km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Ismét virágba borultak a herényi utcák: a 19. Herényi Virágúton jártunk

Ismét virágba borultak a herényi utcák: a 19. Herényi Virágúton jártunk

Közel egy kilométeres virágút várta ezen a hétvégén ragyogó napsütésben a Herénybe látogatókat: 19. alkalommal rendezték meg a városrész népszerű programját, melyen két napon át kínálták portékáikat helyi virág- és dísznövénykertészek. A vásár mellett öt rendezvényhelyszínen szórakoztató és gyermekműsorokkal várták a látogatókat.

A Herényi Kulturális és Sportegyesület nagyrendezvényévé vált Herényi Virágút, amely elnyerte a Nyugat-Dunántúl Kiemelt Kulturális és Örökségturisztikai Rendezvénye címet. A program célja a helyben élő, illetve tevékenykedő kertészetek bemutatása az érdeklődőknek. Emellett fontos cél a hagyományok ápolása, népművészeti értékek terjesztése, valamint a virágosítás népszerűsítése és egy kellemes szabadidős, kulturális program biztosítása a látogatók határon innen és túl. 

Április 22-23-án ragyogó napsütés fogadta az immár 19. alkalommal megrendezett Herényi Virágútra látogatókat, ahol idén is, közel 1 kilométer hosszan, 30 herényi és kámoni virág- és dísznövénykertész kínálatából válogathattak és csodálhatták meg a növényeket. A vásáron mindenki megtalálta, amire vágyott: egynyáriak, kétnyáriak, balkon-növények, évelők, fenyőfélék, szobai cserepes növények, bonsai félék, kaktuszok, mediterrán növények, vágott virágok, oltványok, díszcserjék, díszfák, szoliter díszcserjék, zöldség-és virág palánták és egyéb dísznövények kínálták magukat, zömmel igen kedvező áron.

A rendezvény egyik különlegessége, hogy a kiállító és portékáit kínáló virág-és dísznövénykertészek, vállalkozások, kertészcsaládok kötődnek Herényhez: vagy itt laknak, vagy itt működik a telephelyük. A Virágút is ezt az útvonalat követi: a Béke tértől indulva - ahol a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. telephelye, valamint a rendezvényt szervező civil szerveződés, a Herényi Kulturális és Sportegyesület székháza a Herényiek Háza található -, a Csók István, a Tulipán és a Hóvirág utcán keresztül egészen a Bertalanffy utcáig vezet.
A virág-és dísznövénykertészeti kiállítás és vásár mellett az érdeklődőket kézműves kirakodóvásár, vásári ínyencségek, ételek és italok, valamint az ún. Borvirágsarkok, a szomszédos borvidékek borkóstoló pavilonjai fogadták.

Az útvonalon és az öt rendezvényhelyszínen (Herényiek Háza, Béke tér, Szent György templom, Csók István utcai tér, Tulipán utcai tér) szórakoztató és gyerekprogramokkal kedveskedtek a Herénybe látogatóknak. Mindkét nap nagy érdeklődés övezte a méltán népszerű programot: bár sokan autóval érkeztek, sürített buszjáratok segítségével is meg lehetett közelíteni a hétvégén a városrészt, többen pedig kerékpárral érkeztek a 19. Herényi Virágútra.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Harmadszor mérhették össze tudásukat a gyerekek a Városi Diák- és Szabadidősport Napon
Harmadszor rendezték meg a Városi Diák- és Szabadidősport Napot a Fő téren. Futóversenyen mérhették össze gyorsaságukat, ügyességüket az óvodások, általános- és középiskolások, valamint a Szombathelyi Sportiskola jóvoltából különböző sportágakkal is megismerkedhettek testközelből.
56. alkalommal rendezik meg hétvégén a Savaria Nemzetközi Táncversenyt
A Savaria Nemzetközi Táncverseny kezdete 1966-ra nyúlik vissza, mely a világjárvány éveitől eltekintve folyamatosan, immár 56. alkalommal kerül megrendezésre az AGORA Művelődési és Sportházban. A verseny nemcsak az európai, hanem a világ minden táján ismert és elismert táncesemény, amely méltó rangot vívott ki magának a Nemzetközi TáncSport Szövetség és a táncsport szakemberei és táncosai körében is.
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét