km/óra
  2024.04.22., hétfő  •  Csilla, Noémi napja
Ismét virágba borultak a herényi utcák: a 19. Herényi Virágúton jártunk

Ismét virágba borultak a herényi utcák: a 19. Herényi Virágúton jártunk

Közel egy kilométeres virágút várta ezen a hétvégén ragyogó napsütésben a Herénybe látogatókat: 19. alkalommal rendezték meg a városrész népszerű programját, melyen két napon át kínálták portékáikat helyi virág- és dísznövénykertészek. A vásár mellett öt rendezvényhelyszínen szórakoztató és gyermekműsorokkal várták a látogatókat.

A Herényi Kulturális és Sportegyesület nagyrendezvényévé vált Herényi Virágút, amely elnyerte a Nyugat-Dunántúl Kiemelt Kulturális és Örökségturisztikai Rendezvénye címet. A program célja a helyben élő, illetve tevékenykedő kertészetek bemutatása az érdeklődőknek. Emellett fontos cél a hagyományok ápolása, népművészeti értékek terjesztése, valamint a virágosítás népszerűsítése és egy kellemes szabadidős, kulturális program biztosítása a látogatók határon innen és túl. 

Április 22-23-án ragyogó napsütés fogadta az immár 19. alkalommal megrendezett Herényi Virágútra látogatókat, ahol idén is, közel 1 kilométer hosszan, 30 herényi és kámoni virág- és dísznövénykertész kínálatából válogathattak és csodálhatták meg a növényeket. A vásáron mindenki megtalálta, amire vágyott: egynyáriak, kétnyáriak, balkon-növények, évelők, fenyőfélék, szobai cserepes növények, bonsai félék, kaktuszok, mediterrán növények, vágott virágok, oltványok, díszcserjék, díszfák, szoliter díszcserjék, zöldség-és virág palánták és egyéb dísznövények kínálták magukat, zömmel igen kedvező áron.

A rendezvény egyik különlegessége, hogy a kiállító és portékáit kínáló virág-és dísznövénykertészek, vállalkozások, kertészcsaládok kötődnek Herényhez: vagy itt laknak, vagy itt működik a telephelyük. A Virágút is ezt az útvonalat követi: a Béke tértől indulva - ahol a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. telephelye, valamint a rendezvényt szervező civil szerveződés, a Herényi Kulturális és Sportegyesület székháza a Herényiek Háza található -, a Csók István, a Tulipán és a Hóvirág utcán keresztül egészen a Bertalanffy utcáig vezet.
A virág-és dísznövénykertészeti kiállítás és vásár mellett az érdeklődőket kézműves kirakodóvásár, vásári ínyencségek, ételek és italok, valamint az ún. Borvirágsarkok, a szomszédos borvidékek borkóstoló pavilonjai fogadták.

Az útvonalon és az öt rendezvényhelyszínen (Herényiek Háza, Béke tér, Szent György templom, Csók István utcai tér, Tulipán utcai tér) szórakoztató és gyerekprogramokkal kedveskedtek a Herénybe látogatóknak. Mindkét nap nagy érdeklődés övezte a méltán népszerű programot: bár sokan autóval érkeztek, sürített buszjáratok segítségével is meg lehetett közelíteni a hétvégén a városrészt, többen pedig kerékpárral érkeztek a 19. Herényi Virágútra.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.