km/óra
  2024.05.30., csütörtök  •  Janka, Zsanett napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Isten éltesse, Liam Neeson!

Isten éltesse, Liam Neeson!

Ma 71 esztendős. 1952. június 7-én született Liam Neeson (William John Neeson OBE) Oscar-díjra jelölt északír színész, írja a Paprika blog Facebook-oldala.

A poszt szerint: "Egyik legismertebb szerepe Oskar Schindler a Schindler listája című filmben. Továbbá szerepelt még olyan sikeres filmekben, mint a Star Wars I. rész – Baljós árnyak, Narnia krónikái és a Batman: Kezdődik!.

Neeson Észak-Írországban, Ballymenában született Katherine és Barnard Neeson harmadik gyermekeként. Ő a házaspár egyetlen fiúgyermeke; három lánytestvére van: Elizabeth, Bernadette és Rosaline. Neeson a középiskola elvégzése után a belfasti Queen’s egyetemre járt, ahol fizikát és számítógép-tudományt tanult, de igencsak unta a biflázást, éppen ezért inkább elment dolgozni. Targoncakezelő volt a Guinness sörgyárban, majd idővel sofőr lett. Már akkoriban is érdeklődött a színészet iránt, így néhány évvel később a dublini Abbey Theater tagja lett. A színházban komoly feladatokat kapott, mint például a félkegyelmű Lennie szerepe az Egerek és emberek című John Steinbeck-drámában. 1984-ban Kaliforniában felkeresett egy ügynököt, akinek a közbenjárásával ő lett az egyik lázadó a The Bounty-ban, majd a Lamb című filmben eljátszhatta első főszerepét.

Kezdetben olyan tévésorozatokban is szerepelt, mint a Miami Vice, de feltűnt Clint Eastwood Piszkos Harry című filmjenek ötödik részében, a Holtbiztos tippben is 1988-ban. A nagy áttörés 1990-ben következett be Neeson számára, amikor is Sam Raimi rendező Darkman című mozijának főszerepét alakította és az alkotás szakmai és közönségsikert aratott.

Ennek ellenére Neeson mégis inkább a színpadot választotta és a Broadwayn debütált Eugene O’Neill Anna Christie című darabjában. A másik nagy változás pályafutásában Steven Spielberg nevéhez fűződik, akinek felesége közbenjárásával megkapta Oskar Schindler szerepét a Schindler listája (1993) című filmeposzban. Spielberg a szerep érdekében ugyan kezdetben sikertelen hízókúrára fogta a Neesont, azonban végül a színész karcsún is nagyszerű alakítást nyújtott és a filmre Oscar-díjak záporoztak. Neeson egy csapásra sztár lett és következhetett egy romantikus film, méghozzá Walter Scott klasszikus regényéből, a Rob Roy, Neesonnal a címszerepben. Majd megint egy nevezetes ír hazafi következett, Michael Collins, aki az ír köztársasági hadsereg vezetője volt. Amikor 1999-ben Hollywoodban terjedni kezdtek a pletykák, hogy George Lucas szereplőket keres új Csillagok háborúja-filmjéhez, Neeson azonnal belelkesedett és erőfeszítéseit siker koronázta, hiszen ő kapta meg Qui-Gon Jinn szerepét Ewan McGregor partnereként. A Baljós árnyak azonban vegyes visszhangokat váltott ki, viszont a közönség és a kritika is egyaránt elismerte Neeson kiváló játékát.

2000-ben Sandra Bullock-kal jatszott együtt a Zsaru pánikban című krimivígjátékban, 2002-ben pedig Harrison Ford partnere volt Kathryn Bigelow Atomcsapda című tengeralattjárós filmjében. A 2003-as népszerű romantikus film, az Igazából szerelem egyik szereplője is volt. 2004-ben Bill Condon rendezővel találta meg a közös hangot és Neeson Alfred Kinsey szexológus bőrébe bújt a Kinsey – Mindenki másképp csinálja című filmben. Neeson habozás nélkül elfogadta Christopher Nolan felkérését a Batman: Kezdődik! című képregényfilmbe, melyben Henry Ducard szerepét kapta meg. 2008-ban mutatták be az Elrabolva című akciófilmjét, mely nagy sikert aratot, ez ágyazott meg a következő évek akciófilmes korszakának. Ilyen filmjei voltak többek közt az Elrabolva két folytatása (Elrabolva 2., Elrabolva 3.), az Ismeretlen férfi, a Sírok között, a Non-Stop, az Éjszakai hajsza, a The Commuter – Nincs kiszállás, a Dermesztő hajsza, a Becsületes tolvaj, vagy Az oltalmazó.

Ezeken kívül játszott kalandfilmekben, mint a Fehér pokol vagy a Jeges pokol, fantasy-kalandfilmben, mint A titánok haragja, A szupercsapat mozifilmváltozatában, sci-fi-vígjátékban, mint a Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül, történelmi filmben, mint a Némaság, és vígjátékban is, mint a Made in Italy."

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
Programajánló – Szombathely: Food & Music Weekend, gyereknap és magyar hősök napja
A május 25-26-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.