km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Isten éltesse, Csipes Tamara!

Isten éltesse, Csipes Tamara!

Ma 34 esztendős. 1989. augusztus 24-én született Csipes Tamara kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kajakozó, írja a Paprikablog Facebook-oldala.

A posztban ez áll: "Édesapja Csipes Ferenc olimpiai bajnok kajakozó, édesanyja Orosz Andrea válogatott úszó. Gyermekkorában úszóként kezdett sportolni. 2000-ben váltott át a kajakozásra. 2003-ban 2 aranyérmet nyert az Európai olimpiai reménységek versenyén. 2004-ben ifjúsági Európa-bajnok, 2005-ben ugyanebben a korosztályban világbajnok lett. A következő 2 évben is több aranyérmet szerzett a korosztályos világversenyeken.

2009-ben indult élete első felnőtt Eb-jén, melyen kétszer nyert ezüstérmet. A következő évben két világbajnoki és egy Európa-bajnoki címet szerzett. 2011-ben kétszeres Európa-bajnok lett. Az olimpiai csapatba nem tudott bekerülni.

2012 októberében nyilvánosságra hozta, hogy a továbbiakban ausztrál színekben kíván szerepelni. Ehhez a magyar szakszövetség, majd a nemzetközi szövetség sem járult hozzá. 2014 februárjában bejelentette, hogy a továbbiakban magyar színekben, a Honvéd versenyzőjeként fog versenyezni.

A 2014-es gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokságon K2 500 (Szabó) és K1 1000 méteren aranyérmes volt. A 2014-es gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon K2 500 méteren (Szabó) arany-, K1 1000 méteren ezüstérmet szerzett.

2015 májusában egy edzőtáborban végzett drogteszt során kokain használatát mutatták ki a mintájából. Mivel nem versenyen bukott meg, így az eset nem minősült doppingvétségnek csak fegyelmi ügynek. A fegyelmi bizottság első fokon tíz hónapra tiltotta el a versenyzéstől. Másodfokon a versenyzéstől 2015. augusztus 23-ig tiltották el, a sportolóknak adható kedvezményeket (így pl. a válogatott kerettagságot) 2015. december 31-ig vonták meg tőle. A 2016-os gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokságon K4 500 méteren (Szabó, Kozák, Fazekas-Zur) lett első. Az olimpián a kajak négyes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Csipes Tamara összetételű csapat tagjaként 500 méteren olimpiai bajnokságot nyert, így édesapjához hasonlóan ő is olimpiai aranyérmes lett.

2017 áprilisában bejelentette, hogy gyermeket vár. Novemberben lánya született, aki az Olívia nevet kapta.

A 2019-es világbajnokságon K–1 1000 méteren, és a négyes tagjaként is aranyérmet szerzett.

A 2021-es poznańi Európa-bajnokságon kajak kettes 1000 méteren, valamint 500 méteren a négyes tagjaként is aranyérmet szerzett.

A tokiói olimpián kajak kettesek 500 méteren Medveczky Erikával a 4. helyen végzett, kajak egyes 500 méteren pedig ezüstérmet szerzett. A kajak négyessel másodszor is olimpiai bajnok lett."

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.
Csütörtökön 22 órától péntek hajnalig szünetel a jegyértékesítés
Csütörtökön 22 órától péntek hajnali 3 óráig szünetel a jegyértékesítés a MÁV pénztárainál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, online az Elvirában és a MÁV-appban is - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján.