km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
100 intelligens város: a program segít a közvetlen uniós források hatékonyabb lehívásában

100 intelligens város: a program segít a közvetlen uniós források hatékonyabb lehívásában

Megkezdődött a 100 intelligens város kihívás program megvalósítása, ezen a héten online előadások segítségével ismerkednek egymással a résztvevő városok és mentoraik. Az együttműködés segíthet Szombathelynek közvetlenül lehívható uniós forrásokra pályázni.

 

Jó gyakorlatokat leshetnek el egymástól a partnerek az élet számos területén az okosvárostól a zöld iparon át a fenntartható hulladékgazdálkodásig. 30 hónap alatt tréningeket, képzéseket, konferenciákat szerveznek. A programok ezen a héten online workshopokkal indulnak, kedden például az egyik fő téma a városlakók döntéshozatalba való bevonása és a helyi adminisztráció digitalizálása volt. Az első, négyhónapos fázisban állapotfelmérés készül a városokról, a következő szakaszban tízéves fejlesztési stratégiát dolgoznak ki, a véghajrában pedig rövid távú akciókat valósítanak meg. 


Bokányi Adrienn, a 100 intelligens város munkacsoport-vezetője elmondta, minden várost ebben az egyhetes programban egy-egy tématerülethez soroltak, őket a helyi zöld gazdaság és zöld ügyek tématerülethez, 22-23 mentorált várossal együtt. Kaptak öt mentorvárost, Amszterdamot, Nizzát, Phoenixet, Szingapúrt, Hamburgot, ez az a terület, amivel elsősorban foglalkoznak ezen a héten.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.