km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Ingyenes egészségügyi szűrésekkel és programokkal Szombathelyre érkezik a Richter Egészségváros

Ingyenes egészségügyi szűrésekkel és programokkal Szombathelyre érkezik a Richter Egészségváros

Május 14-én, vasárnap a szombathelyi Fő térre érkezik a Richter Egészségváros. Az egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő programon ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vehetnek részt a lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel nemcsak a saját egészségükért tesznek, de a Markusovszky kórházat is támogatják. 

A szombathelyi Richter Egészségváros programon május 14-én több mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadással, előadásokkal, fitnesz- és családi programokkal várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt. 14 éve indult útjára a program, mely a magyar lakosok egészségtudatosságának erősítésére, a prevenció fontosságának hangsúlyozására és a rendszeres szűrés jelentőségére hívja fel a figyelmet. Minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 500 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által a Markusovszky kórháznak felajánlott 3.500.000 forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, hogy sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: az elektrokoagulátor készülék beszerzését, a szülészet–nőgyógyászati ambulancia fejlesztését – tudtuk meg Gál-Olasz Saroltától, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetőjétől.
 
Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a következőképpen készül a Richter Egészségváros programra: – Plakátokat helyeztünk ki a városban és az orvosi rendelőkben, digitális hirdetőtáblákon is fut majd az esemény népszerűsítése, illetve a közösségi médiában is hirdetjük a programot. A városi televízió és a városi hetilap pedig nemcsak előzetesen, hanem folyamatában is beszámol a rendezvényről: bízva abban, hogy minél több emberhez eljut a Szombathelyre érkező Egészségváros híre.
Dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerint az egészségmegőrzésben a háziorvosi odafigyelés, a klasszikus kapuőr szerep betöltése a legfontosabb. – Ebben a foglalkozás egészségügyi szakorvos szerepe is felértékelődik, hiszen vele évente mindenképpen találkoznia kell a munkaképes embereknek. Nem utolsósorban pedig a Richter Egészségvároshoz hasonló kampányszerű szűrésekkel is jó eséllyel el lehet érni azokat, akiket a hétköznapok során egyébként nehéz – nyilatkozta a főigazgató.

A Richter Egészségváros Szombathelyen az Egészségsétával kezdődik, melynek résztvevői 1.500 forint értékű részvételi ponttal járulnak hozzá az adományhoz. A program 9 órakor indul a Március 15. térről, így a résztvevők együtt érkezhetnek a hivatalos megnyitóra, a Fő térre, ahol ingyenesen lesz elérhető számos szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, érszűkület-vizsgálat, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek. Ezen felül minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témakörben (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mellönvizsgálat), memóriazavarral, szorongással, diabetológiával, depresszióval kapcsolatos kérdésekben, illetve gyógyszerészeti témákban. A gyógytorna-sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással állnak rendelkezésre a szakemberek a látogatók számára. A Markusovszky kórház jóvoltából nyaki verőér ultrahangos vizsgálattal és bőrdaganatok szűrésével is bővül az igénybe vehető szűrések listája.

A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra pszichológus beszél a 40 éves kor felett életünket övező fontos kérdésekről, míg Jaksity Kata a lelki egyensúly megőrzéséről tart előadásokat. Béres Alexandra fitness-világbajnok életmódtanácsait is meghallgathatják a helyszínre érkezők. Az UNICEF a gyermekek jogait érintő előadással készül. Az Agora sátorban a Markusovszky kórház szakembereitől hasznos információkat kapunk az egészségtudatos mindennapokhoz: szó lesz többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.
Az egészségtudatosság és prevenció mellett szórakozásra is lesz lehetőség: 9:45-től Katus Attila, aerobik-világbajnok mozgatja meg az érdeklődőket a színpad előtt, 14:30-kor pedig a Groovehouse lép az Egészségváros színpadára. A legkisebbek kikapcsolódásáról játszóház, gyermeksarok, interaktív élményszoba és bábszínház gondoskodik majd. 
Azok is részesei lehetnek az eseménynek, akik nem tudnak a helyszínre látogatni: a Richter Egészségváros – Szombathely Facebook-eseményben élőben követhetők lesznek a beszélgetések és előadások, megtekintésükkel virtuális pontokat szerezhetünk, melyek l500-500 forinttal növelik az alapadomány összegét. Így közös erővel valósulhat meg a célul kitűzött elektrokoagulátor készülék beszerzése, a szülészet-nőgyógyászati ambulancia fejlesztése.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.