km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Ingyenes egészségügyi szűrésekkel és programokkal Szombathelyre érkezik a Richter Egészségváros

Ingyenes egészségügyi szűrésekkel és programokkal Szombathelyre érkezik a Richter Egészségváros

Május 14-én, vasárnap a szombathelyi Fő térre érkezik a Richter Egészségváros. Az egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő programon ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vehetnek részt a lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel nemcsak a saját egészségükért tesznek, de a Markusovszky kórházat is támogatják. 

A szombathelyi Richter Egészségváros programon május 14-én több mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadással, előadásokkal, fitnesz- és családi programokkal várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt. 14 éve indult útjára a program, mely a magyar lakosok egészségtudatosságának erősítésére, a prevenció fontosságának hangsúlyozására és a rendszeres szűrés jelentőségére hívja fel a figyelmet. Minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 500 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által a Markusovszky kórháznak felajánlott 3.500.000 forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, hogy sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: az elektrokoagulátor készülék beszerzését, a szülészet–nőgyógyászati ambulancia fejlesztését – tudtuk meg Gál-Olasz Saroltától, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetőjétől.
 
Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a következőképpen készül a Richter Egészségváros programra: – Plakátokat helyeztünk ki a városban és az orvosi rendelőkben, digitális hirdetőtáblákon is fut majd az esemény népszerűsítése, illetve a közösségi médiában is hirdetjük a programot. A városi televízió és a városi hetilap pedig nemcsak előzetesen, hanem folyamatában is beszámol a rendezvényről: bízva abban, hogy minél több emberhez eljut a Szombathelyre érkező Egészségváros híre.
Dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerint az egészségmegőrzésben a háziorvosi odafigyelés, a klasszikus kapuőr szerep betöltése a legfontosabb. – Ebben a foglalkozás egészségügyi szakorvos szerepe is felértékelődik, hiszen vele évente mindenképpen találkoznia kell a munkaképes embereknek. Nem utolsósorban pedig a Richter Egészségvároshoz hasonló kampányszerű szűrésekkel is jó eséllyel el lehet érni azokat, akiket a hétköznapok során egyébként nehéz – nyilatkozta a főigazgató.

A Richter Egészségváros Szombathelyen az Egészségsétával kezdődik, melynek résztvevői 1.500 forint értékű részvételi ponttal járulnak hozzá az adományhoz. A program 9 órakor indul a Március 15. térről, így a résztvevők együtt érkezhetnek a hivatalos megnyitóra, a Fő térre, ahol ingyenesen lesz elérhető számos szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, érszűkület-vizsgálat, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek. Ezen felül minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témakörben (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mellönvizsgálat), memóriazavarral, szorongással, diabetológiával, depresszióval kapcsolatos kérdésekben, illetve gyógyszerészeti témákban. A gyógytorna-sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással állnak rendelkezésre a szakemberek a látogatók számára. A Markusovszky kórház jóvoltából nyaki verőér ultrahangos vizsgálattal és bőrdaganatok szűrésével is bővül az igénybe vehető szűrések listája.

A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra pszichológus beszél a 40 éves kor felett életünket övező fontos kérdésekről, míg Jaksity Kata a lelki egyensúly megőrzéséről tart előadásokat. Béres Alexandra fitness-világbajnok életmódtanácsait is meghallgathatják a helyszínre érkezők. Az UNICEF a gyermekek jogait érintő előadással készül. Az Agora sátorban a Markusovszky kórház szakembereitől hasznos információkat kapunk az egészségtudatos mindennapokhoz: szó lesz többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.
Az egészségtudatosság és prevenció mellett szórakozásra is lesz lehetőség: 9:45-től Katus Attila, aerobik-világbajnok mozgatja meg az érdeklődőket a színpad előtt, 14:30-kor pedig a Groovehouse lép az Egészségváros színpadára. A legkisebbek kikapcsolódásáról játszóház, gyermeksarok, interaktív élményszoba és bábszínház gondoskodik majd. 
Azok is részesei lehetnek az eseménynek, akik nem tudnak a helyszínre látogatni: a Richter Egészségváros – Szombathely Facebook-eseményben élőben követhetők lesznek a beszélgetések és előadások, megtekintésükkel virtuális pontokat szerezhetünk, melyek l500-500 forinttal növelik az alapadomány összegét. Így közös erővel valósulhat meg a célul kitűzött elektrokoagulátor készülék beszerzése, a szülészet-nőgyógyászati ambulancia fejlesztése.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban