km/óra
  2023.09.22., péntek  •  Móric napja
Ilyen volt a Mesebolt – bábszínházi évadnyitó a Fő téren

Ilyen volt a Mesebolt – bábszínházi évadnyitó a Fő téren

Vasárnap délután tartotta családi évadnyitóját a Mesebolt Bábszínház. A Fő téri rendezvényen korábbi darabjaikból láthatott válogatást az érdeklődő közönség, a szökőkút körül a jövő évad előadásaival kapcsolatos kézműves foglalkozásokon készítettek gyermekkezek mesés alkotásokat.

A szombathelyiek méltán büszkék a  Mesebolt Bábszínházra: a társulat hosszú ideje képes felvenni a versenyt a gyermekeket képernyőn keresztül megtaláló, többnyire felszínes meseáradattal, s úgy közvetít klasszikus értékeket és meséket, hogy az a legkisebbeket és a nagyobbakat is lenyűgözi. A bábelőadások közvetlen, mégis míves nyelvezete, a megnyerő színészek, a kreatív vizuális megjelenés természetesen avatja be a kis nézőket a hagyományos történetmondás világába, és szeretteti meg velük ezáltal az olvasást is – hálás ezért minden gyermeket nevelő szülő, tanár, és persze a lelkes nézők.
A vasárnapi évadnyitó, mely az 1995-ben létrejött bábszínház több mint egy évtizedes hagyománya, ötvözte a klasszikus és a legmodernebb mesék szeretetét. A délután kezdődő programot ugyan megszakította néha egy-egy zápor, a nézőket ez nem tántorította el: esernyők alatt nézték végig az első, Szent Márton köpenye című előadást Kovács Bálint remek játékában. Az évadnyitón az ismert előadások közül még a Batu-tá kalandjai című vásári bábjáték és a Fabatkák kertje került színpadra. A Batu-tát 5 éve játszotta először Kőmíves Csongor, a darab varázsa azóta sem kopott. A Fabatkák kertje – amit már szép nyári napsütésben izgulhatott és nevethetett végig a nézősereg, és az idei évadban is műsorra kerül – Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor, Lukács Gábor ésVarga Bori előadásában elevenedett meg.
A szökőkút körül kézműves programok várták a gyermekeket, a Mesebolton kívül az AGORA, a Dr. Pesovár AMI, a Berzsenyi Dániel Könyvtár asztalainál – a jövő évadbéli meséket megidézve. Az Agora munkatársaival ejtőernyős cicák, agyag kisgömböcök készültek, a Pesovár Művészeti Iskola táncbemutatót tartott, és papirral, textillel dolgozhattak a kicsik asztaluknál. 
A könyvtár standjánál színes szalagokon lógtak a "mesefáról" a legizgalmasabb új mesekönyvek, köztük a klasszikusok új kiadásai is, és belenézhettünk azokba is, melyek történetei a bábszínház új évadának repertoárjában kaptak helyet. Ilyen a Kisgömböc magyar népmese, Parvela Miú és Vau-sorozata, a Grimm testvérektől a Holle anyó vagy Tomlinson A cica, aki haza akart menni című műve. Kovács Gézától, a Mesebolt Bábszínház igazgatójától megtudtuk, Tomlinson művét már 4 éves kortól ajánlják: a Kőszegi Várszínházzal közös produkció Szuzi cicáról és kalandjairól szól, arról, hogy az idegen partra tévedt kiscica hogyan találja fel magát.

Októbertől új szereposztással és megújult díszletekkel láthatja a közönség az először 2017-ben bemutatott Michel Ocelot Kirikou és a boszorkány című darabját. A Holle anyó Veres András átiratában és rendezésében került be a repertoárba, s, akárcsak eredetije, a boldogság megszerzésének nem mindig könnyű útjáról mesél. A  kisgömböc is Veres András átirata és rendezése az új évadban: az egyik legismertebb magyar népmese a világra leselkedő veszélyről és a veszéllyel szembeszálló bátor hősről is sikerre számíthat – januártól láthatja majd a közönség. Galuska László Pál A tó titka című mesejátékát Kovács Géza rendezi. Bajáncsa mesebeli falujában játszódik, ahol a békés, csendes életet rendre megzavarja a Gonosz, az embereket egymás ellen fordítva. Szerencsére négy gyermek, négy igazságosztó felveszi a reménytelennek látszó küzdelmet az ellenséggel. Az idei iskolásoknak szóló bérlet tartalmazza ezek közül a Miú és Vau, A kisgömböc, A tó titka és a Kirikou és a boszorkány darabokat, de a Mesebolt továbbra is készül az Árpád-házi királyok-sorozat darabjaival, bérleten kívül. 
Láthatjuk, idén sem maradnak értékes előadások nélkül a bábszínház gyermek és felnőtt rajongói. A Mesebolt az új évadban megújult, klimatizált néző- és nézőfogadó térrel várja a meserajongókat a Lázár Ervin és a Gazdag Erzsi termekben, és azokon kívül is.

 

Tar Patrícia

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.