok háborúja-filmjéhez, Neeson azonnal belelkesedett és erőfeszítéseit siker koronázta, hiszen ő kapta meg Qui-Gon Jinn szerepét Ewan McGregor partnereként. A Baljós árnyak azonban vegyes visszhangokat váltott ki, viszont a közönség és a kritika is egyaránt elismerte Neeson kiváló játékát.

2000-ben Sandra Bullock-kal jatszott együtt a Zsaru pánikban című krimivígjátékban, 2002-ben pedig Harrison Ford partnere volt Kathryn Bigelow Atomcsapda című tengeralattjárós filmjében. A 2003-as népszerű romantikus film, az Igazából szerelem egyik szereplője is volt. 2004-ben Bill Condon rendezővel találta meg a közös hangot és Neeson Alfred Kinsey szexológus bőrébe bújt a Kinsey – Mindenki másképp csinálja című filmben. Neeson habozás nélkül elfogadta Christopher Nolan felkérését a Batman: Kezdődik! című képregényfilmbe, melyben Henry Ducard szerepét kapta meg. 2008-ban mutatták be az Elrabolva című akciófilmjét, mely nagy sikert aratot, ez ágyazott meg a következő évek akciófilmes korszakának. Ilyen filmjei voltak többek közt az Elrabolva két folytatása (Elrabolva 2., Elrabolva 3.), az Ismeretlen férfi, a Sírok között, a Non-Stop, az Éjszakai hajsza, a The Commuter – Nincs kiszállás, a Dermesztő hajsza, a Becsületes tolvaj, vagy Az oltalmazó.

Ezeken kívül játszott kalandfilmekben, mint a Fehér pokol vagy a Jeges pokol, fantasy-kalandfilmben, mint A titánok haragja, A szupercsapat mozifilmváltozatában, sci-fi-vígjátékban, mint a Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül, történelmi filmben, mint a Némaság, és vígjátékban is, mint a Made in Italy."

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.