km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Ilyen volt a Mesebolt – bábszínházi évadnyitó a Fő téren

Ilyen volt a Mesebolt – bábszínházi évadnyitó a Fő téren

Vasárnap délután tartotta családi évadnyitóját a Mesebolt Bábszínház. A Fő téri rendezvényen korábbi darabjaikból láthatott válogatást az érdeklődő közönség, a szökőkút körül a jövő évad előadásaival kapcsolatos kézműves foglalkozásokon készítettek gyermekkezek mesés alkotásokat.

A szombathelyiek méltán büszkék a  Mesebolt Bábszínházra: a társulat hosszú ideje képes felvenni a versenyt a gyermekeket képernyőn keresztül megtaláló, többnyire felszínes meseáradattal, s úgy közvetít klasszikus értékeket és meséket, hogy az a legkisebbeket és a nagyobbakat is lenyűgözi. A bábelőadások közvetlen, mégis míves nyelvezete, a megnyerő színészek, a kreatív vizuális megjelenés természetesen avatja be a kis nézőket a hagyományos történetmondás világába, és szeretteti meg velük ezáltal az olvasást is – hálás ezért minden gyermeket nevelő szülő, tanár, és persze a lelkes nézők.
A vasárnapi évadnyitó, mely az 1995-ben létrejött bábszínház több mint egy évtizedes hagyománya, ötvözte a klasszikus és a legmodernebb mesék szeretetét. A délután kezdődő programot ugyan megszakította néha egy-egy zápor, a nézőket ez nem tántorította el: esernyők alatt nézték végig az első, Szent Márton köpenye című előadást Kovács Bálint remek játékában. Az évadnyitón az ismert előadások közül még a Batu-tá kalandjai című vásári bábjáték és a Fabatkák kertje került színpadra. A Batu-tát 5 éve játszotta először Kőmíves Csongor, a darab varázsa azóta sem kopott. A Fabatkák kertje – amit már szép nyári napsütésben izgulhatott és nevethetett végig a nézősereg, és az idei évadban is műsorra kerül – Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor, Lukács Gábor ésVarga Bori előadásában elevenedett meg.
A szökőkút körül kézműves programok várták a gyermekeket, a Mesebolton kívül az AGORA, a Dr. Pesovár AMI, a Berzsenyi Dániel Könyvtár asztalainál – a jövő évadbéli meséket megidézve. Az Agora munkatársaival ejtőernyős cicák, agyag kisgömböcök készültek, a Pesovár Művészeti Iskola táncbemutatót tartott, és papirral, textillel dolgozhattak a kicsik asztaluknál. 
A könyvtár standjánál színes szalagokon lógtak a "mesefáról" a legizgalmasabb új mesekönyvek, köztük a klasszikusok új kiadásai is, és belenézhettünk azokba is, melyek történetei a bábszínház új évadának repertoárjában kaptak helyet. Ilyen a Kisgömböc magyar népmese, Parvela Miú és Vau-sorozata, a Grimm testvérektől a Holle anyó vagy Tomlinson A cica, aki haza akart menni című műve. Kovács Gézától, a Mesebolt Bábszínház igazgatójától megtudtuk, Tomlinson művét már 4 éves kortól ajánlják: a Kőszegi Várszínházzal közös produkció Szuzi cicáról és kalandjairól szól, arról, hogy az idegen partra tévedt kiscica hogyan találja fel magát.

Októbertől új szereposztással és megújult díszletekkel láthatja a közönség az először 2017-ben bemutatott Michel Ocelot Kirikou és a boszorkány című darabját. A Holle anyó Veres András átiratában és rendezésében került be a repertoárba, s, akárcsak eredetije, a boldogság megszerzésének nem mindig könnyű útjáról mesél. A  kisgömböc is Veres András átirata és rendezése az új évadban: az egyik legismertebb magyar népmese a világra leselkedő veszélyről és a veszéllyel szembeszálló bátor hősről is sikerre számíthat – januártól láthatja majd a közönség. Galuska László Pál A tó titka című mesejátékát Kovács Géza rendezi. Bajáncsa mesebeli falujában játszódik, ahol a békés, csendes életet rendre megzavarja a Gonosz, az embereket egymás ellen fordítva. Szerencsére négy gyermek, négy igazságosztó felveszi a reménytelennek látszó küzdelmet az ellenséggel. Az idei iskolásoknak szóló bérlet tartalmazza ezek közül a Miú és Vau, A kisgömböc, A tó titka és a Kirikou és a boszorkány darabokat, de a Mesebolt továbbra is készül az Árpád-házi királyok-sorozat darabjaival, bérleten kívül. 
Láthatjuk, idén sem maradnak értékes előadások nélkül a bábszínház gyermek és felnőtt rajongói. A Mesebolt az új évadban megújult, klimatizált néző- és nézőfogadó térrel várja a meserajongókat a Lázár Ervin és a Gazdag Erzsi termekben, és azokon kívül is.

 

Tar Patrícia

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.