km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Ilyen volt a Mesebolt – bábszínházi évadnyitó a Fő téren

Ilyen volt a Mesebolt – bábszínházi évadnyitó a Fő téren

Vasárnap délután tartotta családi évadnyitóját a Mesebolt Bábszínház. A Fő téri rendezvényen korábbi darabjaikból láthatott válogatást az érdeklődő közönség, a szökőkút körül a jövő évad előadásaival kapcsolatos kézműves foglalkozásokon készítettek gyermekkezek mesés alkotásokat.

A szombathelyiek méltán büszkék a  Mesebolt Bábszínházra: a társulat hosszú ideje képes felvenni a versenyt a gyermekeket képernyőn keresztül megtaláló, többnyire felszínes meseáradattal, s úgy közvetít klasszikus értékeket és meséket, hogy az a legkisebbeket és a nagyobbakat is lenyűgözi. A bábelőadások közvetlen, mégis míves nyelvezete, a megnyerő színészek, a kreatív vizuális megjelenés természetesen avatja be a kis nézőket a hagyományos történetmondás világába, és szeretteti meg velük ezáltal az olvasást is – hálás ezért minden gyermeket nevelő szülő, tanár, és persze a lelkes nézők.
A vasárnapi évadnyitó, mely az 1995-ben létrejött bábszínház több mint egy évtizedes hagyománya, ötvözte a klasszikus és a legmodernebb mesék szeretetét. A délután kezdődő programot ugyan megszakította néha egy-egy zápor, a nézőket ez nem tántorította el: esernyők alatt nézték végig az első, Szent Márton köpenye című előadást Kovács Bálint remek játékában. Az évadnyitón az ismert előadások közül még a Batu-tá kalandjai című vásári bábjáték és a Fabatkák kertje került színpadra. A Batu-tát 5 éve játszotta először Kőmíves Csongor, a darab varázsa azóta sem kopott. A Fabatkák kertje – amit már szép nyári napsütésben izgulhatott és nevethetett végig a nézősereg, és az idei évadban is műsorra kerül – Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor, Lukács Gábor ésVarga Bori előadásában elevenedett meg.
A szökőkút körül kézműves programok várták a gyermekeket, a Mesebolton kívül az AGORA, a Dr. Pesovár AMI, a Berzsenyi Dániel Könyvtár asztalainál – a jövő évadbéli meséket megidézve. Az Agora munkatársaival ejtőernyős cicák, agyag kisgömböcök készültek, a Pesovár Művészeti Iskola táncbemutatót tartott, és papirral, textillel dolgozhattak a kicsik asztaluknál. 
A könyvtár standjánál színes szalagokon lógtak a "mesefáról" a legizgalmasabb új mesekönyvek, köztük a klasszikusok új kiadásai is, és belenézhettünk azokba is, melyek történetei a bábszínház új évadának repertoárjában kaptak helyet. Ilyen a Kisgömböc magyar népmese, Parvela Miú és Vau-sorozata, a Grimm testvérektől a Holle anyó vagy Tomlinson A cica, aki haza akart menni című műve. Kovács Gézától, a Mesebolt Bábszínház igazgatójától megtudtuk, Tomlinson művét már 4 éves kortól ajánlják: a Kőszegi Várszínházzal közös produkció Szuzi cicáról és kalandjairól szól, arról, hogy az idegen partra tévedt kiscica hogyan találja fel magát.

Októbertől új szereposztással és megújult díszletekkel láthatja a közönség az először 2017-ben bemutatott Michel Ocelot Kirikou és a boszorkány című darabját. A Holle anyó Veres András átiratában és rendezésében került be a repertoárba, s, akárcsak eredetije, a boldogság megszerzésének nem mindig könnyű útjáról mesél. A  kisgömböc is Veres András átirata és rendezése az új évadban: az egyik legismertebb magyar népmese a világra leselkedő veszélyről és a veszéllyel szembeszálló bátor hősről is sikerre számíthat – januártól láthatja majd a közönség. Galuska László Pál A tó titka című mesejátékát Kovács Géza rendezi. Bajáncsa mesebeli falujában játszódik, ahol a békés, csendes életet rendre megzavarja a Gonosz, az embereket egymás ellen fordítva. Szerencsére négy gyermek, négy igazságosztó felveszi a reménytelennek látszó küzdelmet az ellenséggel. Az idei iskolásoknak szóló bérlet tartalmazza ezek közül a Miú és Vau, A kisgömböc, A tó titka és a Kirikou és a boszorkány darabokat, de a Mesebolt továbbra is készül az Árpád-házi királyok-sorozat darabjaival, bérleten kívül. 
Láthatjuk, idén sem maradnak értékes előadások nélkül a bábszínház gyermek és felnőtt rajongói. A Mesebolt az új évadban megújult, klimatizált néző- és nézőfogadó térrel várja a meserajongókat a Lázár Ervin és a Gazdag Erzsi termekben, és azokon kívül is.

 

Tar Patrícia

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.
Novák Katalin Irakba látogat
Novák Katalin személyében első alkalommal látogat magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota csütörtökön az MTI-vel.
Diákok tüntettek a Blaha Lujza téren – elindult az országos pedagógussztrájk, Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott
A Blaha Lujza téren diákok gyülekeznek, reggel 7 órakor elkezdődött az ülősztrájk. A tervek szerint a járdákat foglalják el a demonstrálók, ezzel vállalnak szolidaritást a tanáraikkal - a Telex percről-percre beszámol a fővárosi eseményekről. információink szerint Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott az ülősztrájkhoz.
1000 fa: magánszemélyek is beszállhatnak a zöldítési programba
Javaslat kerül a csütörtöki közgyűlésen a képviselők elé az 1000 fa program kiterjesztésére. Szeretnének jövőre magánszemélyeket is bevonni a falültetésbe, önkormányzati finanszírozással.